Välkommen till vår stora guide för alla som har Iphone men inte är totalt insnöade på Apple. Den här gången går vi igenom hur du kan synka data av olika slag mellan Iphone och en Windows-dator.

Missa inte: Säkerhetskopiera, återställ och felsök Iphone – med Windows

Apple har gjort det lätt att hålla Iphone och Ipad synkade med Mac, men för Windows-användare är det lite mer invecklat och kräver mer än en lösning. Vi visar hur du gör både med så mycket och så lite Apple inblandat som möjligt. Vi har fokus på att fysiskt ansluta telefonen till datorn för lokala överföringar, men går även igenom internet- och molnbaserade lösningar.

Innehåll – olika sätt att synka:


Nya Apple-programmet Enheter kommer snart ersätta Itunes
Nya Apple-programmet Enheter kommer snart ersätta Itunes.

Itunes på väg ut – nu kommer Enheter

I alla år har Windows-användare kunnat synka Iphone med datorn med hjälp av Itunes, Apples gamla trotjänare som innan dess redan hade synkat Ipod med Windows sedan 2003. Men nu är programmet på väg bort. Apple lade ner Mac-versionen redan 2019 till förmån för fristående program för de olika funktionerna, och i början av januari släpptes öppna betaversioner av nya Windows-program för tre av Itunes funktioner: Musik, TV och enhetshantering.

Många har så klart redan Itunes installerat på datorn och är vana vid det. För just enhetshantering blir skillnaden med det nya programmet Enheter (Devices) inte speciellt stor, med ett viktigt undantag som Apple förhoppningsvis kommer att fixa (mer om det längre fram i artikeln).

Enheter

Säkerhetskopiera, uppdatera och återställ

I fliken Allmänt hittar du funktionerna för enhetshantering. Säkerhetskopiering handlar om att backa upp allt innehåll i telefonen till dator istället för till Icloud. Det här är det enda sättet att skydda dina data om du inte vill prenumerera på ytterligare lagringsutrymme på Icloud, och så länge du har bra backuper av datorn ger det ytterligare trygghet då du inte är beroende av att komma in på ditt Icloud-konto.

För att lagra (nästan) alla filer i din backup är det viktigt att du väljer att kryptera den. Här måste du välja ett lösenord, och det är väldigt viktigt att du skriver ner det på en trygg plats och/eller sparar det i en lösenordshanterare. Tappar du bort det är backupen för evigt oåtkomlig och du måste skapa en ny med ett nytt lösenord.

Backuper som görs med kryptering behåller i stort sett allt, med undantag för en del data som utvecklare har markerat inte ska ingå i säkerhetskopior. Det handlar till exempel om Bank ID, som du måste ställa in på nytt via banken med kortläsare (eller från en annan enhet med Mobilt Bank ID). Kort du har lagt till i Plånbok för Apple Pay sparas men måste aktiveras igen om du återställer från din backup.

De andra funktionerna rör uppdatering av IOS och återställning av telefonen. Itunes eller Enheter används också för att installera om IOS på en telefon som har försatts i återställningsläge eller DFU-läge (ett djupare återställningsläge där inte bara IOS utan även telefonens grundmjukvara installeras om).

Synka musik, filmer och serier från datorn

Om du använder Itunes (eller nya Musik) men inte Apple Music utan har ett eget bibliotek av köpt och rippad musik kan du använda Itunes (eller Enheter) för att synka allt eller utvalda album/spellistor till Iphone. Har du Apple Music behövs det inte eftersom du kan hämta musik därifrån för uppspelning offline.

Det här fungerar även med filmer och serier. Har du bytt till de nya programmen hanterar du dessa i programmet Apple TV och synkar i flikarna Filmer och Serier i programmet Enheter. I Itunes ligger innehållet under respektive rubrik i vänsterspalten, och synkningsinställningarna i flikar under enheten.

Synka bilder och videor

Det här gäller användare som inte prenumererar på Icloud-utrymme och använder Icloud-bilder. Itunes och Enheter kan synka bilder från datorn till mobilen, men inte tvärt om. Det är alltså inte vad de flesta lär vara ute efter. Men när du har installerat något av programmen kommer du åt bilder och videor på Iphone via Utforskaren och via importfunktionen i Windows-programmet Foton (och i andra bildhanterare som Photoshop Elements).

