Du fyller i ett långt formulär på internet, men precis när du ska skicka iväg det stänger sig webbläsaren. När du öppnar den igen är all text borta.

Känner du igen dig? Ja, vi gör allt mer jobb via olika webbaserade lösningar, men problemet är att texten som standard inte sparas. Om webbläsaren kraschar eller om du av misstag skulle stänga av den får du med andra ord börja om från början. Har du matat in mycket text kan det här bli rätt tidskrävande. Vissa tjänster sparar texten automatiskt, till exempel Gmail, men det är allt annat än självklart.

Det finns dock en smidig lösning för dig som använder webbläsaren Google Chrome, och det är att installera tillägget Typio Form Recovery.

Återställ texten

Vad Typio gör är att spara allt som du skriver i olika formulär i webbläsaren. Om den stängs innan du är klar är det bara att klicka på Typio-ikonen och välja Open Recovery. I de flesta fall går det nu att återställa all text automatiskt, och du kan även kopiera texten. Det här är smart om du vill återanvända en text som du tidigare har skrivit på en annan sajt – till exempel om du söker många olika jobb.

All information lagras lokalt på din dator, vilket gör att ingen annan kommer åt den. Ingenting laddas upp på nätet, så du kommer med andra ord inte heller själv åt den på någon annan dator.

Det är du själv som väljer vilka sajter som ska övervakas – och som standard sparas inte kreditkortsnummer och lösenord. För att garantera säkerheten är tillägget skapat med öppen källkod, men precis som alla andra liknande verktyg så väljer du förstås själv om du vill lita på programmakaren.