Testad produkt: Gigabyte Geforce GTX 1660
Pris: 2 990 kr hos CDON.

I höstas släppte Nvidia nya grafikprocessorerna med namnet Geforce RTX och arkitekturen Turing. Vi trodde då att de var klara med GTX-kort. Men nu har det kommit ett par till: Geforce GTX 1660 och Geforce GTX 1660 TI.

RTX-korten har många kvalitéer, men är rejält dyra. De nya GTX 1660-korten ligger på mellan 2 500 och 3 500 kronor, och är tänkta att ersätta GTX 1060 med 3 GB minne, medan GTX 1660 TI är tänkt att matcha GTX 1660 med 6 GB. Här har vi tagit in och testat ett GTX 1660-kort från Gigabyte med namnet GTX 1660 Gaming OC 6 GB.

Läs även: Bästa grafikkort – från billigt till maxprestanda

Nytt men traditionellt

Tanken med dessa nya kort verkar vara att erbjuda mer prisvärda varianter bland lite billigare men fortfarande hyfsat kraftfulla grafikkort. De bygger på samma Turing-arkitektur som RTX-korten men Nvidia håller nere priset genom att plocka bort de två egenskaper som gjorde de nya RTX-korten speciella: strålspårning (ray-tracing) och den extra avancerade kantutjämningen DLSS.

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC 6GB
Kortet har en hdmi-utgång och tre displayportutgångar. Även om displayport håller på att ta över, hade en extra hdmi-port varit bra.

Och ärligt talat är det inte saker som vi tycker är värda att slänga extra pengar på i dagsläget för de allra flesta användare. Antalet spel som utnyttjar den nya tekniken är fortfarande få. I de spel vi testat med strålspårning får vi en förhöjning av ljuseffekter, men det är inget som är direkt avgörande för spelupplevelsen.

Valet mellan ett RTX-kort eller ett GTX-kort – eller för den delen ett av AMD:s prisvärda alternativ – har mycket att göra med vad du är beredd att betala nu istället för senare. Ska du uppgradera till ett nytt kort i en äldre dator för att lyfta spelprestanda är ett GTX 1660-kort en prisvärd kandidat. Köper du en ny pc som ska vara i topp i flera år kan det vara värt att satsa på något dyrare.

Avlångt med låg profil

Vårt kort har ett pris i butik på precis under 3 000 kronor. Det finns några GTX 1660-kort som är lite billigare, men vårt kort har ett par positiva egenskaper som kan vara värda ett par extra hundralappar.

De GTX 1660-kort vi sett varierar rätt så mycket i design. Kylningsbehovet av Turing-kärnan är inte så högt, så en del tillverkare har valt att snåla på fläktarna, eller bygga höga korta kort med bara en stor fläkt istället för flera små.

Gigabytes kort är relativt avlångt men kort på höjden. Det har en rejäl plåt på baksidan, som hamnar uppåt i de flesta datorer, och som dels skyddar mot damm och skador, dels hjälper till med värmeavledning. På andra sitter det tre fläktar på rad, som genom att spinna åt olika hålla fördelar och transporterar överskottsvärme effektivt utan att de särskilt ofta går upp i varv.

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC 6GB
Baksidan är en stor och ganska tung plåtbit. Det gör att vi får extra värmeavledning, och skyddar också kretskorten från damm.

När vi jobbar på skrivbordet är de helt stilla, även när vi arbetar i Adobe Photoshop och Premiere som utnyttjar grafikprocessorerna. När vi pressar kortet med krävande spel får vi ett visst fläktljud, men det är aldrig påträngande.

Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC HDMI 3xDP 6GB Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2778 kr