540 miljoner dataposter från miljontals Facebook-användare – inklusive namn, kommentarer, reaktioner och unika id-nummer – har legat öppna på en Amazon-server, rapporterar Bloomberg.

Säkerhetsforskare på Upguard som gjorde upptäckten för flera månader sedan, då de fann en server med data från mexikanska contentbolaget Cultura Colectiva utan så mycket som ett lösenord för inloggning. Vem som helst kunde ladda ner den 146 gigabyte stora databasen. Sedan dess har de försökt få databasen stängd, men kontakt med varken Cultura Colectiva eller Amazon ledde någonvart. Till slut var det via Facebook, som i sin tur kontaktade Amazon, som servern har stängts.

En it-konsult Bloomberg har talat med säger att Amazon Web Services tidigare har fått kritik för att göra det enkelt för kunder att omedvetet lämna privata uppgifter oskyddade på servrar, men har de senaste åren ansträngt sig för att skydda kunderna – och därmed alla internetanvändare – från sådana fadäser.

Cultura Colectiva skapar innehåll för sociala medier (så kallad ”content”) för den latinamerikanska marknaden. Det är därför inte troligt att många svenska användare har drabbats.