Testad produkt: HP Spectre Folio 13
Rek. pris: 24 990 kr hos HP.se

HP släppte sin läckra 13-tummare Spectre Folio i höstas, men till en början bara en enklare modell. Nu har vi äntligen fått tag i och testat värstingvarianten med 4k-skärm, extra minne och lte-modem.

Tyvärr känns det lite som ett antiklimax. Inte för att det inte är en bra dator, men vi finner väldigt få orsaker att välja den jämfört med de mer humant prissatta alternativen.

Det är precis samma unika och snygga design, stabil lättmetall inuti och läderklädsel på utsidan. Den har smart, flexibel skärmupphängning, samma moderna uppsättning anslutningar och samma lite onödigt kompakta design men goda kvalitetskänsla i mus och tangentbord.

Spectre Folio
Så här nära behöver vi komma för att uppskatta 4k-upplösningen i skärmen. Och det kommer med ett pris, både i pengar och batteritid. 

Laptop med extra högupplöst 4k-skärm

Det som är nytt här, förutom en 5 000 kronor saftigare prislapp är tre saker. För det första har denna version med modellnummer AK0000no en extra högupplöst skärm med hela 3 840 x 2 160 bildpunkter, det vill säga 4k UHD. Riktigt vad vi ska med det till i en 13-tummare är oklart, då 1080p levererar fullgod skärpa i de allra flesta situationer, och 1440p hade räckt lika långt. Vi behöver komma extremt nära för att uppleva någon skillnad.

Skärmen levererar god ljusstyrka och överlag rena färger. Vi får dock något ojämn ljusfördelning med påtaglig avtoning ut mot kanterna. Det är bara påtagligt när vi använder program med jämna ljusa ytor, som ett vitt ark i Word, och aldrig ett egentligt problem, bara ett osnyggt irritationsmoment.

Skärmen är också överraskande släpig, med skuggeffekt för objekt som rör sig snabbt, till exempel muspekaren eller om vi drar ett fönster. På samma sätt som med ljuset är det ingen katastrof, men förtar lite av den annars högklassiga upplevelsen.

Effekten försvinner när vi ställer ner upplösningen till 1920 x 1080. Vilket det faktiskt kan finnas orsak att göra. Lägre upplösning på skärmen belastar grafikkortet mindre och spar batteri. Och vanlig full hd-upplösning på en 13-tumsskärm är för det mesta skarpt nog.

Spectre Folio
Spectre Folio har ett minst sagt unikt utseende. 

Prestanda: Samma cpu, mer minne

För det andra har den fördubblat ramminne, 16 istället för 8 GB och likaså dubbelt så stor ssd, 512 GB istället för 256 GB. Här ser vi faktiskt en liten försämring, ssd:n är inte riktigt lika bländande snabb, utan landar på läshastigheter på cirka 1 000 MB/sek istället för runt 1 500 MB/sek.

Nu är det fortfarande riktigt snabbt, så det är inte så att vi direkt kan sätta det på minuskontot. Och mer lagringsplats är givetvis ett plus.

Det är dock samma processor som i modellen vi testade i höstas, en Intel Core i7-8500Y, så prestandaskillnaderna är inte avgörande. De dubbelkärniga processorerna i Intels y-serie är inte extremt kraftfulla, men räcker för att allt vanligt kontorsjobb ska flyta på bra. Och det är ju det en sådan här dator är byggd för.

Spectre Folio
Springan för sim-kort är smart placerad och väl gömd.

Inbyggt 4g-modem

Slutligen har vår modell fått inbyggt lte-modem för mobilt bredband. Den har en sim-kortsläsare snyggt dold i gångjärnet bakom bildskärmen. Vi hade hoppats lite på e-simstöd, men det verkar dröja innan mer än enstaka smartklockor implementerar detta.

Datorn stödjer gigabit lte och HP varnar för att enklare 3g-abonnemang eventuellt inte fungerar att köra i den, det beror på operatören. Men i Sverige, med bra lte-tjänst från samtliga stora leverantörer, lär det vara ett minimalt problem.

Tyvärr har 4k-modellen fått en klart reducerad batteritid, sänkt från över 19 timmar vid snål användning till dryga 13 timmar här. Det är alltså med skärmljusstyrkan minimerad, nätverk bortkopplat och endast Word igång. Mer normal men fortfarande försiktig användning ger oss ungefär en åtta timmars arbetsdag. Det är fortfarande godkänt, men inte lika imponernade.

Spectre Folio
Laptopläge, bioläge eller surfplatteläge, Spectre Folio hanterar alla bra.

Omdöme

Det är inte ofta vi rekommenderar billigare modeller, men de mer sansat prissatta versionerna av HP Spectre Folio på runt 18 000 till 20 000 kronor är smartare val än denna. Det enda som lockar är större ssd och lte-modemet, men det senare är inte värt tusenlappar extra när vem som helst ändå kan skapa en hotspot med mobilen.

Dess 4k-skärm övertygar inte och kommer med nya irritationsmoment, vi vinner knappt någonting i prestanda, då applikationerna som Spectre Folio passar för sällan utnyttjar dess extra ramminne, och batteritiden är klart sämre. Inga av dessa delar är direkt dåliga, men inte så bra som förväntat.

Specifikationer

Modell: HP Spectre Folio 13-AK0000no
Testad: April 2019
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-8500Y, 1,5 GHZ dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 615
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum ips, 3840 x 2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 1 usb 3.1 gen 1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5) 2x2 mimo, bluetooth 5, 4g lte
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: HP Tilt Pen, konverterbar till surfplatteläge, adapter till usb typ a
Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 13h 30min (låg belastning)
Storlek: 32 x 23,5 x 1,55 cm
Vikt: 1,48 kg
Rek. pris: 24 990 kr hos HP.se

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 399 poäng
Geekbench 4: 8 514 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 32 447 poäng
Disk, läsning: 1 092 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Fortfarande coolaste laptop 2019.
Smart, flexibel konstruktion.
Goda kontorsprestanda.
Högupplöst skärm.

minus

…men ojämn i kvalitet.
Bara godkänd batteritid.
Liten musplatta.
Enstaka bloatware.

Betyg 4 av 5