Testad produkt: Corsair One i160
Pris: 41 690 kronor hos CDON.

Corsair känner vi som tillverkare av framför allt ramminnen, men också för en del andra pc-komponenter som kylningslösningar, spelmösstangentbord och headsets.

På senare tid har man även bestämt sig för att slå sig in på datormarknaden och konkurrera, framförallt mot andra varumärken med spel-fokus om Asus ROG, MSI och Alienware. Därför bestämde vi oss för att ta in en sådan dator från dem och se vad den går för.

Corsair One i160
Datorn är prydlig på ett skrivbord, oavsett om du uppskattar glödande diodrander eller inte.

Som en halv vanlig desktop

Den senaste och mest intressanta modellen heter Corsair One, och är ett extra kompakt och fyrkantigt torn med avrundade hörn. Den är ungefär hälften så stor som en miditowerlåda, med lätt brutalistisk design – komplett med jättekylflänsar upptill och nedtill med varsin stor fläkt rakt bakom.

Framtill på datorn finns en diodrand som kan programmeras i regnbågens alla färger med Corsairs kontrollprogram Icue, eller stängas av helt. På baksidan hittar vi en knippe anslutningar. Datorn har ingen Thunderbolt 3, men väl allt annat vi kan tänkas behöva, inklusive ett par externa wifi-antenner som skrivas på om du vill ansluta trådlöst. Ett par extra usb-kontakter, en hörlursutgång och en hdmi-kontakt sitter på framsidan.

Det här är ett väldigt påkostat och prestandamaxat kraftpaket med det bästa av det mesta under huven. Vi får en Intel Core i9 9900K, kraftfullaste processorn just nu utanför rena proffsdatorer, Geforce GTX 2080ti-grafik, 32 GB snabba ddr4-minnen och både en rejäl ssd med topphastighet och en stor mekanisk hårddisk.

Corsair One i160
De flesta kontakter sitter på baksidan. Med wifi-antenner fastmonterade kan en del av dem bli lite knepiga att komma åt.

Överraskande öppen

Allt detta är alltså instoppat i ett kompakt specialbygge med eget utformat smalt moderkort. Till skillnad från Asus PA90, en annan kompakt prestandadator vi testade nyligen går det dock faktiskt att komma åt och meka i denna med lite god vilja. Det krävs inte ens skruvmejsel för att öppna upp datorn, utan vi lossar övre fläktgallret med ett knapptryck på baksidan och sedan kan bägge långsidorna fällas ut så att vi kommer åt komponenterna.

Men även då är den rätt så knepig att komma åt för att uppgradera eller underhålla, men det går. Det största hindret är inte bristen på utrymme. Förutom den sata-anslutna mekaniska hårddisken som kräver lite pillande för att få grepp om sitter alla viktiga komponenter lätt tillgängliga.

Istället är det faktum att både grafikkort och processor är vattenkylda med varsitt specialbyggt system som ställer till det. Det gör att slangar, kylflänsar och rör för dem är i vägen och gör tillgängligheten till resten av komponenterna frustrerande.

Corsair One i160
Det går att komma åt det mesta inuti, men det kräver tålamod.

Utmärkt dämpad kylning

Vattenkylningen är dock värd det, för trots tung hårdvara är kylningen effektiv och överraskande dämpad. Datorn är aldrig helt tyst, hårddisken snurrar och visst luftflöde är konstant igång.

Men vi kan pressa den i princip hur hårt och länge som helst utan att den blir alls särskilt högljudd. Det gör i160 till en riktigt bra dator om du till exempel sysslar med streaming. Här får du kompromisslös spelprestanda med minimalt med störande ljud.

Det finns inga tillgängliga platser för expansion, så den enda orsaker till att dyka in och meka är för att byta ut lagring, minne, eller processor. Grafikkortets anslutningar är vidarekopplade till en panel på baksidan med tre displayportar, och som sagt en hdmi-utgång på framsidan. Det samt kylningslösningen gör att det knappast går att uppgradera på egen hand.

Corsair One i160
En stor fläkt högst upp fixar luftflödet när det blir för varmt.

Datorn levereras med Windows 10 Home och förutom Nvidias Geforce Experience får vi program för diodkontroll, prestandaövervakning och fläkt. Det går att ställa datorn både i tystare eller mer aggressivt kylningsläge, men vi känner ärlig talat aldrig behov av det.

Omdöme

Det här är ett påkostat bygge med maxad prestanda och funktionalitet, och har därmed en prislapp därefter. Är den värda pengarna? Kanske om du har väldigt höga krav och specifika behov. Men mest av allt är det ett imponerande teknisk bygge.

Fakta Corsair One i160 CS-9020003

Testad: April 2019
Tillverkare: Corsair
Processor: Intel Core i9 9900K, 3,2 GHz hexa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 2080ti, 11 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 480 GB ssd + 2 TB hdd
Anslutningar: 4 st usb 3.0, 2 st usb 2.0, usb 3.1 gen 2 typ c, usb 3.1 gen 2 typ a, lan, 3st displayport 1.4, hdmi 2.0b, hörlur, 5.1 audio ut, line in, mikrofon, s/pdif ut
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Effektförbrukning: 68 - 457 Watt
Ljudnivå: 33-36 dBa
Storlek: 17,3 x 20 x 38 cm
Rek. pris: 41 100 kr
Pris: 41 690 kronor hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 4 121 poäng
Geekbench 4, cpu: 31 851 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 344 619 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 26 392 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 13 181 poäng
Vrmark: 11 950 poäng
Disk, läsning: 1 489 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Kompakt format
Mycket höga prestanda
Gott om lagring
Tyst drift

minus

Inga expansionsmöjligheter
Omständlig att underhålla
Ingen Thunderbolt 3
Högt pris

Betyg 7 av 10

Corsair One i160 (CS-9020003) Pris vid test: 41690 kr.

Bästa pris just nu: 36990 kr