Testad produkt: Acer Predator Helios 500 PH517-61
Pris: 21 990 kronor hos Proshop.

Acer Predator Helios 500 är en minst sagt biffig bärbar pc, som främst är tänkt att tilltala spelentusiaster. Det är en 17-tumsbjässe som väger fyra kilo och är nästan fyra centimeter tjock. Den har typisk gaming-design med bakbelyst tangentbord som går att ställa valfri färg på i fyra zoner, och rejäla kylningshål på sidorna och baktill.

Fäller vi upp locket möts vi av ett matt skärmyta, stora bekväma ytor att vila handleder på, en rejäl musplatta med bra kontroll, och ett riktigt bekvämt tangentbord. Det gör att vi faktiskt tycker att det är en dator för fler än bara inbitna gamers.

Högfrekvent skärm

Skärmen har upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter, och byggd på ips-teknik. Förutom ett litet blåstick i mörka ytor så är färgbalans och kontrast i den övertygande, och den passar bra för spel, film och skrivbordsjobb.

Acer Predator Helios 500
Acer Predator Helios 500 har ett tangentbord framtaget för gaming. Men det är också ovanligt bekvämt att använda oavsett om vi spelar eller gör annat.

Framför allt har den 144 Hz i uppdateringsfrekvens, vilket ger en extra jämn och behaglig upplevelse i snabba spel, men hög bildfrekvens höjer även upplevelsen i andra sysslor. Skärmen har bra svarstider, dock inte anmärkningsvärt korta. Den har också stöd för Radeon Freesync, en teknik som motverkar så kallade skärmrevor i spel.

Skärmen har lite för låg maximal ljusstyrka för att kunna användas utomhus, eller ens med ett stort fönster bakom om det är för ljust ute. Den uppges av Acer leverera 300 cd/m2 men vi upplever den som lite svagare än så.

Ljudet är också något av en besvikelse. Vi hade hoppats på mer volym och mer tryck i basen från dess inbyggda högtalare. Nu får vi detaljlöst mellanregister och diskant, och inte så mycket bastoner överhuvudtaget. Det här brukar kunna bero på för överambitiös surround, men vi hittar inga möjligheter till att justera ljudbilden.

AMD levererar

Datorn finns i versioner med Intel-processor och Nvidia-grafik – men det har vi testat många gånger förr. Därför väljer vi att här titta på Acers andra variant av Predator Helios 500, med AMD Ryzen-processor och Radeon Vega-grafik.

I testdatonr är det kraftfullaste Radeon 7 2700, med hela åtta högt klockade processorkärnor och hypertrådningsteknik som möjliggör upp till 16 parallella processer. Det här är alltså desktopversionen av processorn och ska inte förväxlas med mycket beskedligare 2700U. Prestanda är i klass med en sexkärnig Intel Core i7 av desktopmodell, men nya Intel Core i9-processorerna är fortfarande steget före. Men också väldigt mycket dyrare.

Acer Predator Helios 500
Usb-portar i två storlekar och gigabit ethernetport.

Grafikkortet är ett Radeon RX Vega 56, även kallat Vega 10 XL Mobile, med 8 gigabyte grafikminne. Tyvärr verkar det råda förvirring bland datorbutikerna, och flera listar den som att den har Radeon Vega 10-kort, vilket är en betydligt blygsammare grafikkrets.

Det presterar ungefär i klass med ett Geforce GTX 2070, och vi får stabil och hög bildfrekvens i de flesta spel vi testar. 4k-gaming är lite utanför dess kapacitet, men pluggar vi in en extern displayportskärm, och ställer ned en del effekter så kan den leverera stadiga 30 bilder per sekund i många nya spel.

Snabb lagring, tror vi?

Utöver processor och grafikkort får vi 16 GB ramminne av ddr4-typ, som går att bygga ut till hela 64 GB, och en 512 GB ssd. Vår testdator skiljer sig tyvärr från de modeller som säljs i Sverige på denna punkt. Vi har en 256 GB ssd och en 2 TB separat mekanisk hårddisk istället. Därför har vi inte kunnat göra hastighetstest av rätt ssd och redovisa resultat på det. Men det ska vara en ssd av samma typ, och disken vi har är övertygande snabb, så det bådar gott.

Datorn har ingen som helst batteritid att snacka om – vi får ut diftstid på mellan 45 minuter och två timmar, beroende på vad vi gör. Men bra batteritid är det aldrig i denna typ av dator, utan batteriet ska mest ses som en tillfällig strömkälla om du behöver byta eluttag. Förutom fyra kilo laptop behöver du packa med ett kilo biffig ac-adapter om du ska resa med den.

Acer Predator Helios 500
Stora kylflänsar samt hdmi- och displayport i fullstort format baktill.

Med tanke på sin tunga prestanda är datorn relativt tyst i drift. Den pumpar mycket luft, och det kan bli varmt rakt bakåt, men med stora fläktar och smart design blir tonen i fläktljuden aldrig väsande och vass.

Acer Predator Helios 500 PH517-61 (NH.Q3GED.017) Pris vid test: 21990 kr.

Bästa pris just nu: 22999 kr