Senaste uppdateringen (2019-04-24):

Uppgifter: Microsoft skrotar utlovad funktion i Windows 10

Enligt Zdnet har Microsoft bestämt sig för att lägga ner utvecklingen av Sets, en ny funktion som ursprungligen var tänkt att dyka upp i maj-uppdateringen av Windows 10.

Syftet med Sets var att samla olika sorters data på ett ställe, något som skulle göra det enklare att komma åt informationen när den väl behövs. Reaktionen från betatestare var emellertid negativ, så funktionen har för närvarande lagts i malpåse.

Enligt ett officiellt uttalande från Microsoft är det inte otänkbart att Sets dyker upp i en kommande uppdatering av Windows 10. Men i dagsläget väljer man att fokusera på den nya versionen av webbläsaren Edge i stället.

Tidigare (2019-04-09):

Testa maj-uppdateringen av Windows 10 redan nu

Om du vill vara en av de första att själva uppleva maj 2019-uppdateringen av Windows 10 kan du göra det nu. Uppdateringen finns nu att ladda ned för deltagare i Windows Insiders, ett beta-program som är lätt att gå med i.

Officiellt ska maj 2019-uppdateringen (också kallad 19H1) släppas till alla Windows 10-datorer sent i maj. Microsoft har förlängt den sista beta-perioden en månad, och Microsoft själva menar att maj 2019-uppdateringen är stabil och buggfri. Men det trodde man också med oktober 2018-uppdateringen, och vi vet nu att det inte var helt riktigt.

Så testar du maj-uppdateringen av Windows 10 redan nu

Om du redan är med i Windows Insider

För den som redan är del av Windows Insider-programmet är det enkelt att uppdatera. Gå till Setting > Update & Security > Windows Update-menyn och tryck på Update Now.

Om du inte är med i Windows Insider

Då kan du gå med så här. Gå till Settings > Update & Security > Windows Update och tryck Get Started. Här får du välja vilken rond du vill vara med på. Välj Just Fixes, apps and drivers om du bara vill ha något mer stabila uppdateringar, som nyss nämnda maj 2019-uppdatering. Godkänn villkoren och starta om datorn. Kom bara ihåg att spara alla viktiga filer och dokument först.

När vi testade installera uppdateringen på en första generationens Surface Laptop tog uppdateringen 24 minuter. Microsoft säger att den ska ta runt 22 minuter att installera – oavsett vilket bör det alltså gå hyfsat snabbt.

Så testar du maj-uppdateringen av Windows 10 redan nu

Denna uppdatering innehåller egentligen inga större nyheter förutom nya Windows Sandbox och Kaomoji emoji. Fokus ligger främst på buggfixar.

Har du ingen lust att gå med i Windows Insider är det dock ingen brådska – maj 2019-uppdateringen är bara lite drygt en månad bort även för vanliga användare utanför Microsofts betatestarprogram.


Tidigare:

Nu får du mer kontroll över uppdateringarna

Senaste nytt om vårens stora uppdatering av Windows 10 är att Microsoft har lyssnat på kritiken gällande automatiska uppdateringar.

Sålunda får vi se en ny version av Windows Update som ger användarna mer kontroll över när uppdateringarna ska installeras. Till exempel blir det möjligt att pausa funktionsuppdateringar i sju dagar åt gången. Efter 35 dagar måste emellertid användaren installera uppdateringen för att få tillbaka pausfunktionen.

En annan nyhet är att funktionen med ”aktiva timmar” ska bli mer intelligent, något som ska minska risken att en uppdatering installeras vid ett olämpligt tillfälle.

Avslutningsvis ska inte en uppdatering startas automatiskt enbart för att användaren kontrollerar om det finns en uppdatering tillgänglig.


Tidigare:

Nyheterna i våruppdateringen av Windows 10

Sedan några år tillbaka släpper Microsoft två större uppdateringar av Windows per år, en på våren och en på hösten.

Vi har tagit en närmare titt på den senaste betaversionen av den kommande uppdateringen och kan konstatera att det först och främst handlar om en finputsning av operativsystemet. Det är alltså inte en lika omfattande uppdatering som vi har fått se 2017 och 2018.

