Tänk på att samtal gäller per påbörjad minut

Reser du exempelvis till USA får du ett sms där det står att det kostar 12 kr/minut att ringa hem till Sverige. Tänk dock på att priset gäller per påbörjad minut. Oavsett om du pratar i tio sekunder eller i 59 sekunder blir priset alltså detsamma. Just den här frågan hörde läsaren Tomas av sig med, och tyckte det rent av var fräckt gjort av operatörerna att ta betalt för samtalstid som vi inte använder. Det kan man så klart tycka, men operatörerna gör egentligen inte något fel.

– Det beror på vad som står i avtalsvillkoren för det abonnemang som man har med mobiloperatören. Står det där att man debiteras per påbörjad minut så är det också det som gäller. I och med att man har ingått avtalet har man då också godkänt de villkoren, säger Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument.

– Jag kan förstå att det kan uppfattas som oklart om det står något annat i det sms man får från operatören, men oftast finns en länk med i det sms:et där man kan läsa villkoren i sin helhet och få information om vad som gäller, 

Dataroamingen fortfarande dyr – men det har blivit bättre

Vi har förmodligen alla snubblat över skräckhistorier där någon stackare surfat upp halva månadslönen under utlandssemestern. För trots att dyra roamingavgifter för datatrafik numera är ett minne blott inom EU existerar ju de fortfarande i andra länder. Och det kan lätt bli rejält dyrt, även om du bara ska kolla ett sportresultat eller läsa ett mejl.

Numera har dock de flesta operatörer satt in en gräns för hur mycket du får spendera på dataroaming innan du aktivt måste göra ett val att bränna ännu mer pengar. Men se upp – till skillnad mot kreditspärr för kostnader vid samtal är inte operatörerna tvingade till att ha någon spärr för datatrafik. Kolla upp innan vad som gäller med din operatör.

Organisationen Telekområdgivarnas rekommendation är att du stänger av roaming på din telefon om du är utanför EU. Vill du surfa när du är i exempelvis USA eller Japan erbjuder de flesta operatörer särskilda datapaket. En annan lösning är att köpa ett separat sim-kort med surf, som du fyller på med data. Se bara till så att simkortet fungerar med din mobil, det är inte alltid fallet även om storleken på själva kortet är korrekt. 

Fri roaming gäller inte i hela Europa

Roamingavgifterna är slopade för hela EU samt EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein. Det betyder alltså att det fortfarande finns en hel del länder i Europa där du bör vara vaksam på hur du använder mobilen. 

…och det är tufft att få rätt

ARN har avgjort flera fall med roamingavgifter, och de allra flesta fall har slutat med att operatören fått rätt. Det är ditt ansvar som konsument att se till så att inte telefonen kopplas upp mot nätet, hur mycket slantar du har surfat upp och om din telefon försöker ladda ned uppdateringar.

Vill du läsa mer kring fallen finns de samlade hos Telekområdgivarna.

Se upp till havs!

Trots att vi får bättre och bättre mobiltäckning finns det fortfarande tillfällen då det kan vara svårt att koppla upp sig. Befinner du dit på färja kan dessutom mobilen kopplas upp mot satelliter, och då riskerar kostnaden att springa iväg. Kolla alltså upp vad som gäller med din operatör innan om du tänker surfa loss på det stora blå.