Den 12 mars 1979 började text-tv som en service för hörselskadade, men växte under 80-talet i popularitet hos den stora massan. Det uppmärksammar SVT under tisdagen, då det är på pricken 40 år sedan public service-bolaget lanserade sin första nyhetssida på text-tv.

På 90-talet blev SVT Text rejält populärt och uppskattades för ”snabbheten, det minimala formatet och den enkla grafiken”, skriver SVT Nyheter. Det var också då nyhetskategorierna fick sina egna sidor på SVT Text: Nyheter på 100-sidorna, ekonomi på 200, sport på 300, väder på 400, blandat på 500, tv-information på 600, innehållsförteckning på 700 och Utbildningsradion på 800.

– Starten skedde lite i smyg, men med åren fick vi allt mer pondus och växte till Sveriges största massmedium med över tre miljoner användare, säger Thomas Jonasson, en av SVT Texts reportrar till SVT Nyheter.

På en text-sida ryms varken bilder eller mer avancerad grafik. Journalistiskens viktigaste frågor – när, var, hur, vem och varför – ska få plats på 14 rader med max 37 tecken på varje rad. Totalt 518 tecken.

Fortfarande i dessa internets dagar använder runt 1,3 miljoner människor text-tv varje dag. Världens första text-tv lanserades i Storbritannien av BBC i september 1974.