Det nuvarande kodnamnet på uppdateringen är 19H1 och med största sannolikhet kommer den skarpa versionen att skickas ut till allmänheten i slutet av maj.

Om du inte vill vänta kan du anmäla dig till Windows Insider Program. Därefter beger du dig till Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Windows Insider Program -> Kom igång. Sedan är det bara att välja nästa version av Windows i listan och starta installationen.

Windows Insider Program

Vi rekommenderar inte att du kör betaversioner av Windows 10 på din primära dator då detta kan innebära att många av dina program inte fungerar som de ska. Så om du har en annan dator tillgänglig kan du testa systemet på den.

Nya funktioner och förbättringar

Tanken var att våruppdateringen skulle erbjuda en ny funktion för att gruppera appar som hör ihop, men denna har fått stryka på foten under betatestandet.

Vad vi bjuds på är alltså i första hand smärre förändringar av gränssnittet. Till exempel blir det möjligt att anpassa genvägarna i Åtgärdscenter, vilket innebär att du inte behöver slussas vidare till Inställningar.

Om du installerar om Windows 10 från grunden kommer startmenyn att förenklas, vilket innebär färre färgglada plattor som standard och att du får möjlighet att ta bort dem som du inte vill se.

Ljust tema
Vill du ha en modern och luftig känsla kan du aktivera ett ljust tema, något som gör att Startmenyn, Aktivitetsfältet och andra fönster får en vit bakgrund.

Ljust tema

Din telefon
Med hjälp av appen Din telefon kan du spegla skärmen på din Android-mobil till din Windows 10-dator. Dessutom kan du styra innehållet med hjälp av tangentbordet och musen om så önskas.

Din telefon

Inloggning
Microsoft har städat upp bland inställningarna i Windows 10, till exempel har sidan för inloggningsalternativ gjorts om i grunden. Här kan du välja mellan om du vill använda ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsning eller lösenkod, där det förstnämnda anses vara den mest säkra lösningen.

Inloggning
Sökfunktionen

Klipp och Skiss
Klipp och Skiss var en av de nya apparna i den senaste uppdateringen i oktober 2018. Nu släpps den i en förbättrad version där alla inställningar har samlats på en sida. Till exempel kan du ställa in att appen ska öppnas när du tycker på Print Screen-tangenten, vilket kan vara smidigt.

I övrigt blir det lättare att ta en skärmdump på ett app-fönster, om du vill kan du dessutom lägga till en ram runt kanterna. En annan nyhet är att det nu går att skriva ut bilder direkt från programmet.

 Klipp och Skiss

Stöd för RAW-format
Det är egentligen ofattbart att det är först nu som Microsoft lägger till stöd för bilder i RAW-format. Detta sker med hjälp av appen Raw Image Extension som kan laddas ner i en betaversion härifrån.

Raw Image Extension

Inställningar
Microsoft fortsätter på den inslagna vägen och flyttar över allt fler inställningar från Kontrollpanelen till Inställningar. Den här gången är det avancerade nätverksinställningar som flyttas, vilket kan vara bra att känna till om du vill ändra IP-adress eller DNS någon gång.

I sammanhanget kan nämnas att du även kan avinstallera förinstallerade Windows-appar som Kalender, Groove Music, Paint 3D med flera från de nya inställningarna.

Swiftkey
Vad gäller Swiftkey kommer fler språk och språkvarianter att läggas till i vår-uppdateringen av Windows 10. Sålunda får vi se stöd för portugisiska, kanadensisk engelska, indisk engelska, kanadensisk franska, belgisk franska, schweizisk franska, schweizisk tyska och amerikansk spanska.

Sticky Notes
En av våra favoritnyheter från oktoberuppdateringen var att Sticky Notes kan synkas mellan olika enheter, vilket gjorde appen riktigt användbar.

Nu kan du göra dina anteckningar tillgängliga på OneNote-sajten, vilket innebär att du kan komma åt dem även från enheter som inte kör Windows 10. Dessutom får de ett nytt utseende när du aktiverar mörkt läge, vilket vi gillar.

Sticky Notes