Den 2 april går Google Plus i graven. Det här var Googles försök att utmana Facebook med ett eget socialt nätverk. Google Plus, eller Google+ som företaget själva skriver, lanserades 2011 och har sedan dess fört en tynande tillvaro i skuggan av Facebook. Inte ens försöket att stöpa om den till en mer tydlig grupptjänst har lyckats, och förra året förklarade Google att tjänsten går i graven.

Det här kommer att ske den 2 april, så nu är sista chansen att rädda dina bilder och annan information som finns lagrad. Så här gör du:

1. Surfa till takeout.google.com och logga in med det konto som du vill spara.

Google Plus

2. Nu visas en lång lista där du får välja vilken information du vill spara. Det kan exempelvis vara dina kontaktlistor (Cirklar) eller de bilder och andra filer du har laddat upp (Flöden). Det enklaste är dock att markera alla och därefter välja Nästa steg.

3. Du får också välja Arkivformat, alltså hur ditt material ska sparas. Som standard får du en hämtningslänk via e-post, men du kan även välja att spara filen i exempelvis Google Drive eller Onedrive. Du behöver dock inte ändra något här utan kan direkt välja Skapa arkiv.

Google Plus

4. Nu börjar ditt arkiv skapas. Det här kan ta ganska lång tid om du har många filer. Har du valt att få en hämtningslänk via e-post är det bara att vänta. När du får ditt mejl klickar du på Ladda ned arkiv och loggar in. Nu får du hämta din information som en ihoppackad fil. För att öppna den högerklickar du på filen och väljer Extrahera alla.