Har du en Iphone och kör Windows på datorn? Du är långt ifrån ensam. Om du skulle föredra att ha lite tätare integration mellan datorn och mobilen är du inte heller ensam. Apple har under åren jobbat hårt för att få Mac OS och IOS att samarbeta bra i konceptet Continuity, vilket bland annat gör det möjligt att kopiera på den ena och klistra in på den andra.

För Windows-användare har Apple däremot bara ansträngt sig så mycket som krävs för att det ska fungera att till exempel nollställa telefonen.

Apple har samtidigt placerat mer och mer funktionalitet i molnet med Icloud, vilket både är bra och dåligt för dig som kör Windows. Det har gjort att synkronisering med Itunes har åsidosatts och de senaste versionerna av Itunes kan till exempel inte hantera appar. Däremot har Icloud Drive och Icloud-bilder gjort det lite lättare att arkivera foton och videor till datorn och att dela andra dokument och filer mellan enheterna. Det har även blivit enklare att jobba med Microsofts Office 365 och Onedrive på de båda systemen.

I den här guiden går vi igenom olika saker du kan göra för att få din Windows-dator och Iphone att spela tillsammans så harmoniskt det går.

Fattigt från Microsoft

Microsoft har försökt göra ett stort nummer av sin nya Windows-app Din telefon som ska koppla ihop mobilen med datorn och ge många liknande funktioner som Apples Continuity ger med en Mac. Du ska kunna läsa och skicka textmeddelanden på datorn utan att ta fram telefonen, bläddra bland bilder och se notiser.

Microsoft Din telefon
Microsofts Din telefon har bara en ynka funktion på Iphone.

Problemet är bara att den än så länge enbart fungerar med Android. Med Iphone får du nöja dig med den gamla appen Continue on PC. Den lägger till ett nytt mål i IOS Dela-meny så att du kan skicka en webbsida till datorn där den automatiskt öppnas (i Edge, inte din standardwebbläsare). Microsoft har utlovat utökad funktionalitet med Iphone, men i skrivande stund är detta allt som erbjuds.

Inga sms

Många frågar om det går att skicka och ta emot sms och/eller Imessage från datorn om du kör Windows?

Det enkla svaret är tyvärr nej. Imessage är en av Apples viktigaste tjänster för att locka användare till företagets ekosystem, och det skulle förmodligen krävas att konkurrensmyndigheter tvingar Apple att öppna det för andra plattformar.

Det går att kringgå på ett krångligt sätt med hjälp av en Mac och skärmdelning, men det är knappast lättare än att bara hala fram telefonen. Det är också möjligt att installera Mac OS i en virtuell maskin med Vmware Workstation eller Virtualbox, men det är extremt krångligt och bryter dessutom mot Apples användaravtal.

Ett bättre alternativ, som dessutom är snällare mot vänner med Android, är att byta till Whatsapp, Messenger, Signal eller något annat plattformsoberoende meddelandesystem.

Vi vill också passa på att varna för diverse tjänster som påstår att de kan fixa Imessage i Windows. Det gäller till exempel ”emulatorer” som Ipadian. Ditt Icloud-login är känsliga uppgifter och vi rekommenderar inte att du någonsin ger dem till en okänd tredjepartsutvecklare. Håll dig borta från dessa potentiellt skadliga program!