Testad produkt: HP Omen Obelisk
Pris: Från 27 490 kr hos Prisjakt.

Laptops och surfplattor i all ära, men ibland längtar vi efter en riktig, klassisk stationär pc som tillsammans med en rejäl skärm och ergonomisk mus och tangentbord kan pryda skrivbordet där hemma. En sådan kan dessutom vara riktigt snygg, om än inte särskilt diskret.

Omen Obelisk 875 är en ny serie stationära datorer från HP. De är främst tänkta för spelentusiasten, men passar också bra för användare som vill ha gott om datorkraft på skrivbordet. Modellen säljs i ett helt gäng konfigurationer med prislapp från 13 000 kronor upp till hela 27 500 kronor i sin mest maxade konfiguration.

Toppspecat bygge

Den dator vi har fått in är just den mest maxade. Det är framför allt grafikkortet, ett Nvidia Geforce RTX 2080, som lägger på mest på priset. Grafikkort är bra till mycket, till exempel för att förbättra prestanda i program som Premiere och Photoshop, men för sådana saker räcker det med ett betydligt enklare för att få kännbar effekt.

HP Omen Obelisk 875
Obelisk gör skäl för namnet.

Vår dator har också en sexkärnig Core i7-processor av standard desktoptyp, 32 GB ramminne av ddr4-typ, och både en 512 GB ssd och två TB mekanisk disk. Det här är prestanda som räcker och blir över till det mesta. Ssd-enheten är av pci-express-m.2-typ, men är inte så bländande snabb som en del andra varianter.

Samtliga modeller har en ssd och en stor hårddisk. Den mekaniska disken bidrar en hel del till brusnivån från burken och den blir aldrig särskilt tyst. Ljudisoleringen i lådan är inte heller något att skryta med. Däremot är den inte mer än måttligt högljudd när den på allvar behöver kylas ner.

En riktig obelisk

Omen Obelisk gör skäl för namnet och har formen av en avskalad och stilren obelisk. Tiden då vi har dvd-läsare, diskettenheter med mera framtill på en desktopdator är förbi, och Obelisk har inte ens hål för luftflöde där. På ena sidan hittar vi ett stort fönster genom vilket vi kan spana in på komponenterna. Den sidan öppnas lätt med en knapp på baksidan för att komma åt för underhåll.

Datorn har två usb-3-portar, mikrofoningång och hörlursuttag framtill. Baktill sitter sex usb-portar, varav en är usb-c och två är extra snabba usb-3 gen 2. Däremot får vi ingen thunderbolt 3-port vilket är en besvikelse. Grafikkortet har dubbla displayportutgångar och en hdmi, men det kan variera mellan olika modeller av datorn.

HP Omen Obelisk 875
HP Omen Obelisk 875 har ett välstädat innanmäte.

Lite för kompakt

Chassit är bara drygt 16 centimeter brett, och inte avsevärt djupt. Små yttermått innebär också små innermått och det kan innebära problem vid en framtida grafikkortsuppgradering. Det gäller att se till att kortet du skaffar har tillräckligt små yttermått.

Mycket annat än så går inte att uppgradera i datorn. I alla fall inte i vår toppspecade modell som har båda ramminnesplatserna upptagna, och datorn har inte plats för mer kort på pci-plats än just grafikkortet. Det som finns i expanderingsväg är en ledig plats för en 3,5 tums-hårddisk och en ledig sata-port att plugga in den i.

Omen är HP:s gaming-varumärke, och det vore inte en speldator utan diod-effekter. Obelisk är dock rätt så diskret på den punkten. Den har en lampa som lyser upp innanmätet, och en som lyser upp en liten Omen-logga framtill.

HP Omen Obelisk 875
Datorn är lätt att öppna, men det finns inte så mycket orsak att göra det.

Få men bra appar

Dessa kan du välja färg på i appen Omen Command Center – som också ger dig enkel prestandaövervakning. Här finns också en funktion för att prioritera nätverkstrafik för utvalda program. Slutligen finns funktionen Spelström med vilken du kan strömma ditt spel till andra HP-datorer som inte har samma grafikmuskler. Vi får dock inga verktyg för fläktkontroll eller överklockning.

Datorn levereras med Windows 10 Home och en installation relativt ren från extra tillägg. Vi får McAfee Livesafe i provversion förinstallerad, och även en Netflix-app. På plussidan får vi 25 GB på Dropbox i ett år, samt en handfull smarta småappar för systemunderhåll, kontroll av ljudkortet, och supportinformation.

Omdöme

Obelisk är en stilig, välbyggd och välutrustad dator, men den passar inte dig som vill kunna meka och uppgradera själv i efterhand. Det är lite för snålt med expansionsplatser på insidan för det. En bra pc är en rejäl investering, så det kan finnas orsak att tänka på just sådana saker för att förlänga livslängden på den. Men vill du bara ha problemfri datorkraft för spel och jobb är den ett tryggt köp, om än inte så spännande.


Fakta HP Omen Obelisk 875-0098no

Testad: Mars 2019
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7 8700, 3,2 GHz hexa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 2080, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd + 2 TB hdd, plats för sd-kort
Expansion, pci: Nej
Expansion, lagring: 1st 3,5 tum sata
Anslutningar, dator: 7 st usb 3.0, 1st usb 3.1 typ c, lan, 2st mikrofon, audio ut, headset
Anslutningar, grafikkort: 2st displayport 1.4, 2 st hdmi 2.0b, virtual link
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 25 GB Dropbox i ett år
Effektförbrukning: 45-360 Watt
Ljudnivå: 35-38 dBa
Storlek: 16,5 x 39,2 x 43,5 cm
Pris: Från 27 490 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu*: 2 578 poäng
Geekbench 4, cpu: 25 634 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 21 239 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 9 397 poäng
3dmark Port Royal (Raytracing): 5 399 poäng
Disk, läsning: 583,8 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

*Ny version av Cinebench, denna poäng är ej jämförbar med Cinebench i tidigare tester 

plus

Elegant, kompakt datorlåda.
Höga prestanda.
Stor lagringsdisk.

minus

Få expansionsmöjligheter.
Ingen Thunderbolt 3.
Aningen högljudd i passivt läge.

Betyg 4 av 5