Goose VPN har många likheter med kanadensiska Tunnelbear som vi testat tidigare. Och med tanke på att Tunnelbear landade på en tvåa i betyg är detta inte något positivt för Goose.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Goose VPN har inga egentliga fördelar, men desto fler nackdelar. Precis som nyligen testade Tunnelbear är det en tjänst som placerar sig på den nedre halvan i jämförelse med de andra vpn-tjänster vi har testat. Undvik!

Positivt

  • Enkelt och lättanvänt
  • Billigt vid tvåårsabonnemang
  • Åtkomst till SVT Play och amerikanska Netflix

Negativt

  • Få betalalternativ
  • Få länder
  • Långsamt

Testad tjänst: Goose VPN
Pris: Ca 51 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Goose VPN är dock inte kanadensiskt, utan är baserat i Nederländerna. En skillnad (till Goose VPN:s nackdel) är också att de inte har någon testa på- eller gratisvariant. Däremot har de en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti som Tunnelbear saknade, så på sätt och vis jämnar detta ut sig.

Kostnadsmässigt ligger de dock lika, i alla fall vid ett helårsabonnemang. Där Tunnelbear kostade 49 kronor per månad kostar Goose VPN 53 kronor (5 euro) per månad. Binder du upp dig längre kan du få ned priset. Ett tvåårsabonnamang på Goose VPN kostar 32 kronor i månaden (mot 33 kronor i månaden vid ett treårsabonnemang för Tunnelbear). Vid månadsabonnemang kostar Goose VPN hela 139 kronor, vilket faktiskt är dyrast av alla de tjänster vi har testat.

Men de erbjuder också ett ovanligt ”livstidsabonnemang” mot en engångsbetalning på 1 475 kronor (139 euro). Detta är dock verkligen inget som rekommenderas med tanke på kvaliteten på Goose VPN:s tjänst.

Betalalternativen är också begränsade, med kreditkort och Paypal som enda alternativ.

Begränsat

Precis som Tunnelbear är Goose VPN väldigt lättanvänt. Men det är också väldigt begränsat. Här finns bara åtkomst till servrar i 24 länder (Tunnelbear hade 23 länder) och bara i undantagsfall går det att välja server. För Sverige finns exempelvis bara ett alternativ, men för USA finns tre olika, bland annat ett för streaming.

Denna server fungerar också som önskat och vi kommer åt amerikanska Netflix utan problem. Samma sak med SVT Play. Däremot går det inte att komma åt vare sig TV4 Play eller brittiska BBC Iplayer.

Hastighetsmässigt klarar sig Goose VPN inte heller särskilt bra. De är en bra bit långsammare än Tunnelbear och ligger snarare på samma låga nivå som Panda Dome VPN.

Mot svenska servrar kommer vi upp i knappt godkända 58 Mbit/s. Mot brittiska blir resultatet 44 Mbit/s och mot amerikanska 41 Mbit/s, viket båda är underkända. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Goose vpn kommer upp i 23% för svenska servrar, 18% för brittiska och 16% för amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 15,1 Mbit/s (69 procent) för svenska servrar, 14,4 Mbit/s (65 procent) för brittiska och 13,8 (63 procent) för amerikanska. Inte heller några bra resultat.

Det är svårt att hitta några fördelar med Goose VPN. I bästa fall är resultaten mediokra, i de flesta fall en bra bit under de andra vpn-tjänster vi har testat. Så betyget kan inte bli annat än underkänt.

Specifikationer

Tjänst: Goose VPN.
Testad: Maj 2020.
Kontakt: goosevpn.com.
Verksamhetsland: Nederländerna.
Antal servrar: Okänt antal i 24 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: Obegränsat.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 58 Mbit/s (23%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 44 Mbit/s (18%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 41 Mbit/s (16%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 15,1 Mbit/s (69%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 14,4 Mbit/s (65%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 13,8 Mbit/s (63%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: Ca 104 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Ca 52 kronor per månad
Pris vid femårsabonnemang: Ca 19 kronor per månad

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 2 av 5