Android är en betydligt öppnare plattform än IOS, vilket har både för- och nackdelar. En nackdel är att det har förekommit betydligt mycket mer skadeprogram på Android, och därför har det – föga förvånande – dykt upp ett otal antivirusappar.

Dessa påstår alltid att de kan hålla din mobil ren från olika skadeprogram och skydda den från att infekteras. Men faktum är att de flesta är rent skräp.

AV-Comparatives har testat 250 antivirusappar som säljs eller erbjuds gratis på Google Play Store, men bara 80 av dem upptäckte mer än 30 procent av de testade skadeprogrammen utan att ge några falsklarm. De övriga 170 apparna från 138 utvecklare kunde alltså inte ens upptäcka en tredjedel av virusen.

Ett antal av de testade apparna är extremt amatörmässiga och kan kringgås enkelt, samtidigt som de klassar nästan vad som helst som skadeprogram – i vissa fall inklusive sig själva.

23 av apparna upptäckte 100 procent av skadeprogrammen. Det gäller alla de stora utvecklarna, som Avast, Eset, F-Secure och Symantec, men också några mindre kända som Ahnlab, Bullguard och Trustwave.