Efter en längre tids betatestande låter Microsoft meddela att den skarpa versionen av maj-uppdateringen för Windows 10 nu har börjat rullas ut till användare runt om i världen.

Som vi tidigare har kunnat konstatera ligger fokus på förbättringar och buggfixar, men vi bjuds även på ett antal nya funktioner.

De största nyheterna är en efterlängtad uppdatering av Windows Update, en sandlåda där du kan testa nya appar utan risk, en betydligt snabbare sökfunktion och smarta felsökningsfunktioner som löser problem på egen hand. Dessutom erbjuds nya emoji- och kaomojisymboler.

Vill du veta mer om vad som erbjuds kan du läsa vårt förhandstest lite längre ner på den här sidan.

Om uppdateringen inte dyker upp på din dator redan ikväll är det inget du behöver oroa dig för, utrullningen sker nämligen gradvis för att inte överbelasta Microsofts servrar.

Som vanligt kan det vara en klok idé att ta en säkerhetskopia på innehållet i din dator innan du installerar uppdateringen.

Så bra är nyheterna i våruppdateringen av Windows 10

Vi har testat den senaste betaversionen av Windows 10 19H1 som enligt uppgift ska vara identisk med den skarpa versionen. Med andra ord är det bara att läsa vidare för att få lite mer kött på benen om de nya funktionerna.

Windows Sandbox: Ett säkert utrymme för nya appar

Windows Sandbox är en ny lösning som låter dig testa nya appar och webbplatser utan att riskera något med din dator. Det stora kruxet är att funktionen endast finns tillgänglig i Windows 10 Pro, så om du kör Home går du miste om den största nyheten i vårens uppdatering.

I korthet kan Windows Sandbox beskrivas som en virtuell dator inuti din dator, med andra ord finns det ingen risk för att skadeprogram inuti sandlådan ska kunna smitta ditt riktiga operativsystem.

Windows Sandbox
Inuti Windows Sandbox finns en orörd Windowsversion som inte är länkad till ditt konto.

Som du säkert känner till sprids skadlig kod via program och webbplatser, så om du inte är säker på vad filen eller sajten innehåller kan du testa att öppna appen eller länken inuti Windows Sandbox.

Om programmet eller webbsidan försöker sprida skadlig kod kan det inte ta sig utanför sandlådan och så fort som du stänger ner fönstret försvinner alla ändringar som har gjorts. Det gäller bara att inte flytta ut den skadliga filen från sandlådan till ditt vanliga operativsystem.

Osäker webbplats
Du kan använda Sandbox för att besöka webbplatser som du normalt sett inte vågar klicka på.

Windows Sandbox lägger beslag på en hel del processorkraft, så du bör inte använda funktionen jämt och ständigt. Men det är onekligen ett användbart verktyg för att testa program som man inte känner till sedan tidigare.

Förbättringar av Windows Update

Det vimlar av klipp på Youtube som visar hur Windows Update ställer till det för folk som spelar spel eller håller en presentation. Precis när det inte får hända börjar en uppdatering att installeras, vilket har lett till massiv kritik mot Microsoft.

Nu har man äntligen lyssnat på kritiken och förbättrat Windows Update så att den inte är lika irriterande.

Windows Update
Äntligen får du en varning om att en uppdatering av Windows är nära förestående.

För det första dyker en ny ikon upp i aktivitetsfältet när en uppdatering som kräver en omstart är på gång, vilket förhoppningsvis gör att du hinner avsluta det du håller på med.

För det andra har det lagts till nya inställningar som gör det möjligt att pausa uppdateringar, vilket kan vara bra om du direktsänder något på internet.

För det tredje så har funktionen som håller koll på dina aktiva timmar blivit smartare tack vare artificiell intelligens. Förhoppningsvis leder det till att uppdateringarna installeras när du inte sitter vid datorn.

Varningen att du behöver starta om datorn är en liten, men välkommen nyhet för många användare. Kör du Chrome lär du säkert känna igen den här typen av varningar.

Windows Update
I inställningarna finns nu ett alternativ för att pausa alla uppdateringar av Windows.

Vad gäller de smarta algoritmerna fungerar de inget vidare under vårt test, så vi föredrar nog att själva ställa in vilka tider som uppdateringar ska installeras. Vill du också göra det beger du dig till Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Windows Update -> Ändra aktiva timmar.

Fler emojisymboler och stöd för Kaomoji

Med facit i hand var emoji-tangentbordet en av de största nyheterna i Windows 10 Fall Creators Update. Det enda du behöver göra för att få upp tangentbordet är att hålla nere Windowstangenten och : samtidigt (Microsofts utvecklare har visst lite humor trots allt).

