Testad produkt: Lenovo Yoga Chromebook C630
Pris: 9 290 kronor hos Proshop.

Chromebook var vi länge vana vid att se i den lägre prisklassen; små, plastiga och lättviktiga laptops med med blygsam hårdvara i, oftast av en äldre generation än den som sitter i nya Windows-datorer. Men på senare tid har vi börjat se en förändring med fler premium-modeller.

Nya Yoga Chromebook C630 från Lenovo är långt ifrån forna tidens budgetbyggen. Det är en stabilt byggd och stilrent designad 15-tummare med massivt aluminiumchassi, kvalitetskänsla i toppklass och ordentligt med prestanda. Och en prislapp på nästan exakt 10 000 kronor.

Lyxigt byggd men anonym

Till det yttre är den helt täckt i mörktonad borstad aluminium, med stilrena linjer och för att vara en 15-tummare en rätt så slimmad profil på under två centimeter. Då är ändå skärmlocket lite extra tjockt, med sin blanka skärmyta med pek och 360 graders flippbar design upphängd på två massiva gångjärn. Det är samma stil och konstruktion som på en handfull 15 tums Yoga-datorer med Windows.

Lenovo Yoga Chromebook C630
Så här kan man ställa upp datorn. Inte för att vi någonsin kände oss manade till det. Förutom för att ta denna bild.

Inte för att vi känner oss särskilt manade till att använda datorn som surfplatta, det är den alldeles för stor och klumpig för. Men då och då kan ett fotoramsläge vara lämpligt. Och pekskärmen kommer väl till pass vid vardaglig användning, speciellt efter senaste uppdateringen av Chrome OS som är mycket mer pekskärmsvänligt än tidigare.

Det är dock inte så ofta som ens det behövs. Chromebook C630 har ett mycket välbyggt tangentbord med tydlig respons i knappar och något svag men för det mesta tillräcklig bakbelysning, samt och en stor, bekväm musplatta med god kontroll.

Väl godkänt ljud och bild

Skärmen är en ips-panel med klara färger, ungefär 300 cd/m2 i ljusstyrka, vilket gör den bra för all sorts inomhusanvändning, men kan vara för klent för att jobba med i dagsljus. Vi får annars jämn ljusfördelning och rena, klara färger. Möjligen är färgtemperaturen aningen varm.

Det ska till och med finnas en modell med 4k-skärm, men den ser inte ut att säljas i Sverige. Vår modell, och den enda andra vi kan hitta i svenska butiker, eller som går att beställa på Lenovos hemsida, har 1 920 x 1 080-skärm.

Lenovo Yoga Chromebook C630
Yoga Chromebook C630 har ett snyggt om än lite anonymt yttre, och byggkvaliteten är i toppklass.

Datorn har ordentliga högtalare som ger den kraftfullt och välbalanserat ljud, om än utan riktig finess i diskanten. Den passar utmärkt för röst, spel och även film, men är kanske ingenting för en kräsen musiklyssnare.

I klass med bra kontors-laptop

Prestandamässigt håller den jämna steg med vilken modern kontors-laptop som helst, med fyrkärnig Intel Core i5-processor, och åtta gigabyte ram-minne av ddr4-typ. Det gör den till en solid arbetshäst för kontorsjobb. Att slöjda presentationer i Google Docs, jobba med Excel-ark i onlineversionen av Microsoft Office eller ha massor av flikar och Chrome-fönster uppe går för det mesta utan att vi upplever någon seghet.

Grafikmässigt gör den inget extra, utan vi är hänvisade till Intels inbyggda UHD Graphics-krets. Den räcker dock långt, hanterar alla typer av mediauppspelning problemfritt, och kan till och med hantera enklare spel på 1080p-skärmen. Nu är Chrome OS ändå ingen direkt gamingplattform, och det mest krävande vi kan utsätta den för är Android-spel.

Chrome har numera såvitt vi kan se nästan felfritt stöd för Android-appar och Google Play-butik för det. Enstaka appar som är för hårdvaruspecifika för arm-processorer får datorn att krascha, såsom vissa benchmark-program, men för det mesta får vi med Google Play-appen tillgång till ett jätteutbud av användbara appar.

Lenovo Yoga Chromebook C630
Tangentbordet har bakbelysning, men som så ofta i Chromebookar är kontrollen för ljusstyrkan på den inte direkt uppenbar. Funktionsknapp för det hade varit välkommet.

Seg lagring stör lite

Chromebook C630 har 64 GB lagringsutrymme av emmc-typ, vilket är lite jämfört med en Windowsdator där vi förväntar oss åtminstone det dubbla, och betydligt snabbare sata- eller pcie-diskar. Vi får en plats för mikro sd-kort som vi kan utöka datorns lagringsplats med, men sådana är inte lika snabba.

Den begränsade lagringsplatsen är inget jätteproblem. Chrome OS är inte designat för massiva installationer av lokala program och lagring av lokala filer. I alla fall inte från början. Men det var innan det blev en Android-kompatibel enhet. Mängder av Chrome-appar går också att köra i offline-läge.

Och Chrome OS är ett system i ständig förändring. Den senaste nyheten är att Google öppnat upp för möjligheten att köra Linux-program. Systemet är i själva verket Linux-baserat, men har hållit sig till sin egna kontrollerade värld med egna webbläsaren och appar som körs med den som ram.

Lenovo Yoga Chromebook C630
Skärmen är ljusstark nog för det mesta, och ger behaglig bild till både kontrosjobb och media.

Nu också med Linux-program?

Linux-stödet är en beta-funktion som måste slås på manuellt, och det enda vi till en början får är ett fönster med textbaserad kommandorad. Det här är endast till för den som är entusiast och van Linux-användare, och Google garanterar inte funktionalitet eller stabilitet.

Lenovo Yoga Chromebook C630
Med lite googlande för att hitta rätt kommandon kunde vi enkelt installera flera Linux-program, till exempel populära bildredigeraren Gimp. Det hoppas vi Google fixar användarvänlig lösning för framöver.  

Men det är helt klart dugligt fungerande, och med rätt kommandon lyckas vi ladda hem och installera flera vanliga Linux-program som fungerar utmärkt att köra. Dessa hamnar som vilka appar som helst i systemets appmeny, där redan ChromeOS-appar och Android-appar lever sida sid sida.

Google har pratat om att ordna en egen app-butik och installationshanterare för Linux-program, eller att integrera det i ChromeOS egna appkatalog. Oavsett vilket kan detta i framtiden innebära en helt ny inriktning för Chromebook, med program som kräver mer hårdvara.