Sociala medier-jätten inför nu tre nyheter: en ny avdelning för mer kontroller för ett konto vi har hand om som hört till en död person; fler kontroller till dessa konton; och dessutom förbättrade algoritmer för att profiler till döda personer inte ska dyka upp i flöden och på andra sätt som kan vara mindre roligt att bli påmind om.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg skriver i ett pressmeddelande att Facebook vill vara ”en plats där folk kan stötta varandra och samtidigt hedra minnet av sina nära och kära”.

Bland annat finns nu en ny avdelning på profiler till bortgångna som kallas Tributes, där alla minnesord och inlägg från sörjande lyfts fram. Så kallade efterlevande kontaktpersoner, de anhöriga och vänner som fått i uppgift att ta hand om ett konto till en avliden får nya kontroller för att bland annat byta profilbild på kontot och att fästa inlägg längst upp.

Så utser du en efterlevande kontaktperson

Facebooks funktion för att ge efterlevande personer kontrollen över en avliden persons konto har funnits länge. För att komma åt den klickar du på den lilla nedåtpilen längst upp till höger, väljer Inställningar och sedan Redigera bredvid rubriken Hantera konto under "Allmänt". Här kan du sedan utse en kontakt som får uppdraget att ta hand om din profil om du skulle gå bort.