Smart belysning har varit de senaste årens stora tekniksnackis. Vad det handlar om är lampor som går att styra via en app i mobilen.

I sin enklaste form använder du bara mobilen som en fjärrkontroll, men det finns även mer avancerade funktioner: Du kan exempelvis släcka alla lampor automatiskt när du går hemifrån, tända dem när solen går ner eller långsamt öka belysningen när du vaknar på morgonen. Väljer du en lampa med färg kan du även växla mellan dämpad mysbelysning och ett starkt jobbljus.

Philips har länge dominerat marknaden med sitt system Hue, men för två år sedan lanserade Ikea utmanaren Trådfri. Plötsligt kunde du komma igång för bara en 500-lapp. Nyligen kompletterades Trådfri-serien även med ett strömuttag så att du kan styra andra saker än lampor.

Läs även: Så styr du Ikea Trådfri med Apple Home Kit

Även med rösten

I sitt standardutförande styrs Ikea Trådlös med en egen app, men numera kan du även koppla ihop den med röststyrda assistenter som Google Home. Att göra det här har två fördelar:

Den mest uppenbara är förstås röststyrningen. Genom att koppla ihop Trådfri med Google Home kan du tända och släcka med röstkommandon. Det enda som behövs är en mobiltelefon eller surfplatta med Android eller IOS.

Har du den smarta högtalaren Google Home behöver du inte ens starta någon app för att styra lamporna. Det räcker med att du säger exempelvis ”Hej Google! Tänd alla lampor” rakt ut i luften.

Den andra fördelen är att du kan kombinera Ikea-lampor med konkurrenter som Philips Hue. Oavsett märke kan du tända och släcka alla lampor via en och samma app – eller via ett och samma röstkommandon. Vill du göra mer avancerade saker måste du dock använda tillverkarnas egna appar.

Läs även: Vi testar Ikea Trådfri – så bra fungerar de


Steg för steg: Så kopplar du ihop prylarna

Ikea

1. Installera

Installera appen Ikea Trådfri via Google Play Butik eller App Store. Öppna den så får du instruktioner om hur du kopplar din Ikea-gateway till router och eluttag. Du kopplar sedan ihop appen med din gateway genom att skanna en qr-kod på dess undersida.


Ikea

2. Lägg till

När din gateway är installerad lägger du till dina lampor. Hur du gör varierar, men appens installationsguide vägleder dig. För att senare komplettera med fler Trådfri-prylar väljer du Inställningar, Hantera enheter och klickar på ikonen med ett +.


Ikea

3. Byt namn

För att röststyrningen ska fungera smidigt är det smart att byta namn på lampan, till något som passar dina behov. Det gör du genom att trycka på Inställningar, Hantera enheter. Tryck på de tre punkterna till höger om din lampa och välj Byt namn.


Ikea

4. Integrera

Du kopplar Trådfri till Google Home via Inställningar, Integreringar i Trådfri-appen. Tryck på Google Assistant, Aktivera och bekräfta att din Google Home-enhet är igång med Fortsätt. Välj rätt Google-konto om det krävs så visas bekräftelsen Du är inloggad.


Ikea

5. Öppna Google Home…

Det sista steget gör du i Google Home-appen. (Läs mer i vår kom igång-guide till Google Home). Öppna appen och välj Lägg till, Konfigurera enhet. Tryck på ikonen till vänster om Har du redan konfigurerade så visas en lång lista.


Ikea

6. … och länka

Bläddra dig ned till Trådfri och peka för att välja den. Läs instruktionerna, bocka för kryssrutan och bekräfta med Confirm. Välj ditt Google-konto om det efterfrågas så startar hoplänkningen. Efter en stund dyker Ikea-lampan upp i Google Home-appen.


Ikea

7. Flytta lampan till rätt rum

Om du redan använder Google Home till andra prylar, exempelvis smarta högtalare eller Philips Hue-lampor, har du säkert skapat olika rum. Du kan på så sätt säga exempelvis Tänd alla lampor i vardagsrummet.

Som standard hamnar din nya Ikea-lampa inte i något rum, men det är lätt att fixa. Öppna bara appen Google Home och gå längst ned så ser du din nya lampa under rubriken I hemmet. Peka på den och välj Lägg till i ett rum. Välj rätt hem (om du har flera) och sedan Flytta enhet. Du får nu välja rätt rum och bekräftar valet med Nästa.