Två avdelningar inom Microsoft, Market Intelligence och Bing Ads Marketing, har gjort en enkät bland användare av röststyrda digitala assistenter som Cortana, Google Assistant, Alexa och Siri.

Resultaten visar att 80 procent av användarna är nöjda med själva funktionen. De använder sina assistenter huvudsakligen för små enkla uppgifter som att kolla upp fakta, få vägbeskrivningar och leta efter produkter och tjänster. För smarta högtalare är styrning av musikuppspelning det vanligaste.

Men samtidigt säger 41 procent att de är oroliga över vad som händer med personuppgifter och privata samtal.

Bloomberg: Amazon tjuvlyssnar på Alexa-användare

Och det är kanske inte så konstigt. Enligt en ny rapport från Bloomberg har anställda på Amazon som jobbar med att gå igenom inspelningar från Alexa för att förbättra tjänsten tillgång till användarnas platsdata så de kan avgöra var de bor eller befinner sig. Uppgifterna kommer från anonyma anställda som är oroliga över hur mycket personuppgifter de har åtkomst till.

Amazon säger till Bloomberg att åtkomsten är strikt reglerad och bara ett fåtal anställda som behöver använda data för att förbättra Alexa har åtkomst. Men Alexa Data Services, gruppen som jobbar med detta, har tusentals anställda i USA, Indien och Rumänien.