Övrigt

Kontakter och kalendrar synkas numera med Icloud för Windows och inte med Itunes eller något av de nya programmen. Vad som tyvärr försvinner med de nya programmen är möjligheten att synka poddar och ljudböcker. De har fått fristående program på Mac, och förhoppningsvis kommer dessa även till Windows vad det lider.

En stor begränsning i betaversionen av Enheter är också att du inte kommer åt filsystemet på Iphone som du gör i Itunes. Många appar har en mapp där för att enkelt lägga till nya filer som appen ska komma åt, eller kopiera filer från appen till dator. Om du ersätter Itunes med Enheter får du inte längre tillgång till den funktionen i Apples program – men se nedan för en alternativ enhetshanterare som fixar det och mycket annat som Itunes brukade kunna.


Imazing – värt priset om du vill fortsätta hantera Iphone via datorn

Itunes har visserligen beskyllts för att vara för komplicerat och fullsmockat av funktioner, men samtidigt har Apple under åren tagit bort en del. Framför allt möjligheten att installera och hantera appar. Mac-användare kan delvis fortsätta göra det med programmet Apple Configurator, men det finns inte för Windows och är dessutom mest tänkt för organisationer med många enheter.

Ett bättre alternativ både på Mac och Windows är Imazing från schweiziska Digidna. Det är inte gratis, men är bättre på alla enhetshanteringsfunktioner som har funnits i Itunes.

Imazing

Programmet kan säkerhetskopiera med historik – genom så kallad deduplicering sparas bara skillnaden mellan varje backup så att du kan ha backuper från veckor, månader och till och med år tillbaka i tiden lagrade utan att det tar upp extremt mycket utrymme.

Dessutom kan du ladda enskilda appars innehåll från backuper, och även återställa. Det gör att du till exempel kan flytta över dina framsteg från ett spel på en Iphone eller Ipad till en annan, och ladda innehåll du råkat radera i en app utan att påverka resten av telefonen.

Mer om Imazing: Så räddar du förlorade sms i din Iphone

Imazing för över ringsignaler

Imazing kan föra över musik, film och video, poddar och böcker till och från Iphone (och Ipad), och kan dessutom lägga till och ta bort personliga ringsignaler – något Itunes inte har kunnat på länge och aldrig var speciellt bra på. Tänk på att nya ringsignaler måste vara sparade i aac-format (mp4) och ha filändelsen .m4r. För att föra över dem till telefonen klickar du på Ringtones i listan till vänster under din telefon och drar filerna från Utforskaren till fönstret.

Har du ont om utrymme på Macens interna lagring kan du välja att placera Imazings backuper på en extern disk istället för där Itunes/Enheter har dem (i den dolda mappen AppData i ditt användarkonto). Du kan ändra standardplatsen i Imazings programinställningar, men också individuellt för varje enhet (klicka på telefonens namn/ikon i listan till vänster och välj Options från menyn i mitten).


Icloud för Windows

Apple släppte 2019 Windows-programmet Icloud, som ger Windows-användare tillgång till flera av Icloud-funktionerna som tidigare bara fanns på Iphone, Mac och andra Apple-prylar. I slutet av 2022 uppdaterades programmet med en nyhet som även har gjort det betydligt smidigare att använda Iphone som kamera tillsammans med Windows på datorn och en prenumeration på Icloud-utrymme för att synka bilder.

Ladda ner Icloud för Windows från Microsoft-butiken.

Icloud för Windows

Här är funktionerna i Icloud för Windows:

  • Icloud Drive – molnlagring i stil med Onedrive och Dropbox.
  • Bilder – synkar alla foton och videor på enheter där du har Icloud-bilder aktiverat.
  • Kontakter och Kalender – synkar med Outlook så att du inte behöver vara inloggad på Microsoft-kontot på mobilen för att komma åt dina kontakter och kalendrar.
  • Bokmärken – mellan Safari på Iphone och Chrome, Firefox eller Edge på datorn.
  • Lösenord – Icloud-nyckelringen kan lagra login-uppgifter och tidsbundna engångskoder (totp) och synka med den inbyggda lösenordshanteringen i Chrome och Edge.

Om du redan har extra Icloud-utrymme för Icloud-bilder och/eller säkerhetskopiering kan du använda Icloud Drive som ett enkelt sätt att flytta filer mellan telefonen och datorn. På Iphone kan du lägga filer i Icloud Drive antingen via Dela-dialogen från olika appar eller genom att kopiera och klistra in i appen Filer. På datorn använder du Utforskaren för att kopiera filer till Icloud Drive.

