Behöver du ett snabbt och enkelt sätt att schemalägga när din dator ska stängas av eller startas om – eller vill du starta något specifikt program vid en viss tidpunkt? Vill du kanske kunna schemalägga andra saker, som när datorn går in i viloläge?

Allt det här går att göra med Windows inbyggda funktioner, men det innebär att du är hänvisad till komplicerade verktyg som Schemaläggaren eller Kommandotolken. Det går att fixa det betydligt smidigare med ett enkelt gratisprogram som heter Simple Shutdown Scheduler. Ladda ned och installera härifrån: sourceforge.net.

Vi visar hur du schemalägger en avstängning, men du kan också välja viloläge, utloggning, skärmlåsning eller att starta valfritt program. Du kan till och med utföra dessa saker på en annan dator i ditt nätverk som du har inloggningsbehörighet till.

Avstängning

1. Ställ in

När du startar programmet första gången, börja med att klicka på Options. Bocka för alla tre rutorna så att programmet alltid är aktivt och klicka sedan på Save. Klicka på OK och stäng med Close.


Avstängning

2. Scenarier

Byt till fliken Scenarios och välj en åtgärd i rullisten, till exempel Shutdown. Bocka för Force. Ange datum och tidpunkt och välj till vänster om åtgärden ska göras en gång, dagligen, veckovis eller månadsvis.


Avstängning

3. Lägg till

Klicka på Add scenario. Du kan göra flera scenarier för olika händelser vid olika tidpunkter. Gå tillbaka till fliken General. Dina scenarier finns i det stora fältet och kommer att köras så länge de är förbockade.


Avstängning

4. Ta bort

Av någon anledning är det inte alls uppenbart hur du tar bort ett scenario som du inte längre vill ha kvar. Men det är faktiskt så enkelt som att markera det önskade scenariot och trycka på Delete på tangentbordet.