Nyheterna i våruppdateringen av Windows 10

Sedan några år tillbaka släpper Microsoft två större uppdateringar av Windows per år, en på våren och en på hösten.

Vi har tagit en närmare titt på den senaste betaversionen av den kommande uppdateringen och kan konstatera att det först och främst handlar om en finputsning av operativsystemet. Det är alltså inte en lika omfattande uppdatering som vi har fått se 2017 och 2018.

Det nuvarande kodnamnet på uppdateringen är 19H1 och med största sannolikhet kommer den skarpa versionen att skickas ut till allmänheten i slutet av maj.

Om du inte vill vänta kan du anmäla dig till Windows Insider Program. Därefter beger du dig till Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Windows Insider Program -> Kom igång. Sedan är det bara att välja nästa version av Windows i listan och starta installationen.

Windows Insider Program

Vi rekommenderar inte att du kör betaversioner av Windows 10 på din primära dator då detta kan innebära att många av dina program inte fungerar som de ska. Så om du har en annan dator tillgänglig kan du testa systemet på den.

Nya funktioner och förbättringar

Tanken var att våruppdateringen skulle erbjuda en ny funktion för att gruppera appar som hör ihop, men denna har fått stryka på foten under betatestandet.

Vad vi bjuds på är alltså i första hand smärre förändringar av gränssnittet. Till exempel blir det möjligt att anpassa genvägarna i Åtgärdscenter, vilket innebär att du inte behöver slussas vidare till Inställningar.

Om du installerar om Windows 10 från grunden kommer startmenyn att förenklas, vilket innebär färre färgglada plattor som standard och att du får möjlighet att ta bort dem som du inte vill se.

Ljust tema

Vill du ha en modern och luftig känsla kan du aktivera ett ljust tema, något som gör att Startmenyn, Aktivitetsfältet och andra fönster får en vit bakgrund.

Ljust tema

Din telefon

Med hjälp av appen Din telefon kan du spegla skärmen på din Android-mobil till din Windows 10-dator. Dessutom kan du styra innehållet med hjälp av tangentbordet och musen om så önskas.

Din telefon

Inloggning
Microsoft har städat upp bland inställningarna i Windows 10, till exempel har sidan för inloggningsalternativ gjorts om i grunden. Här kan du välja mellan om du vill använda ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsning eller lösenkod, där det förstnämnda anses vara den mest säkra lösningen.

Inloggning
Sökfunktionen

Klipp och Skiss

Klipp och Skiss var en av de nya apparna i den senaste uppdateringen i oktober 2018. Nu släpps den i en förbättrad version där alla inställningar har samlats på en sida. Till exempel kan du ställa in att appen ska öppnas när du tycker på Print Screen-tangenten, vilket kan vara smidigt.

I övrigt blir det lättare att ta en skärmdump på ett app-fönster, om du vill kan du dessutom lägga till en ram runt kanterna. En annan nyhet är att det nu går att skriva ut bilder direkt från programmet.

 Klipp och Skiss

Stöd för RAW-format

Det är egentligen ofattbart att det är först nu som Microsoft lägger till stöd för bilder i RAW-format. Detta sker med hjälp av appen Raw Image Extension som kan laddas ner i en betaversion härifrån.

Raw Image Extension

Inställningar

Microsoft fortsätter på den inslagna vägen och flyttar över allt fler inställningar från Kontrollpanelen till Inställningar. Den här gången är det avancerade nätverksinställningar som flyttas, vilket kan vara bra att känna till om du vill ändra IP-adress eller DNS någon gång.

I sammanhanget kan nämnas att du även kan avinstallera förinstallerade Windows-appar som Kalender, Groove Music, Paint 3D med flera från de nya inställningarna.

Swiftkey

Vad gäller Swiftkey kommer fler språk och språkvarianter att läggas till i vår-uppdateringen av Windows 10. Sålunda får vi se stöd för portugisiska, kanadensisk engelska, indisk engelska, kanadensisk franska, belgisk franska, schweizisk franska, schweizisk tyska och amerikansk spanska.

Sticky Notes

En av våra favoritnyheter från oktoberuppdateringen var att Sticky Notes kan synkas mellan olika enheter, vilket gjorde appen riktigt användbar.

Nu kan du göra dina anteckningar tillgängliga på OneNote-sajten, vilket innebär att du kan komma åt dem även från enheter som inte kör Windows 10. Dessutom får de ett nytt utseende när du aktiverar mörkt läge, vilket vi gillar.

Sticky Notes