Testad produkt: MSI Trident X Plus
Pris: Från 26 299 kronor hos Prisjakt.

MSI Trident X är en av många nya lite extra kompakta stationära datorer vi sett på senare tid, som kombinerad riktigt tunga prestanda för både krävande jobb och spel, med mindre mått och design som ska kunna pryda skrivborden de står på. Vi har testat ett par av dessa under våren, från Asus och Corsair, och nu har turen alltså kommit till MSI.

Det är den minst kompakta av dessa tre, men i gengäld inte lika brutalt dyr. Den är stor som en vanlig stationär dator på höjden och djupet, men är ungefär hälften så smal med ett chassi som är bara några centimeter brett. För att ändå få plats med rejäla komponenter, som en fullformats-grafikkort, har MSI satt in ett extra kompakt moderkort och istället monterat grafikkortet på höjden.

Resultatet är att datorn inte är särskilt diskret. Speciellt inte i sitt standardläge där den har stora rgb-ljus lite här och var – tre stora diodlister i frontpanelen, och sedan en systemfläkt som lyser i regnbågens alla färger på en gång, och även dioder i grafikkortet som syns på ena sidan.

MSI Trident X Plus
MSI Trident X har en självsäker slogan – men vi vet inte om datorn riktigt lever upp till den. Det är en helt ok pc, bara inte direkt någon revolution.

Bredare än den ser ut
Som alltid är det en smaksak om man gillar sådant, men med förinstallerade programmet MSI Mystic Light är det lätt att stänga av alltsammans eller programmera belysningen efter eget tycke och smak. Även med alla lampor släckta är Trident X en ganska påträngande pjäs.

Tack vare en bred fot som den står i så tar den upp mycket mer bordsyta än det smala chassit egentligen gör. Så den tunna designen blir just bara det, en designdetalj, och ingenting som har så mycket praktisk nytta.

Vi får också med programmet Command Center som håller koll på prestanda och låter dig kontrollera fläktar samt göra enklare överklockning av både processor och minnen. Inte för att vi känner något direkt behov av att uppgradera.

Massor av kärnor i nya Core i7

Det här är en dyr och toppspecad dator med nya åttakärniga Intel Core i7-processorn i generation 9. Det är en lite udda processor, med hela åtta högt klockade kärnor, fast utan hypertrådning som de flesta Core i7-processorer traditionellt har haft. Kanske är det mindre nödvändigt när vi har hela åtta riktiga kärnor att fördela arbetsuppgifter på.

MSI Trident X Plus
Denna massiva processorfläkt både underhåller (eller stör om du inte vill ha konstant disco) och kyler effektivt.

Datorn har utöver det riktigt snabba minnen, en stor och snabb ssd, en stor mekanisk disk för extra lagring, och framförallt kraftfulla grafikkortet Geforce RTX 2080. Ett sådant kostar runt 9 000 kronor separat, och är en bidragande orsak till datorns prislapp. Detta gör att det är en onödig investering om du inte verkligen utnyttjar datorn för spel.

Det finns lite olika versioner av Trident X med olika komponenter, från dryga 20 000 kronor ända upp till 36 000 kronor. Vår testade dator hamnar ungefär mitt emellan dessa. Är du inte intresserad av maxad spelprestanda kan du kolla in en av de billigare modellerna. De har samma kraftfulla processor men snäppet enklare grafikkort. Ett bra grafikkort är fortfarande värdefullt för sådant som foto- och videoredigering, men då räcker det med ett beskedligare.

Instängt inuti

Det här är inte en dator du med enkelhet uppgraderar själv. Det finns en plats för en 2,5 tums disk som du kommer åt genom att öppna vänstra sidopanelen, och om du är riktigt flink kan du även montera bort en stor systemfläkt och komma åt minnen och cpu.

Grafikkortet sitter på andra sidan datorn och locket på den sidan har en förseglad skruv, så det är inte uppenbart hur man öppnar den. Efter mycket förvirring visar det sig att att den går att komma åt ovanifrån, datorns ovansida går att skruva loss.. Det gäller att man lusläser instruktionerna för att upptäcka det. Här sitter också en pcie m.2-plats för en extra ssd.

Datorn har de flesta anslutningar på klassiskt maner på baksidan, men tre usb-portar sitter behändigt monterade framtill: en usb 3 av lilla typ c, en usb 3 samt en usb 2 av stora typ a. Samt mikrofon och hörlursport.

MSI Trident X Plus
Det är inte mycket av innanmätet som är lätt tillgängligt för underhåll.

Komponenterna må vara halvsvåra att byta ut, men en annan sak är lättare – delar av chassit. Hela vänstersidan av lådan går att plocka loss och istället kan du skruva fast en glasdörr med ett par gångjärn och magnetlås. Det är bara en stor tonad glasruta med samma hål för processorkylning som standardchassits metallsida. Och det är inte, tycker vi, särskilt snyggt. Den sticker ut och är uppenbart påhakad och lite småklumpig.