Nyheten slog ned som en bomb i mitten av februari. 2,7 miljoner telefonsamtal till 1177 Vårdguiden hade spelats in – och samtalen låg helt oskyddade på en webbserver. Vem som helst kunde med andra ord lyssna på när privatpersoner ringde till sjukvårdsupplysningen och berättade om sina mest intima sjukdomar. Det gick att komma åt informationen utan något lösenord från en vanlig webbläsare.

Ja, det var vår systersajt Computer Sweden som avslöjade denna praktskandal, och den fick som du säkert minns sin rättförtjänta uppmärksamhet. Just nu pågår både rättsprocesser och politiska utredningar – och det lär dröja innan vi har fått alla svar hur det egentligen kunde hända.

1177-affären är inte det enda exemplet på skandaler kopplade till digitaliseringen av vården. De senaste åren har vi kunnat läsa om allt från havererade it-system på storsjukhuset Nya Karolinska till hur nätläkarna ger felaktiga diagnoser och skriver ut antibiotika i onödan. Vi har också sett hur populära hälsoappar säljer vår privata information vidare samtidigt som de har så dålig säkerhet att hackare kan komma över informationen.

Det här är givetvis extremt upprörande. Frågor som rör vår hälsa kan ytterst bli en fråga om liv och död, och då krävs en enorm försiktighet. Att både politiker och privata företag slarvar med säkerheten är oacceptabelt, och det är få av oss som kan acceptera att uppgifter om vår hälsa blir en handelsvara.

Precis som alla andra tror jag att det krävs hårdare regler och bättre kontroll – men framför allt en helt annan professionalism på alla nivåer.

Men när upprördheten har lagt sig måste det ändå sägas högt och tydligt: Ny teknik gör underverk i vården i dag – och det finns en enorm framtidspotential om den används på rätt sätt.

Övergången från papper till e-recept gör det exempelvis mycket smidigare att hämta ut mediciner och på samma sätt är digitala journaler effektivare än fax och papperspost.

Lanseringen av de nya nätläkarna är också en fantastisk förbättring för oss medborgare. Att vi slipper gå till vårdcentralen för ett rutinärende som kan skötas via ett videosamtal blir en vinst både för patienten och samhället. Det här blir extra påtagligt för den som bor i glesbygd – långt från närmaste vårdcentral.

Och det här är bara början. Med allt fler hälsofunktioner i våra smarta klockor ökar chansen att vi tidigt ska kunna få varningar om många olika sjukdomar. Amerikanska nätgemenskapen Reddit berättade exempelvis om en man som fick varning om förmaksflimmer på hjärtat tack vare att nya Apple Watch har en inbyggd ekg-mätare. Enligt mannens läkare kan varningen ha räddat hans liv.

Den här sortens verktyg kan också ge ökad trygghet för äldre och sjuka – och för deras anhöriga.

Om 1177-skandalen gör att samhället inte längre vågar satsa på smarta it-lösningar i vården är det en förlust för oss alla. Om den däremot blir en väckarklocka som lär våra beslutsfattare att aldrig tumma på säkerheten, ja då har skandalen faktiskt gjort livet lättare för oss patienter.