Datorn och mobilen är våra viktigaste teknikprylar, men de lever tyvärr sina egna liv. Kör du Windows i datorn och Android i mobilen befinner de sig i olika tekniska världar.

De senaste åren har Microsoft satsat hårt på att göra kopplingen mellan Windows-datorn och Android-mobilen smidigare, och nyligen släpptes det nya verktyget Telefonlänk.

Telefonlänk är en vidareutveckling av föregångaren Din telefon och grundtanken är densamma: Genom att installera ett program på datorn (Telefonlänk) och en app i mobilen (Länk till Windows) kan de fungera bättre ihop.

Flera funktioner

Den viktigaste funktionen handlar om att du kan skicka och läsa sms via datorn. Många tycker det är smidigare att skriva på ett riktigt tangentbord, och det här blir alltså möjligt även för sms.

Den andra funktionen handlar om bilder. Med Telefonlänk i datorn kommer du åt dina senaste mobilbilder – på datorns stora skärm.

LÄS MER: Så läser du sms i datorn med Android Messages

Telefonlänk gör det också möjligt att ringa från datorn. Det här kan vara smart när du jobbar och vill kunna prata i telefon utan att ta fram mobilen. Programmet låter dig även läsa aviseringarna från mobilen på datorn.

Jämfört med föregångaren Din telefon är Telefonlänk snyggare och smidigare, men som du ser i vår guide är det lite krångligt att få igång den.

Tänk också på att din dator måste vara uppdaterad för att du ska ha tillgång till Telefonlänk (och inte det gamla programmet Din telefon). Du gör det genom att trycka på Startknappen och välja Inställningar. Tryck på Uppdatering och säkerhet, Windows Update (eller direkt på Windows Update i Windows 11). Välj Ladda ned och installera och följ instruktionerna.


Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper ny mobil1. Öppna programmet

Tryck på Startknappen, leta upp Telefonlänk och öppna programmet. Första gången startas en steg för steg-guide. Följ den – och se framför allt till att du är inloggad med rätt Microsoft-konto, alltså det som du också ska använda i mobilen.Telefonlänk

2. Hämta appen

Öppna din Android-mobil, starta webbläsaren och surfa till www.aka.ms/yourpc. Du kan också hitta appen Länk till Windows (Link to Windows) i Google Play Butik – och i vissa Samsung-enheter är den redan installerad. Tryck på Installera och öppna appen.


Telefonlänk

3. Skapa en qr-kod

Gå tillbaka till datorn, kryssa i Jag har Länk till Windows-appen redo och välj Koppla med QR-kod. Skulle det inte fungera kan du välja Koppla manuellt och följa instruktionerna. Ta nu åter fram mobilen och se till att Länk till Windows-appen är öppen.Telefonlänk

4. ... och skanna den

Tryck på Länka din telefon med datorn så visas texten Är QR-koden på din dator klar? Tryck på Fortsätt och godkänn eventuella behörigheter. Håll upp mobilen framför qr-koden på datorns skärm för att länka ihop dem. Tryck på Klart.


Telefonlänk

5. Tillåt åtkomst

Du får nu gå tillbaka till mobilen och välja Fortsätt. Ge appen åtkomst till din mobil på flera olika sätt. Det här kräver flera klick och du avslutar med Klar. Du får nu till sist en fråga om du vill dela data med Microsoft, vilket är helt frivilligt.Telefonlänk

6. Använd

Gå till datorn, tryck på Fortsätt och välj om du vill fästa appen i aktivitetsfältet. Tryck på Kom igång för att starta en inställningsguide för programmet. När du börjar använda vissa funktioner kan det även krävas fler inställningar, exempelvis för bluetooth.


Telefonlänk

Så funkar programmet

Programmet Telefonlänk består av tre delar. Högst upp ser du de tre flikarna Meddelanden, Foton och Samtal.

Du klickar för att bestämma vad du vill göra och du ser då ett nytt fönster direkt under. Här kan du exempelvis skicka meddelanden (som på bilden), titta på bilderna på din mobil eller ringa ett telefonsamtal.

Längst till vänster hittar du en meny (som göms automatiskt om du har ett litet fönster). Här får du information om din telefons status, och du kan även styra den. I det här fältet visas också aviseringarna från din telefon.

Appen i mobilen behöver du sällan titta på, men den måste alltid vara aktiv.