Varje gång du tar en bild med din Android-telefon registrerar den specifika data som läggs in i bildens så kallade metadata. Detta inkluderar gps-positionen för var bilden togs – om telefonens gps är påslagen. Även om det är lätt att ta bort, finns det också ett sätt att hindra Android från att lagra den informationen från början.

Naturligtvis har de här geolokaliseringsuppgifterna fördelar. Om du till exempel använder Google Foto för att automatiskt säkerhetskopiera och lagra dina bilder kan du söka efter en viss plats och hitta alla relevanta bilder.

Men som med det mesta finns det också en mörk sida. Om du delar en bild på nätet betyder det ibland att alla kan hitta den här informationen. Tar du en bild hemma och delar den på nätet har du givit hela världen din hemadress.

Faran ska inte överdrivas, eftersom många nättjänster, som exempelvis Facebook, tar bort denna information när du laddar upp ett foto. Men om du vill vara på den säkra sidan kan du hindra Android från över huvud taget lagra informationen.

Som vanligt kan tillvägagångssättet skilja sig mellan olika modeller och Androidversioner, men i huvudsak går det till så här.

Plats

1. Starta kameran i din mobil.
2. Leta reda på inställningarna. Ibland är det ett kugghjul att klicka på, ibland ska du klicka på de tre strecken och sedan välja Inställningar.
3. Sätt reglaget vid Spara plats i läge Av. I vissa kameraappar kan du behöva klicka på Mer för att hitta dit.