Testad produkt: Asus ProArt PA90 M9002ZN
Pris: 37 490 kr hos Dustinhome.se

Minns ni Mac Pro – Apples kompakta cylinderformade proffsdator med riktiga workstation-egenskaper och en astronomisk prislapp därefter? Den lever idag en tynande tillvaro och Apple har istället satsat på allt-i-ett-monstret Imac Pro.

Nu har Asus tagit upp den stafettpinnen med en dator som släpps under deras Pro Art-varumärke. Där har vi tidigare sett proffsskärmar för foto, design och cad-proffs, och nu breddar de alltså utbudet till riktiga arbetsstationer.

Det är ett riktigt proffsbygge, i samma stil som Mac Pro. Med specialbyggt, och extra kompakt moderkort, kylningslösning i ett cylindriskt och elegant designat torn, med grafikkort och andra komponenter ställda på högkant. Pro Art PA90 är dock hög som en vanlig miditower-pc och ett par tre centimeter bredare i basen än Mac Pro.

Asus ProArt PA90
Asus Pro Art PA90 är en avlång pjäs. Den tar inte upp mycket plats men en hel del uppmärksamhet.

Många nya portar, färre gamla

Utsidan består av mörk och snyggt borstad aluminium, med rejäla kylgaller på sidorna för fläktutblås, och ett plastlock i samma ton som chassit på ovansidan. Baktill hittar vi en modern uppsättning anslutningar, med dubbla thunderbolt 3 och fyra displayportar – dock ingen hdmi.

Det är dock lite för snålt med traditionella usb-portar, något som ju fortfarande är praktiskt att ha även i en dator som denna. Du vill förmodligen kunna plugga in en bra mus och ett bra tangentbord för kontroll och kvalitet, kanske också digitizerplatta och enklare extern lagring. Men sedan tar det stopp, för vi har bara usb-kontakter baktill och två på framsidan.

En iögonfallande detalj är att datorn har två ingångar för strömförsörjning, och två rejäla externa ac-adaptrar som är tänkta att kopplas in samtidigt. Du behöver alltså gott om vägguttag i närheten av skrivbordet.

Asus ProArt PA90
Asus Pro Art PA90 har givetvis wifi, men för att det ska fungera bra måste vi skruva dit en medföljande extern antenn och ställa bredvid. 

Bästa möjliga Core-processor

Men så är det också en dator som inte snålar med hårdvara och prestanda. Här sitter en Intel Core i9 med åtta processorkärnor och med prestanda som övervinner det mesta. Vi testar till exempel att rendera 8k-video i hdr-kvalitet på den och det tuggar datorn sig igenom löjligt snabbt.

AMD Threadripper och Intel Xeon-processorer är i och för sig ännu kraftfullare (och dyrare), men om de går att bygga in i en så här kompakt dator låter vi vara osagt.

Datorn säljs i olika konfiguration världen över. Modellen som säljs i Sverige har 32 GB ramminne som går att bygga ut till 64 GB, och en snabb 512 GB ssd. Mer lagring går att lägga till, tack vare att en pcie express m.2-plats finns ledig. Men det är inte en dator som gemene man enkelt ger sig in i för att uppgradera själv.

Asus ProArt PA90
Locket på datorn poppar upp på egen hand vid behov av extra luftflöde för kylning.

Grafikkortet är ett Quadro P4000 – designat och kalibrerat för maximal precision och korrekthet istället för maxad 3d-prestanda som Geforce-korten för spel. I ren beräkningskraft motsvarar det ungefär ett Geforce GTX 1070.

En del typiska spelrelaterade egenskaper har också blivit allt viktigare i proffs-sammanhang, som vr och realtidsvisualisering. Även på den punkten levererar kortet, och klarar av vr-applikationer utan problem. Det finns bättre Quadro-kort för det, och även ett par kraftfullare i Quadro P-serien, men om dessa är möjliga i detta kompakta format är mindre troligt.

Tyst, trots allt

Datorn ger ifrån sig ett konstant fläktbrus, men det är relativt dämpat och stör inte nämnvärt i en vanlig kontorsmiljö. Den håller sig dämpad även vid hård belastning av processor och grafikkort, bland annat tack vare vattenkylning av processorn. Locket på datorn sitter löst monterat och går att lyfta loss.

Modellen vi testar är inte exakt samma som den som säljs i Sverige. Vår har en extra mekanisk hårddisk i som konstant ger ifrån sig extra ljud. När vi trixar lite med inställningarna i datorn och får den att spinna ned den mekaniska disken när den är passiv får vi mer dämpat sus från datorn.

Asus ProArt PA90
Framtill hittar vi två av dess fyra usb-portar, samt hörlurs- och mikrofonuttag.

En sak att vara vaksam med är att det kan blåsa en hel del varmluft från fläktutblåsen på sidorna. Det gör att du kanske inte vill ha den direkt intill dig på ett skrivbord, trots att dess design- och ljudegenskaper skulle göra det möjligt.

Omdöme

En så här kompakt, kraftfull och påkostad dator är inte något som passar alla, utan är riktad just till krävande proffs som håller på mycket med sådant som 3d-modellering och behöver extrem beräkningskraft. En viss brist på praktiska anslutningar och snålt med lagring för många tillämpningar gör att den missar toppbetyg. Med thunderbolt 3 är det ju dock lätt att köpa till snabb lagring.

Fakta Asus ProArt PA90 M9002ZN

Testad: Mars 2019
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i9-9900K, 3,6 GHz octa core
Grafik: Nvidia Quadro P4000, 8 GB
Minne: 32 GB
Lagring: 512 GB ssd
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 4st usb 3.0, lan, 4st Displayport, miktrofon, hörlur, audio ut
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Extern wifi-antenn
Effektförbrukning: 27-245 W
Ljudnivå: 28-36 dBa
Storlek: 17,6 x 17,6 x 36,5 cm
Vikt: 3,8 kg
Pris: 37 490 kr hos Dustinhome.se

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 4 572 poäng
Geekbench 4, cpu: 33 957 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 148 908 poäng
Geekbench 4, gpu (CUDA): 148 908 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 14 099 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 5 319 poäng
VR mark: 8 556 poäng

plus

Tunga jobbprestanda.
Tyst drift.
Stilig design.

minus

Få usb-portar.
För lite lagring för vissa situationer.
Kan bli för varm för skrivbordet.

Betyg 7 av 10