Vissa dagar klarar den sig fram till läggdags – andra dagar stupar den långt före eftermiddagskaffet. Ibland imponerar den med sin uthållighet, men oftast kroknar den i förtid.

Ja, min smartphone beter sig på samma sätt som de flesta andra. Om jag använder den måttligt kan batteriet hålla ett dygn, men vid aktiv användning måste jag ta fram laddaren redan efter några timmars användning.

Jag vet att jag inte är ensam om mina batteriproblem och det här märks nästan löjligt tydligt på tågstationer eller flygplatser. Stressade resenärer tittar desperat ned mot golvlisten för att se om det finns ett ledigt strömuttag – och jag har sett hur folk rycker ut sladdar till lampor och fläktar för att kunna ladda.

Att batteritiden på en smartphone är ungefär lika dålig idag som när de första modellerna lanserades för tio år sedan är ett underbetyg åt mobiltillverkarna. Men det som upprör mig mer är att branschen inte har lyckats enas om en gemensam standard för att redovisa batteritid.

De senaste veckorna har jag letat efter en ny mobil, och att jämföra mått, vikt, minnesstorlek, upplösning och andra specifikationer är lätt. Men för en av de viktigaste aspekterna, batteritiden, finns det inga jämförelsesiffror.

Alla tillverkare anger visserligen batterikapaciteten, men den är i grund och botten ganska ointressant. Eftersom olika tillverkare är olika bra på batterioptimering kan det skilja flera timmar i batteritid mellan två telefoner som har exakt samma batterikapacitet.

Som köpare är det med andra ord svårt att hitta rätt, men så här skulle det inte behöva vara. Om branschen ville skulle de kunna ta fram en gemensam standard för att mäta batteritid. Det här gjorde digitalkameratillverkarna för femton år sedan. De skapade den så kallade cipa-standarden, som gjorde att alla tillverkare mätte batteritiden på samma sätt. Med en liknande lösning skulle det gå lika lätt att jämföra batteritiden på våra mobiler.

Förutom att en gemensam standard skulle underlätta för oss konsumenter tror jag att den skulle kunna leda till bättre batteritid. Om tillverkarna öppet och ärligt började redovisa batteritiden tror jag att intresset för att utveckla strömsnåla mobiler skulle öka.

Hade batteritiden bara varit en skillnad på marginalen skulle det här inte varit speciellt viktigt, men nu är den stor. Det här kan du bland annat se i PC för Allas mobiltester, eftersom vi mäter batteritiden på exakt samma sätt för alla modeller. Våra testare gör med andra ord det jag tycker att branschen borde göra, och den här sortens tester visar på tydliga skillnader.

När vi senast testade budgetmobiler visade det sig att den bästa modellen hade nästan dubbelt så bra batteritid som den sämsta – och för flaggskeppstelefonerna varierade batteritiden mellan 8 och 14 timmar.

Skulle den här sortens skillnader bli tydliga även i butiken kunde vi konsumenter göra ett mer initierade val. Ja, vi skulle exempelvis slippa mobiler som dör före eftermiddagskaffet.