De senaste åren har Ryssland förbjudit ett stort antal webbsidor som anses bryta mot landets lagar, men fram tills nu har det varit möjligt att kringgå restriktionerna med hjälp av vpn-tjänster.

Enligt Torrentfreak kräver nu den ryska kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor att tio populära vpn-tjänster omgående blockerar sajterna i fråga, detta i enlighet med en lag från 2006.

Tjänsterna det rör sig om är NordVPN, ExpressVPN, IPVanish, VPN Unlimited, VyprVPN, Kaspersky Secure Connection, HideMyAss!, Hola VPN, OpenVPN och Torguard, varav det sistnämnda företaget nu har bestämt sig för att lämna Ryssland helt och hållet.

– I skrivande stund har Torguard vidtagit åtgärder för att ta bort alla servrar i Ryssland. Vi har raderat innehållet på servrarna i Sankt Petersburg och Moskva och kommer inte längre att göra affärer i regionen, säger företaget i ett uttalande.

Övriga vpn-tjänster har ännu inte meddelat om de kommer att följa Torguards exempel och lämna Ryssland helt och hållet, men sannolikheten för det får bedömas som hög.