Testad produkt: Acer Aspire C24-865
Pris: Från 8 490 kr hos Prisjakt.

Aspire C24 är en dator som lanserades redan tidigt i höstas, men som har varit svår att få tag på i svenska butiker. Numera finns den dock gott om i lager hos en handfull stora återförsäljare. Det är en enkel och avskalad allt-i-ett-dator i lägsta prisklass, byggd för att vara en prisvärd och problemfri surf- och Office-dator. Vi gillade lite lyxigare och mer påkostade Aspire S24, och bestämde oss därför att ta en titt på denna prispressade modell.

Aspire C24 finns i en handfull olika konfigurationer, med både Intel Core- och enklare AMD A-serie-processor. Ingen av dem med pris över 10 000 kronor. Vi har testat den mest maxade som går att köpa i Sverige, och även den är en enkel historia med specifikationer och prestanda som en genomsnittlig ultrabook.

Som en notebook i samma prisklass

Vi pratar fyrkärnig Intel Core i5-processor av Kaby Lake R-typ, 8 GB ramminne och en 256 GB ssd. Det är perfekt för surf och kontorsjobb och bra nog för att titta på film, men det är ingenting för tungt jobbande eller spel. Dess ssd är också relativt långsam, vilket gör att en del program kan ta ett par extra sekunder att starta.

Acer Aspire C24
Det är nästan bara skärm, foten är tunn och datordelen kompakt.  

På baksidan hittar vi ett litet fläktutblås. Kanske skulle det behövts ett större, för där pumpar datorn konstant ut överskottsvärme. Till skillnad från många notebooks med liknande hårdvara har Aspire C24 ständigt aktiva fläktar.

Datorn har en 23,8 tum stor ips-skärm med 1 080p-upplösning, men ingen pekfunktion. Vi får heller inte någon hdmi-ingång, vilket många allt-i-ett-datorer har.

Enkel, elegant design

Aspire C24 är riktigt snygg i all sin enkelhet, med en centimetertunn skärmpanel och en liten extra utbuktning baktill där själva datorn sitter. På framsidan har vi tunna skärmmarginaler och en list i nederkant.

Att komma igång med Aspire C24 går snabbt. Vi behöver montera fast en skärmfot med en inbyggd skruv. Inga verktyg behövs, men vi får pilla bort en gummifot på undersidan för att komma åt den. Datorn väger in på drygt fyra kilo, och är inte särskilt ömtålig.

Acer Aspire C24
Acer Aspire C24 hade varit snyggare baktill utan löst dragen sladd från webbkameran till datorn. Acer får dock plus i kanten för ett par usb-portar riktade uppåt (även om en är upptagen av webbkameran). Det gör dem lättare att nå.

Därefter ansluter vi medföljande trådlösa mus och tangentbord. De ansluts med en nanosändare som pluggas in i en av usb-portarna på baksidan. Båda är svarta och något klumpiga, och bryter av rejält med datorns eleganta design. I gengäld är de ergonomiskt utformade och bekväma att arbeta med.

Två portar upptagna

Webbkameran placeras på skärmen med en magnet, och ansluts sedan till datorn med en usb-kabel.

Det kan vara smart för den som vill kunna skippa kameran, men för oss andra blir det bara opraktiskt. Dels sitter det en kabel på baksidan som inte ser särskilt bra ut, dels tar den upp en usb-port. Å andra sidan vill vi gärna byta ut den ändå, för kvaliteten i kameran är under all kritik. Vi får visserligen 720p, men bilden är brusig och fullt av kompressionsartefakter, även i starkt inomhusljus.

Eftersom mus och tangentbord tar upp en usb-port blir det bara två kvar. Usb-portarna sitter i par på två ställen på baksidan, och kabeln från webbkameran når bara till en av de två högre placerade usb-3-portarna. Det innebär att vi får en usb-2- och en usb-3-port lediga. Det känns lite snålt.

Skärm för enklare sysslor

Skärmen har matt yta utan pekfunktion, medelhög ljusstyrka och ojämn bakbelysning i nederkant. Den är fullt godkänd för kontorsjobb och surfande, och fungerar även dugligt för film, trots blek svärta. Någon skärm för proffsjobb är det dock inte tal om, på grund av färgomfång en bra bit under srgb-standarden och lite för kall färgtemperatur. Det sista går dock att justera med lite tålamod i Windows 10.

Acer Aspire C24
En klisterlapp guidar oss till var webbkameran är tänkt att sitta.

De inbyggda högtalarna håller tyvärr inte måttet. Ljudet är tunt och platt med bristande detaljåtergivning och låg maxvolym. Det finns en equalizerfunktion i en ljudinställningsapp från Realtek som hjälper upp ljudbilden en aning, men det gör inte mycket för att öka kvaliteten.