IP Vanish är en amerikansk vpn-tjänst, vilket brukar få många att dra öronen åt sig. Visserligen bedyrar de att de inte spar några som helst loggar, men är de väldigt noga med integriteten finns det vpn-tjänster i andra länder som kan passa bättre.

Betyg 3 av 5

Omdöme

IP Vanish har många servrar i många länder och det ingår 250 gigabyte backup i priset. Men priset är högt, hastigheterna är låga och vi kommer varken åt TV4 Play eller brittiska BBC Iplayer. Det är inte direkt dåligt, men det finns många andra alternativ som är bättre än IP Vanish.

Positivt

  • Många servrar i många länder.
  • Åtkomst till SVT Play och amerikanska Netflix.
  • 250 GB backup ingår.

Negativt

  • Långsamt.
  • Ganska dyrt.
  • Ingen åtkomst till BBC Iplayer ellerTV4 Play.

Testad tjänst: IP Vanish
Pris vid helårsabonnemang: Ca 40 kronor per månad

Tyvärr har IP Vanish inte särskilt mycket positivt att erbjuda även utöver detta, även om de har något som de flesta andra vpn-tjänster inte har, nämligen att det ingår 250 GB backup i molnet i tjänsten.

Men prismässigt har de svårt att konkurrera. Månadsavgiften är 60 kronor (6,5 dollar) vid helårsabonnemang och 92 kronor (10 dollar) vid månadsbetalning. Detta placerar IP Vanish ungefär i mitten av de tjänster vi hittills har testat. Ett tremånaderssabonnemang som kostar 83 kronor (9 dollar) i månaden finns också.

Någon gratisversion eller gratis prova på-variant finns inte. Däremot har de en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Många länder och servrar

Positivt för IP Vanish är i alla fall att de har många servrar i många länder, över 1500 servrar i 54 länder. Det går bra att komma åt amerikanska Netflix och SVT Play, men inte brittiska BBC Iplayer eller TV4 Play.

Hastighetsmässigt är IP Vanish en besvikelse. Mot svensk server kommer vi visserligen upp i 92 Mbit/s, vilket är bra. Men mot brittiska får vi bara 52 Mbit/s och mot amerikanska 42 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att IP Vanish kommer upp i 37 procent för svenska servrar, 21 procent för brittiska och 17 procent för amerikanska.

Sammantaget räcker de positiva sakerna inte för att lyfta IP Vanish och det är en vpn-tjänst som placerar sig i mitten bland de tidigare testade tjänsterna.

Specifikationer

Tjänst: IP Vanish
Testad: September 2020
Verksamhetsland: USA.
Kontakt: ipvanish.com
Antal servrar: 1500+ i 54 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: Obegränsat.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 92 Mbit/s (37%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 52 Mbit/s (21%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 42 Mbit/s (17%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: Kostar ca 109 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Ca 40 kronor per månad
Pris 3 månader: Ca 53 kronor per månad

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5