Testad produkt: HP Envy All-in-One 27
Pris: 19 990 kr hos HP.se (just nu 1 000 kr rabatt med koden Flash1000)

Detta tillskott till datorsortimentet från HP är en riktig läckerbit. På ena sidan av foten, där själva datordelen sitter återfinner vi en Bang & Olufsen-logga. Det har massor av HP-datorer, då de har ett samarbete när det gäller hård- och mjukvara för ljud. Men här känns det som om HP dragit mer inspiration från danskarna är bara i högtalarna.

De är ju också kända för riktigt högklassig design, och Envy 27 som datorn heter ser ut att kunna höra hemma i deras sortiment. Det är sobert rena linjer, ett avskalat yttre och cool minimalism i formen. Skärmen är fristående med heltäckande glas framtill och en svagt välvd baksida, och sitter fast i en bred fot med en kromglänsande metallbalk.

Designen har funnits i ett par år, men vi har inte testat dessa datorer tidigare. Datorn har nu i vintras också uppgraderats med ny intressant hårdvara, och därför är den väl värd ett test.

Envy All-in-One 27-B203no
Envy All-in-One 27 är lika snygg bakifrån som framifrån.

Det mesta sitter i foten

Hela datorn sitter i basen, och är ett smalt rätvinkligt block i mörkgrå ton med en svart soundbar framtill. Den är rätt så bred, men inte bredare an skärmen. Externa anslutningar hittar vi baktill samt på ena kortsidan.

Framför allt ett rejält gäng usb 3.0-portar, men också en thunderbolt 3-kontakt, fast nätverksport och dubbla hdmi, en för bild in och en för bild ut, så att du både kan ansluta en extra skärm, eller använda inbyggda skärmen till annat, till exempel koppla in en laptop, spelkonsol eller en tv-box i.

Och skärmen är värd att utnyttjas så mycket som möjligt. Det är en skönt skarp 4k-panel med centimetertjock ram runtom, ips-teknik, god ljusstyrka, med utmärkt jämn ljusspridning utan flammighet i kanterna, klara färger och vad vi tycker verkar vara en detaljerad och neutral färgåtergivning.

Envy All-in-One 27-B203no
Soundbaren framtill på datorn låter riktigt övertygande. Det är inte alltid vi tycker att HP:s Bang & Olufsen-märkta datorhögtalare lever upp till förväntningarna det namnet ger oss, men denna gång gör de det.  

Pekskärm och kraftfullt ljud

Skärmen har pekfunktion och ytan framtill är därför blankt glas, vilket i kombination med att det är just en pekskärm innebär att det finns en risk att den får en hel del fingeravtryck med tiden. Men om du kan investera i en sån här påkostad dator med prislapp på cirka 20 000 kronor är en putsduk att ha redo ingen stor investering. Däremot kan det innebära tydliga reflexer om du placerar datorn osmart.

Soundbaren i framkant på datordelen har framåtriktade högtalarelement som ger oss en riktigt fin ljudbild med stuns i volymen och basen utan att bli mullrig. Diskanten är klar men lite återhållsam. Du måste dock sitta på rätt höjd framför datorn för att det ska låta bra. Reser vi oss upp blir både diskant och mellanregister svagt och otydligt.

Ovanpå skärmen hittar vi en dold panel som gömmer datorns webbkamera. Den kan behållas intryck för den som värnar om det privata, men uppfälld är den riktigt bra, med 1080p-upplösning, god grundkvalitet och framför allt mikrofoner som passar utmärkt för röstupptagning även om det är lite bullrigt runt omkring. Här sitter också en ir-kamera så att vi kan få biometrisk ansiktsinloggning med Windows Hello.

Envy All-in-One 27-B203no
De flesta anslutningar sitter på rad på baksidan. Här hittar vi också datorns enda fläktutblås. Rakt bakom det bör det vara fritt från skräp, då det kan bli ganska varmt. 

Laddare eller inte?

Enligt en del info vi hittar på nätet om datorn så ska den ha inbyggd qi-laddare för mobiler. Och det finns också en plats i foten som ser ut att vara till för just det. Men när vi testar det ger den oss ingen laddfunktion där, och vi hittar inget i datorns inställningar som säger att det skulle gå att slå igång.

