Testad produkt: Canon Pixma G4511
Pris: Från 3 599 kronor hos Prisjakt.

När det gäller skrivare i hemmet eller små- och egenföretagarens kontor har det inte hänt så mycket i teknikutvecklingen på senare år. Det mest intressanta har varit två saker: Fler och mer smidiga sätt att skriva ut från mobila enheter, och nya system för bläckutskrifter som gör dem mer konkurrenskraftiga i utskriftskostnad jämfört med laserskrivare.

Trenden började med Epson Ecotank och 2018 testade vi utmanaren från HP som hade lanserat sina egna Smart Tank-skrivare med samma koncept. Vad det handlar om är skrivare med bläcktankar som du fyller på med flaskor och separata skrivhuvuden med längre hållbarhet, istället för minimala bläckpatroner med inbyggda skrivhuvuden.

Många olika alternativ

Nu har turen kommit till Canon och Pixma G, en serie bläckstråleskrivare som fungerar på samma sätt. Vi har här testat Pixma G4511, den mest funktionsrika och dyraste modellen, med multiarks-dokumentmatare, inbyggd fax, anslutning med både wifi, fast nätverk och usb och ett pris på cirka 4 500 kronor.

Canon Pixma G4511
Vi måste fälla upp skrivaren helt för att komma åt bläcktankarna.

Men priserna på den här sortens produkter kan variera rätt mycket ute i handeln, så det är inte omöjligt att hitta en till lägre fyndpris. Det finns också enklare modeller, till exempel utan scanner, för som minst 2 200 kr.

Pixma G4511 är alltså en multifunktions bläckstråleskrivare för hemmet eller ett litet kontor som bara behöver skriva ut enstaka sidor åt gången, kanske en handfull tillfällen om dagen.

Den är främst tänkt för pappersutskrifter, men som alla bläckstråleskrivare har du också möjlighet att mata in fotopapper och få ut snygga och högupplösta fotoutskrifter. Det finns dock bättre skrivare för det ändamålet, fotoutskrifter med G4511 ger oss en del tydliga punktartefakter och lite låg färgmättnad jämfört med skrivare som är gjorda för foton.

Canon Pixma G4511
Bläck fylls på rakt ner i tanken med ett hål bakom ett gummilock.

Snyggast på svartvitt

Pappersutskrifter spottar den dock ut sig utan problem, en enskild svartvit utskrift kan ta så lite som sju sekunder från att vi trycker på knappen på datorn tills vi har ett dokument i handen. Om vi har tur. Skrivaren har en tendens att sätta igång med sköljning av skrivhuvuden eller bläckkanaler precis när vi ska skriva ut. Då kan man få vänta mellan en halv och en hel minut på sin utskrift.

En heltäckande färgutskrift med standardkvalitet tar däremot cirka 48 sekunder. Och ja, den kan skriva ut A4 helt kantfritt, om du vill.

Utskriftskvaliteten är godkänd men vi har sett bättre. Skriver vi ut en webbsida eller pdf får vi ett lätt rödstick i bildelement. Rena färgytor blir dock snygga och jämna, även om svärtan i både grafik och fotoelement är rätt så blek. Rena svartvita textdokument ser snyggast ut, med bra precision för finstilt text och precis lagom tyngd i svärtan.

Tar upp mycket plats

Skrivaren är en rejäl pjäs, Den tar upp 44 gånger 33 cm bordsyta, men du behöver också en extra decimeter bakåt och två framåt när du fäller ut fack för in- och utmatning av papper. Ett pappersmagasin på undersidan hade varit välkommet för en så här pass bastant enhet. Inmatningsfacket rymmer dock 100 ark, vilket får anses vara helt ok

Upptill har den en flatbäddsscanner i A4-format, samt dokumentmatare på ovansidan där du kan stapla 20 sidor för snabb inscanning. Du kan spara dessa som pdf till usb-minne direkt från skrivaren eller till en förkonfigurerad utdelad mapp på ditt lokala nätverk om du är ansluten till det.

Canon Pixma G4511
Större delen av kontrollpanelen tas upp av knappar som bara används för faxande. Dessa borde Canon kunna utnyttjat bättre. Samt slängt in en trevligare skärm.

Givetvis fungerar den också som en enkel kopiator, och ger oss dugligt resultat, om vi justerar ned ljushetsgraden på kopiorna något från standardläget. Att göra det, eller att scanna till usb från skrivaren är en rätt så bökig historia, då gränssnittet på Pixma G4511 består av en trång liten tvåradig lcd-skärm och fyra navigeringsknappar under.

Den stora saken med Pixma G är dock som sagt bläckhanteringen och utskriftskostnaderna. Skrivaren har tre stora tankar för cyan, magenta och gult i ena hörnet framtill, och sedan en extra stor tank för svart på andra sidan. Vi får med en full uppsättning bläck, samt en extra påfyllning av den svarta tanken. En full tank av vardera färg beräknas räcka för cirka 7000 utskrifter.

Vi får också två separata skrivhuvuden för svart och färg som måste monteras in. Dessa är rätt så pilliga att få på plats. Bläcket är enklare att fylla på, men det finns en påtaglig risk för spill. Det här löser till exempel nyare modeller av Epson Ecotank snyggare, med spillsäkra flaskor som tömmer sig in i tanken automatiskt.