I dag rullar Google ut version 74 av sin webbläsare Chrome. Förutom en mängd säkerhetsuppdateringar och funktioner som förbättrar surfupplevelsen kommer nu det mörka läget även för Windows-användare. Detta har sedan en tid tillbaka funnits tillgängligt för de som kör Mac och kräver en aktivering av mörkt läge över hela operativsystemet.

Växla till mörkt Windows 10

Nu är alltså samma funktion på G till Windows-versionen. Google meddelar dock att det rullas ut gradvis, och endast ett fåtal användare har hittills märkt av förändringen. Likt de som använder Mac behöver även du med Windows 10 beordra operativsystemet att köras i mörkt läge – en funktion du hittar under Inställningar > Anpassning > Färger. Skrolla ned en bit till Fler alternativ och ange standardappläget som mörkt. Detta kräver att du har version 1809 av Windows 10.

Uppdatera Chrome

Googles webbläsare uppdaterar du enklast genom att klicka på de tre vertikala punkterna längst upp till höger och tar vägen Hjälp > Om Google Chrome. Nu visas vilken version av webbläsaren du har och en hämtning startar automatiskt om du inte skulle sitta med nya Chrome 74.

Otålig? Tvinga fram mörkret!

Det är inte säkert att ovanstående metod räcker för att du ska få snabb tillgång till mörka Chrome i Windows 10, eftersom utrullningen alltså sker i etapper. På Googles supportforum för Chrome har användarna dock redan delat med sig av en metod som tvingar fram det mörka alternativet för alla. Version 1809 av Windows 10 (oktoberuppdateringen) och nya Chrome 74 är det enda du behöver. Och så lite pill förstås!

1. Hitta genvägen till Google Chrome på din dator. Lättast är att använda Windows-söket, där du kan skriva in "Chrome" för att sedan högerklicka på ikonen som dyker upp och välja Öppna filsökväg. Har du Chrome i aktivitetsfältet kan du högerklicka på ikonen och sedan ytterligare en gång på Google Chrome för att få upp alternativet Egenskaper.

2. När du hittat Chrome-genvägen kan du högerklicka på den och välja Egenskaper

Chrome Dark Mode

3. I pop up-fönstret bör du redan stå på rätt flik, nämligen Genväg. Nu ska du ställa dig längst bak i texten under Mål och sedan lägga till --force-dark-mode efter "chrome.exe". Glöm inte mellanrummet! Ser det ut som på bilden ovan har du fått till det.

4. Starta om Chrome och njut (eller förfäras) av det mörka läget! För oss är det ingen personlig favorit ännu, men det krävs säkert en del tillvänjning för att omfamna det fullt ut. Observera att du behöver starta Chrome från samma genväg du aktiverade det mörka läget på.