De flesta av oss har vid det här laget koll på virusskydd och internetsäkerhet i datorn. Att varje Windows-pc bör ha ett grundläggande antivirus, och gärna ett lite mer funktionsfyllt internetsäkerhetspaket är något som sitter i ryggmärgen på en van Windowsanvändare.

Men även på en Mac eller Linux-dator, som traditionellt inte varit lika utsatta för vanliga virusattacker, kan ett sådant program vara bra att ha, då de skyddar mot mer än bara traditionella virus. Det kan till exempel handla om nätfiske, bluffsajter, utpressningsprogram och mejlspam men programmen hjälper också användaren att undvika osäkert beteende på internet.

Testade routrar

Asus Blue Cave F-Secure Sense Netgear Nighthawk R7000p TP-Link Deco M9 Plus
Asus Blue Cave
F-Secure Sense
Netgear Nighthawk R7000p
TP-Link Deco M9 Plus
Rek. pris: 2 000 kr Rek. pris: 1 780 kr Rek. pris: 2 300 kr Rek. pris: 1 600 kr
1 590 kr (Netonnet) 990 kr (Netonnet) Fr 1 944 kr (Prisjakt) 1 590 kr (Kjell & Co)

Massor av uppkopplade prylar

Datorn är inte det enda som kan behöva skyddas. Din smartphone eller surfplatta är en kraftfull och funktionsrik surfdator, och även dessa kan drabbas av många hot. Därför erbjuder de flesta antivirustillverkare säkerhetsappar till Android och IOS, och multiplattformslicenser där du själv kan välja att antingen skydda datorer eller mobiler och plattor.

I ett riktigt modernt hem börjar det dock kännas som om detta inte är säkert nog. Allt fler prylar i hemmet blir uppkopplade mot internet. Din smarta tv och din spelkonsol har bägge inbyggda webbläsare, Chromebook-datorer, som i och för sig är relativt säkra från början, kan sakna en del mer avancerade webbfilter, nätfiskeskydd och liknande funktioner som ett säkerhetspaket på en Windows-dator kan ha.

Även nätverksuppkopplade kameror, filservrar, smarta hemmet-hubbar och så vidare är potentiellt en säkerhetsrisk, och kan i teorin infekteras av skadlig kod, eller ha säkerhetshål som gör den öppna för hackerattacker. Då kan dessa bli en väg in i ditt nätverk och via en osäker kamera eller uppkopplad kaffebryggare kan sedan skadlig koda sprida sig vidare i nätverket. För att inte tala om den potentiella direkta risken för uppkopplade larm, lås och övervakningsenheter.

Kompletterande antivirusskydd i nätverket

Mot bakgrund av det här har antivirusleverantörerna under de senaste åren tittat på nya sätt att skydda dig mot digitala hot i hemmet, med utökat och förbättrat skydd redan på nätverksnivå. Dessa kan stoppa fler hot redan innan de når din dator, surfplatta eller smarta tv.

För det första har flera antivirusföretag tillverkat sina egna routrar med virusskydd inbyggt, eller separata dosor som ansluts till befintliga hemnätverk och ökar säkerheten. Av dessa är det dock bara en som har lanserat sin lösning i Sverige, finländska F-Secure som redan för ett par år sedan släppte routern Sense. Två andra som vi någon gång hoppas få se i Sverige är Norton Core och Bitdefender Box.

Bitdefender Box
Bitdefender Box är inte tillgänglig i Sverige. Men nu får vi samma skydd i Netgears router.

Istället har antivirusföretagen gått samman med routertillverkare och byggt in samma funktioner i deras routrar istället. Det är ingen dum idé. Funktionerna är bara en mjukvara, som en utökning av routrarnas redan befintliga brandväggar med nya smarta funktioner, och med mesta hårdvarukrävande jobbet görs i antivirusföretagens molntjänster. Och routerleverantörerna bidrar med det de är bra på; att göra bra nätverks- och wifi-hårdvara.

Fyra routrar med antivirusskydd

Här testar vi fyra routrar som alla erbjuder denna sorts skydd. Dels F-Secures egna router, dels modeller från de tre etablerade routertillverkare som hittills släppt antivirus-routrar i Sverige. De är utvalda som fyra relativt jämförbara routrar i pris och prestanda, medelsnabba routrar med dubbelbands-wifi, som passar i en mindre till medelstor lägenhet. De fungerar även bra i större hem, men då får du fundera på att skaffa wifi-förlängare eller separata åtkomstpunkter för det.

En femte router från D-link har nyligen släpps, och hade passat utmärkt sida vid sida med dessa routrar, men den lanserades precis efter att testet var slutfört. Den håller vi på att utvärdera i skrivande stund, och kommer att komplettera detta test med inom kort.

Antivirus i routern betyder egentligen virusdetektering, surfskydd, intrångsskydd och sårbarhetsscanning, vilket är de separata funktioner som dessa tjänster har gemensamt. Det är inte ett komplett skydd för din dator, och du bör fortfarande ha lokalt antivirus installerat. Det ska snarare ses som ett extra lager av säkerhet för datorn och framförallt som det enda och bästa skyddet för resten av ditt uppkopplade hem.

Dels rör du dig ju utanför hemmet med mobiler, surfplattor och bärbara datorer, och då behöver du samma skydd på dem som alltid. Dels finns det saker som routerskydden inte gör, som filtrering av skräppost, lösenordshantering, utökat bankskydd och liknande funktioner. En router kan inte heller rensa en infekterad dator på virus om den trots allt skulle bli infekterad.

Låg till ingen prestandapåverkan

En sak vi oroade oss för innan testet var att denna typ av säkerhetslager skulle ha markant påverkan på nätverksprestandan, sega ner trafiken eller göra svarstider på internet för långsamma. I våra tester kan vi konstatera att vi inte kan uppmäta någon skillnad i ner- och uppladdningshastigheter. Eventuellt kan det påverka svarstiden vid anrop till vissa adresser, men vi kan inte bekräfta det. Alla mätresultat vi får faller inom rimliga felmarginaler.

Så det bör du inte behöva oroa dig för. Men var medveten om att du har en funktion i routern som eventuellt kommer att blockera viss nätverkstrafik. Det finns ju alltid en liten risk för falsklarm, som kan ställa till problem.

Så gjorde vi testet

Routrarna testades fabriksnya, installerades en och en i en lägenhet med 1 000 megabit fiberbredband, och uppdaterades till senaste inbyggda programvara.

Routrarna testades med våra vanliga mätningar för wifi-prestanda, och gränssnitt, funktioner och antivirustjänsterna bedömdes manuellt. Dels utifrån funktion, möjlighet till kontroll av dem i gränssnitten, dels utifrån tjänsternas prisvärde och mervärden.