Med version 73 av Googles webbläsare Chrome har den integritetsvurmande sökmotorn Duckduckgo till slut lagts till som alternativ för den som vill ändra standardalternativ för webbsökningar. Alternativet har funnits länge i Mozillas webbläsare Firefox, men nu slipper alltså även användare av världens överlägset populäraste webbläsare gå in via en url för att söka med Duckduckgo.

Andreas Thors: Priset för Googles tjänster har blivit för högt

Duckduckgo slår sig för bröstet med en icke-personanpassad annonsmodell, men också det faktum att din information och dina sökningar inte spåras eller lagras på något sätt. Att byta sökmotor från Google till Duckduckgo är enkelt. Ett par klick på rätt ställen är allt som behövs, och vi visar hur du gör. 

Gör så här:

1. Öppna Google Chrome och se till att du har version 73 av webbläsaren installerad. Detta kontrollerar du genom att klicka på de tre lodräta punkterna längst upp till höger bredvid adressfältet. Välj sedan Hjälp > Om Google Chrome för att se vilken version du har. En uppdatering drar igång automatiskt om den finns.

2. När du uppdaterat till Chrome 73 och startat om webbläsaren går du återigen till de tre lodräta punkterna. Välj sedan Inställningar och skrolla ned till Sökmotor. 

Duckduckgo

3. Bredvid rubriken Sökmotor som används i adressfältet finns en utfällbar meny där troligen Google står som förvalt. Klicka på nedåtpilen och välj det nya alternativet DuckDuckGo.

4. Du vet att du gjort rätt om en liten ank-ikon (Duckduckgos logotyp) dyker upp till vänster om adressfältet när du öppnar en ny flik i Chrome. Njut av dina anonyma sökningar!