D för design, och designers – med 192 GB ram-minne
Sist men inte minst introducerades en helt ny familj av datorer, under varumärket Concept D. Det är Acers nya satsning på väldesignade och proffsiga stationära workstation-datorer och högpresterande laptops för mediaproffs. Totalt handlar det om två stationära datorer i midi-tower och tower-format, två 15 tums laptops, och en laptop-och-tablet-hybrid.

De två stationära burkarna är de riktiga arbetsstationerna, med Nvidia Quadro RTX-grafik som ger både färgkorrektheten och precisionen för design- och cad-proffs och grafikprestandan som behövs för till exempel vr-visualisering.

Concept D 500 är en läcker designad dator med matt vitt chassi, mjukt rundade former, och en ovansida med stilfull träpanel. Den ska gå att få med lite olika hårdvara, men som mest en Intel Core i9-9900K och 64 GB ram-minne. En viktig poäng med datorn enligt Acer är att den ska ha tyst kylning även under tung belastning, aldrig över 40 decibel. Hur det står till med den saken låter vi vara osagt, det var alldeles för bullrigt i demolokalen för att höra fläktar. Men snygg är den onekligen.

ConceptD 900 är det verkliga workstation-monstret. Här pratar vi dubbla Xeon-processorer, plats för upp till 192 GB ram-minne och stöd för EEC, och kraftfullare varianten av Nvidias senaste proffskort, Quadro RTX 8000. Det här är ett bygge för extremt krävande arbetsuppgifter. Tyvärr har den inte samma coola design som 500-modellen, utan är ett mer traditionellt svart och kantigt torn.

ConceptD 500
Concept D 500 och nya bildskärmen Concept D CM7271KP, bägge med läcka trädetaljer i designen.

Utmanar Macbook Pro

De bärbara datorerna är lite mer beskedliga. Concept D 5, 7 och 9 heter de, och de två första är helt vanliga laptops med 15-tumsskärm med stilren, vit design. De ser ut att vara designade för att direkt konkurrera med Macbook Pro.

Tittar vi på skärmen så ser de ut att kunna göra det, med 4k-upplösning, och framförallt mycket goda färgegenskaper, med 100% Adobe RGB-färgskala och lågt Delta E-värde, vilket indikerar färgkorrekthet.

Concept D 5 är lite mer beskedlig i prestanda, med Kaby Lake G-processor, vilket innebär fyrkärnig cpu kombinerad med Radeon RX Vega M GL-grafik. Concept D 7 är lite tjockare och tyngre, men har i gengäld nionde generationens Intel Core i7-processor och upp till Geforce RTX 2080-grafik av kompaktare Max-Q-typ.

De må vara snygga på bild, men tappar lite av det goda intrycket när vi väl håller i dem. Chassit och konstruktionen har en överraskande plastig känsla. Men specifikations- och funktionsmässigt ser de som sagt ut att leverera.

ConceptD 5
Concept D 5, minstingen av Acers nya proffs-laptops.

Tung hybrid med Wacom-penna
Slutligen har vi Concept D 9, en ännu bastantare 17-tummare med vikt på hela 4,1 kilo, men med mycket mer genuin känsla i konstruktionen än de två mindre modellerna. Den har en flippbar skärm som kan fällas ner och skjutas fram till ett lätt lutande tablet-läge för den som vill kunna teckna direkt på dess helblanka pekskärm. En Wacon EMR-penna medföljer och ska fästas uppe på skärmkanten med en magnet.

Det här är en prestandamaxad dator med Intel Core i9-processor, 16 till 32 GB ramminne, upp till 1 TB ssd, och Gefore RTX 2080 Max Q-grafikkort.

Även dessa bärbara datorer ska vara byggda med tyst kylning som en viktig egenskap, men det är återigen inget som kan avgöras här, utan det får vi granska noggrannare vid ett ingående test.

ConceptD 9
Stora, tunga och extra kraftfulla laptopen Concept D med flexibel skärm och Wacom-penna.

Förutom datorerna ingår i Concept D-serien också ett par fristående och lika färgkorrekta skärmar, samt ett nytt VR-headset kompatibelt med Windows Mixed Reality. Exakt när datorerna och resten kommer till Sverige är inte klart, men Acers nordiska representant på plats bekräftade i alla fall for oss att de kommer.

Moddad bärbar dator
Acer bjöd också in några av världens bästa datormoddare som fick bygga om och sätta sin egen design på gaming-laptopen Predator Helios 300. Bland annat denna med just Predator-tema.