I den nya uppdateringen bjuds vi på ett antal nya emojisymboler, däribland en flamingo. Men vi får också stöd för kaomoji, det vill säga sammansättningar av tecken som bildar en bild. Du kan till exempel välja ”arg blick” ಠ_ಠ om du är irriterad på någon eller något.

Kaomoji
Du når de nya symbolerna genom att hålla nere Windowstangenten och semikolon eller Windowstangenten och punkt.

Värt att påpeka är att det även finns en tredje flik (med omega-tecknet), där hittar du bland annat tecken för olika valutor.

Förbättringar av sökfunktionen

I och med den nya uppdateringen separeras sökfunktionen från Cortana, något som många har efterfrågat. Dessutom går det nu att söka efter filer både på hårddisken och Onedrive, det vill säga Microsofts molntjänst.

När det gäller att söka efter filer i Windows är standardinställningen att endast söka i biblioteket och på skrivbordet. Men vill du söka efter samtliga filer på datorn går det att ordna, bara du är medveten om att det kan ta tid och sluka resurser. På vår testdator lade den utökade sökningen beslag på ungefär 10 procent av datorns processorkraft.

Searching Windows
Så här ser inställningarna för sökfunktionen ut.

Observera att du längst ner i listan kan välja att undanta vissa mappar från att indexeras, något som kan vara bra om du till exempel inte vill söka bland systemfilerna i onödan.

Det bör påpekas att den nya sökfunktionen har svårt att hitta konfigurationsfiler, så om du är på jakt efter sådana bör du använda den gamla trotjänaren Utforskaren (File Explorer). Den tar emellertid längre tid på sig och kan inte användas för att söka på webben eller i mejl.

Windows Sök
När du öppnar den nya sökfunktionen syns en lista över de mest använda programmen och nyligen öppnade dokument.

Det som återstår för Microsoft är att förklara varför man ska behöva använda sig av två olika sökfunktioner. Om nu Utforskaren ska finnas kvar vore det dessutom bra om den kunde bli snabbare än vad den är i dagsläget.

Enkel inloggning med mobilen

Utöver möjligheten att logga in med hjälp av ett lösenord eller ett Microsoft-konto kommer nu ett tredje alternativ, nämligen att logga in med hjälp av mobilen.

För att använda den nya inloggningsmetoden behöver du ladda ner någon av Microsofts Office-appar till din mobiltelefon och skapa ett nytt konto som är kopplat till ditt telefonnummer i stället för din mejladress. Sedan sker all autentisering via sms-koder som skickas till ditt telefonnummer.

Mobilinloggning
Nu kan du logga in på Windows med hjälp av ditt telefonnummer.

Kruxet är att vissa tjänster, däribland Onedrive, kräver att du har ett Microsoft-konto. Med andra ord är det kanske lika bra att hålla fast vid de gamla inloggningsrutinerna tills vidare.

Om du glömt bort din lösenkod kan du glädjas över att det numera går att återställa koden via sms. För att det hela ska fungera behöver du naturligtvis ha uppgett ditt telefonnummer i inställningarna.

Automatisk felsökning i bakgrunden

Microsoft har ökat mängden artificiell intelligens i den nya versionen av Windows 10, något som bland annat används för att lösa diverse fel som kan uppstå lite titt som tätt.

Rekommendationen är att du ska låta Windows fixa problemen på egen hand, men om du vill ha mer kontroll över din dator kan du ändra bland inställningarna så att det krävs ditt godkännande innan något görs. Du kan emellertid inte hindra datorn från att åtgärda kritiska fel, så lite av kontrollen måste du släppa ifrån dig.

Felsökning
Här hittar du inställningen som ger dig mer kontroll över den automatiska felsökningen.

Den automatiska felsökningen fungerar optimalt om du tillåter att all diagnostisk data skickas till Microsoft, något som inte lär tilltala alla användare.

Tidigt omdöme

Vi hade inte särskilt högt ställda förväntningar på den nya uppdateringen av Windows 10 i förväg, men efter en tids testande måste vi säga att helhetsintrycket är positivt överlag. Vi är inte helt begeistrade vad gäller sökfunktionen, men vi uppskattar de nya symbolerna, Windows Sandbox och förbättringen av Windows Update.

Ska vi sätta ett betyg på uppdateringen får det bli 6 av 10, vilket är ett steg upp jämfört med den förra uppdateringen som drogs med en hel del problem.

plus

Ökad säkerhet med Windows Sandbox.
Många funktioner har förbättrats.

minus

Inte så värst många stora nyheter.


Översättning och bearbetning: Mikael Markander