Och i ärlighetens namn nämns det inte på HP:s egna sidor om Envy 27. Är det en möjlighet är den för väl dold för att vara praktisk. Men troligen är det ett tillval som är inbyggt i vissa versioner av datorn, men inte i de modeller som säljs i Sverige,

Det här är inte bara en snygg dator, utan den är också övertygande snabb. Den har en sexkärnig Intel Core i7 processor i H-serien, vilket innebär snäppet strömsnålare desktop-processor. Här finns också 16 GB snabba ddr4-minnen och ett mobilt Geforce GTX 1050-grafikkort.

Den kombinationen gör den övertygande snabb för sådant som mediaredigering, och det är också något som dess högupplösta skärm lämpar sig för. Grafikkortet är lite för svagt för att du ska kunna spela på skärmens normala 4k-upplösning, men du får en bra upplevelse i de flesta moderna spel på 1080p.

Snabb ssd, för det mesta

Lagringen består av en stor 1 TB mekanisk hårddisk för masslagring och en 512 GB ssd som system- och programdisk. Läshastighet på ssd:n är för det mesta på precis över 1 000 MB per sekund. Men den är också aningen ojämn, och går ibland ner till ca 300 MB. Så genomsnittshastigheten blir lite lägre.

Envy All-in-One 27-B203no
Webbkameran fäller du själv upp om du vill använda den.

Både vid spelande och krävande jobb som rendering av video stöter vi på datorns mest påtagliga nackdel. Den har ett relativt litet fläktutblås baktill, och det får fläktarna bakom ibland jobba riktigt intensivt med kylningen. Det kan väsnas rejält nar de går igång.

Vi får också med trådlös mus och tangentbord. De är parkopplade direkt ut förpackningen och behöver ingen nanosändare inpluggad i ett usb-uttag, vilket annars är vanligt i många allt-i-ett-pc. Det uppskattas. Tangentbordet är också riktigt bra med skön svikt i knapparna och solid konstruktion, om än lite onödigt kompakt.

Musen är inte en lika rolig upplevelse; den har en märkligt oval form som inte direkt gör den greppvänlig, och har stumma höger och vänsterklickknappar. Musen drivs med aaa-batterier, och tangentbordet laddas upp med mikro-usb. Men det lär inte behöva göras ofta, den här sortens prylar brukar klara sig utan laddning i månader.

Operativsystemet är Windows 10 Home, och från HP får vi med ett gäng extra små program som sköter om olika aspekter av datorn, till exempel skärmlägen, ljudinställningar, system- och programuppdateringar. Vi får även 25 GB Dropbox på köpet i ett år vilket får ses som ett plus. En liten klick bloatware går tydligen dock inte att undvika, och fär får v får prova-på-version av Mcafee Livesafe samt Netflix förinstallerat. Resten av allt vi skulle kalla för bloatware kan vi skylla på Microsoft.

Envy All-in-One 27-B203no
Datorn är grym, tangentbordet övetygar, men musen byter vi nog helst ut.

Bra valOmdöme

Bryr du dig lika mycket om stilen på dina prylar i hemmet som kvaliteten kan det här vara rätt dator att ställa på skrivbordet. Den ser bra ut, levererar bra bild- och ljudmässigt och har solida prestanda. Men sen är den också som sagt rätt så dyr med sin prislapp på nästan exakt 20 000 kronor. Det finns en 1000kr billigare variant, men den har bara 128 GB ssd, vilket istället känns alldeles för lite för en dator i premiumklass. Hade sedan datorns fot varit lite större så det fick plats tystare fläktar hade vi inte klagat.

Fakta HP Envy All-in-One 27-B203no

Testad: April 2019
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-8700T, 2,4 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1050, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd + 1 TB hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum blank ips, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p, ir
Anslutningar: Thunderbolt 3, 5st usb 3.0, lan, hdmi ut, hdmi in, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning
Ljudnivå: 33-42 dBa
Storlek: 61,5 x 19 x 45,7 cm
Rek. pris: 19 000 kr
Pris: 19 990 kr hos HP.se (just nu 1 000 kr rabatt med koden Flash1000)

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 444 poäng
Geekbench 4, cpu: 21 449 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 78 680 poäng
3dmark Fire Strike (DirextX 11): 5 723 poäng
3dmark Time Spy (DirextX 12): 1 921 poäng
Disk, läsning: 926,3 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Elegant design
Hög klass på skärm och högtalare
Övertygande prestanda
Stor ssd, plus extra disk

minus

Tidvis högljudd kylning
En del bloatware
Högt pris

Betyg 8 av 10