Du kan använda detta för att flytta in filer från datorn i en app som inte har någon egen funktion för att ta emot filer utifrån, men som har stöd för fildelning i filsystemet (samma teknik som Itunes använder för att lägga till och ta bort filer i appars lagringsutrymmen). Det kan bli praktiskt när Itunes försvinner och om Enheter inte får stöd för det. Leta upp filen i Filer och kopiera eller flytta den till appens interna lagring som ligger i Bläddra, På min Iphone, [appnamnet].

Icloud-bilder i Foton

Icloud-bilder, Icloud för Windows och Microsoft Foton

Tack vare ett samarbete mellan Apple och Microsoft kan du numera synka dina bilder från Iphone via Icloud direkt till det i Windows 11 inbyggda programmet Foton. För att komma igång behöver Foton vara minst version 2022.31110.2008.0 – enklast genom att hålla Windows uppdaterat med de senaste uppdateringarna. Du behöver även installera och logga in på Icloud för Windows. Slutligen behöver du ha Icloud-bilder aktiverat på både Iphone och i Icloud för Windows.

När allt är klart kommer du åt alla dina bilder direkt i Foton utan att behöva göra något mer. Icloud-bilder blir en egen plats i vänsterspalten, jämte Onedrive, Alla bilder, Favoriter och Mappar. När vi testade tog det en stund innan bilderna syntes, så ha tålamod.

Behåll alltid på datorn

Bilderna du ser i Foton ligger normalt på servrarna, men hämtas till datorn om du dubbelklickar på dem för att öppna stor vy. Bilder som har hämtats så kan senare raderas från datorn (men ligger kvar i molnet) om du inte har öppnat dem på länge. Du kan välja att bevara dem i datorn genom att leta upp dem i Utforskaren, där Icloud-foton har en egen plats. Markera en eller flera bilder, högerklicka och välj ”Behåll alltid på den här enheten”.


Samma kalender överallt (och kontakter, anteckningar och påminnelser)

Använder du digital kalender för att hålla ordning på möten, viktiga bokningar och olika tillställningar? Då vill du säkert ha tillgång till kalendern (eller kalendrarna om du har flera) på alla dina enheter. Det finns flera sätt att åstadkomma det om du har Iphone och Windows.

Det enklaste är att logga in på det konto du har kalendern i (vilket fungerar med Gmail, Outlook, Exchange-konton, Yahoo) och aktivera kalender-synk. Du kan lägga till och se redan inloggade konton i Inställningar, Kalender, Konton. Om du till exempel redan har loggat in på Gmail för att komma åt mejlen i Mail-appen kan du kontrollera om du även har kalendrarna aktiverade. Här kan du även lägga till enskilda kalendrar via caldav-protokollet eller som publicerade .ics-filer. Välj Lägg till konto, sedan Annat och till slut den typ du vill lägga till.

Olika kalendrar samsas i appen Kalendrar
Olika kalendrar samsas i appen Kalendrar.

Alla dessa kalendrar visas i appen Kalender, där du kan visa och dölja enskilda kalendrar. I Inställningar, Kalender finns inställningar för bland annat vilken kalender du vill ska vara förvald för nya aktiviteter. Om du till exempel har Outlook-kalendern som din huvudsakliga kalender kan du välja den som standard.

Ett annat sätt att synka kalendern är med Icloud för Windows, men det fungerar idag enbart med Outlook. Det innebär att du kan använda Icloud-kalendern i telefonen och Outlook på datorn men ändå få tillgång till alla aktiviteter på båda.

Ytterligare en metod är att installera den officiella appen för den kalendertjänst du använder, till exempel Gmail eller Outlook, och helt enkelt låta bli att använda Iphones inbyggda Kalender-app. Det fungerar bra om du alltid sköter kalendern manuellt, men om du gillar röststyrning blir det krångligare eftersom Siri är krångligare att använda med tredjepartsappar, speciellt när det finns en app från Apple.

Kalenderkonton

Tittar du under Mail, Kontakter eller Kalendrar i Inställningar hittar du samma uppsättning konton och möjligheten att lägga till nya. Väljer du ett konto här får du en lista över de olika saker som kan synkas med det kontot. Gmail till exempel stödjer e-post, kontakter, kalendrar och anteckningar. Yahoo stödjer också de fyra, men dessutom påminnelser.

LÄS MER: Så undviker du Apples appar – när du kör Iphone