På sistone har det uppmärksammats att diverse konspirationsteorier får allt större spridning på Youtube, något som bland annat lett till att det nu finns fler människor än någonsin som fått för sig att jorden är platt.

Vissa konspirationsteorier är farligare än andra, till exempel påstås det att skolskjutningarna i USA är påhittade och att man inte bör vaccinera sina barn.

Nu rapporterar Bloomberg att anställda på Youtube har varnat för utvecklingen under en lång tid, men att ledningen har valt att prioritera jakten på fler klick. Man har till och med bett anställda att inte anmäla klipp med olämpligt innehåll, detta trots att de strider mot reglerna på Youtube.

Bloomberg har talat med ett tjugotal personer som jobbar eller har jobbat på Youtube och alla beskriver hur ledningen medvetet valt att ignorera spridningen av falska nyheter och konspirationsteorier på den populära videosajten.

Algoritmerna som tipsar om liknande klipp infördes 2012 och har lett till kraftigt ökade annonsintäkter för Google. När en anställd vid namn Yonatan Zunger några år senare föreslog att vissa sorters klipp inte skulle rekommenderas till tittarna avslogs förslaget.

Som en följd har klippen från vaccinmotståndare nu setts över 170 miljoner gånger, något som tros ha bidragit till spridningen av mässling och andra farliga barnsjukdomar.