Web Authentication API, eller Webauthn som det vanligtvis kallas, är en teknik som har utvecklats för att skapa ett standardiserat sätt att logga in på webbtjänster utan att behöva använda ett lösenord. I dag blev den en del av webbstandarden, sedan World Wide Web Consortium (W3C) godkände den.

Webauthn stöds redan av Chrome, Edge, Firefox och förhandsversionen av Safari, samt i Windows 10 och, vilket vi nyligen skrev om, Android.

Den nya standarden gör att webbplatser kan erbjuda användare att logga in med hjälp av en ”autentiserare”, vilket kan vara en hårdvarunyckel eller biometriskt id som fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller annat. Standarden används redan i dag för exempelvis Yubikey som fungerar med bland annat Google och Facebook.

Den sista stora plattformen som hittills inte alls har stöd för tekniken är IOS, men med tanke på att det nu ingår i Safari Developer Preview lär det inte dröja speciellt länge innan det kommer. Nu återstår bara för fler webbtjänster att gå över till tekniken så att de som vill slippa lösenord kan göra det.