Enheten för cyberkriminalitet inom polisen i Seoul har gripit fyra personer, varav två anhållits efter att polisen upptäckt en online-tjänst där kunderna kunnat se rörliga bilder i direktsändning från dolda kameror monterade i hotellrum runt om i Sydkorea. Kunderna har även kunna prenumerera på tjänsten för en summa motsvarande 50 amerikanska dollar i månaden. De anhållna riskerar upp till fem i år fängelse, skriver Bleeping Computer.

Gruppen av personer involverade i verksamheten har monterat dolda webbkameror i 42 hotellrum på 30 hotell i tio olika städer i provinserna Gyeongsang och Chungcheong. Polisen i Seoul säger att de pyttesmå kamerorna hade en frontlins på endast en millimeter och att de monterats i tv-boxar, eluttag och liknande ställen i hotellrummen.

När hotellgästernas ”aktiviteter” spelades in sändes filmerna live genom en streamingtjänst med servrar utanför Sydkorea. Streamingtjänsten hade 4099 registrerade medlemmar som köpt 803 filmer till en sammanlagt summa av 6200 dollar, men 97 medlemmar hade även köpt en månadsprenumeration för 50 dollar per månad vilket gav dem extra förmåner som att kunna spela upp filmerna igen.

Sydkorea har ett ”allvarligt problem" med spionkamera-sajter och hämdporr, vilket framgår av ett pressmeddelande från Koreas regeringsdepartement för kultur, sport och turism.

Försäljningen av utrustning för upptäckt av spionkameror har ökat dramatiskt den senaste tiden efter en skandal där den kände koreanska sångaren Jung Joon-Young i hemlighet spelat in sexfilmer med sina partners och delat dem bland sina vänner. I september förra året genomförde koreanska myndigheter en genomgripande kampanj för att leta efter dolda kameror på offentliga toaletter.

Som ett svar på problemet har flera protester genomförts där tiotusentals kvinnor deltagit i demonstrationerna med en slogan ”Mitt liv är inte din porr". Demonstranterna har krävt att myndigheterna skyddar dem och griper förövarna. Myndigheterna har svarat med att dubbla påföljden för dessa brott och svartlistat och blockerat flera sajter med hjälp av SNI-filtrering.

Läs också:
Hitta dina sårbara enheter med Shodan – annars gör hackarna det åt dig
Hotell avskedar sina robotar – ”de irriterar människor”