Microsoft släpper numera två stora uppdateringar av Windows 10: en på våren och en på hösten. I mitten av november började Microsoft rulla ut höstuppdateringen, som kallas Windows 10 November 2019 Update, eller kort och gott 1909.

Till skillnad från tidigare uppdateringar har Microsoft inte infört speciellt många nya funktioner. Istället handlar det om en uppdatering som fokuserar på stabilitet och prestanda. En förklaring är misslyckandet med förra årets höstuppdatering (1809). För somliga användare ledde den till att filer försvann, vilket gjorde att Microsoft tillfälligt tvingades dra tillbaka uppdateringen.

Försiktigheten gör att 1909 är den minsta Windows 10-uppdateringen hittills, och den borde kanske snarare ha beskrivits som ett service pack.

Så uppdaterar du

Microsofts uppdateringar skickas ut med automatik, så du behöver med andra ord inte göra något själv. Du får den när Microsoft anser att din dator är mogen att uppdateras och det dröjer alltså om uppdateringen bedöms fungera dåligt tillsammans med någon komponent i din dator.

Ovan användare bör med andra ord inte göra någonting annat än att vänta. Det finns dock sätt att tvinga fram Windows-uppdateringen, för dig som vågar ta risken.


Fem fattiga nyheter i version 1909

Windows 10 November 2019 Update (1909)

Snabbare kalender

Klockan längst ned till höger i Windows 10 har en koppling till din Outlook-kalender. Numera kan du även snabbt lägga till en kalenderhändelse eller en påminnelse härifrån.

HUR? Klicka på klockan så ser du en ny ruta som heter Lägg till en händelse eller påminnelse. Välj ett datum och skriv in valfri text. Komplettera med tid och plats om du vill – och välj Spara.


Windows 10 November 2019 Update

Rensa bland aviseringarna

Aviseringar är det fönster där olika meddelanden samlas. Vill du styra hur dessa ska visas har du fått lite fler alternativ – och en enklare genväg.

HUR? Klicka på Aviseringar, alltså den lilla pratbubblan längst ned till höger. Välj Hantera aviseringar högst upp.


Windows 10 November 2019 Update

Genväg till emoji

Windows 10 har fått ett speciellt virtuellt tangentbord för att infoga emoji-symboler när du exempelvis chattar. Den innehåller även valutatecken och andra symboler. I tidigare versioner var det lite krångligt att få fram tangentbordet, men med 1909-uppdateringen går det smutt.

HUR? Tryck på Windows-tangenten och punkt (.) samtidigt så öppnas tangentbordet på skärmen.


Windows 10 November 2019 Update

Synliga Onedrive-träffar

Du som använder Microsofts molntjänst Onedrive kan välja att inte synkronisera alla filer utan att istället lämna några i läget Tillgänglig online. Numera får du även träffar från sådana när du söker via Utforskaren.

HUR? Sök som vanligt så ser du sökresultatet även för filer som lagras i molnet.


Windows 10 November 2019 Update

Utöka utan klick

Windows 10:s Start-meny visar som standard ett antal viktiga funktioner som ikoner längst till vänster. För att se vad dessa betyder måste du klicka på Utöka högst upp till höger, men det här slipper du i 1909.

HUR? Låt musmarkören vila ovanför Utöka-ikonen så visas texten automatiskt.