Orkut, Google Plus, Ello… Det har gjorts många försök att utmana Facebook utan att lyckas. Nu växer dock intresset för amerikanska Mewe. Tjänsten är det sociala nätverk som växer snabbast i Google Play – och med 30 000 nya medlemmar om dagen har den definitivt blivit en snackis.

Det Mewe framför allt lockar med är bättre respekt för den personliga integriteten. Till skillnad från Facebook tjänar man inte pengar på att samla ihop och sälja information om sina användare – och man har inte heller några påträngande annonser.

Affärsmodellen bygger i stället på att sälja tilläggstjänster. Mewe är gratis för dig som användare, men om du vill ha extra utrymme, extrasäker chatt eller speciella emoji kostar det pengar. För företag finns det även en möjlighet att skapa något som kallas för MeWe Pages, alltså reklamsidor som kostar pengar.

Liknar Facebook

Som Facebook-användare lär du känna igen dig i Mewe. Du skapar en profilsida som består av en rund porträttbild och en avlång bakgrundsbild, och du lägger också in information om exempelvis var du bor, vad du jobbar med och vad du har studerat.

Mewe använder statusuppdateringar, precis som Facebook, och du väljer själv om den ska vara privat eller helt öppen. Det finns också ett fält där du kan ange vad du just nu äter, dricker, läser, lyssnar på och tittar på. MeWe har en chatt, en funktion för grupper och en kalender med händelser - plus att det som sagt går att följa sidor från olika företag.

Det enda som med andra ord skiljer Mewe från Facebook är med andra ord affärsmodellen. Det här skulle kunna locka många av de som nu under hashtag #deletefacebook lämnar Facebook i protest mot alla integritetsbrister.

Den stora utmaningen för Mewe, och det som alla andra Facebook-användare har stupat på hittills, är förstås att locka till sig användare. Än så länge gapar det ganska tomt här.


Så kommer du igång med Mewe

Mewe

1. Registrera dig

Surfa till mewe.com och fyll i namn och mejladress eller telefonnummer. Välj sedan ett lösenord, intyga att du är över 16 år och tryck på Get started.


2. Lägg till kontakter

Du får nu tre olika alternativ: Du kan välja att ladda upp din adressbok och koppla ihop dig med alla dina kontakter som redan finns på Mewe. Du kan också nöja dig med att själv välja vilka kontakter från din adressbok du vill lägga till i Mewe. Det tredje alternativet är att inte ladda upp någonting utan att göra det här senare. Högst upp på sajten har du ett sökfält för att hitta andra medlemmar.


Mewe

3. Skapa profil

När du har gjort det här är det dags att skapa din profil, och här lär du känna igen dig från Facebook. Du laddar upp en rund profilbild och en avlång bakgrundsbild – och fyller sedan i var du bor, vad du jobbar med, vad du har studerat etcetera.


Mewe

4. Gör statusuppdatering

Du kan göra statusuppdateringar, precis som på Facebook, och du väljer själv om den ska vara privat eller helt öppen. Det finns också ett fält där du kan ange vad du äter, dricker, läser, lyssnar på och tittar på just nu.


5. Följ företag

Som du ser i toppen av sidan finns en chatt, en gruppfunktion och en kalender med händelser, plus att det går att följa sidor från olika företag.Mewe

6. Skaffa appen

Vill du komma åt Mewe i mobilen finns det förstås appar både för Android och Iphone/Ipad. Den kan du bland annat använda för att video-, röst och textchat. Det finns också en funktion som kallas Secret Chat och som ger extra stark kryptering. Den utmanar med andra ord Facebook-ägda Whatsapp, men till skillnad från den kostar allt annat än textchat pengar.