Betyg 3 av 5

Omdöme

GTX 1660 Ti kan vara ett smart val för en tillsvidare-uppgradering av den stationära datorn därhemma. Men konkurrensen från liknande kort med AMD-kretsar och nya GTX 1660 Super är hård. Ventus XS OC är ett lätt installerat och praktiskt kort som skippar onödigt bling i form av funktioner du inte använder. Lite mer dämpade fläktar hade dock varit trevligt.

Positivt

  • Solida prestanda för pengarna
  • Kort och lättmonterat
  • Överklockning och manuell fläktkontroll

Negativt

  • Visst konstant fläktbrus
  • Krångligt kontrollprogram
  • Inte ett så självklart val som vid lansering

Testad produkt: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Pris: 4 910 kronor hos ComputerSalg

MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC testades i maj 2019 och fick då 4/5 i betyg och utmärkelsen PC för Alla Rekommenderar. Testets uppdaterades i maj 2020 med aktuella uppgifter, pris, omdöme och uppdaterat betyg. 

GTX 1660-korten kom under våren 2019 som en uppföljning till Nvidias nya RTX 2000-grafikprocessor hösten 2018. TRX 200 är riktigt avancerade och kraftfulla, men också extra dyra, tack vare inkludering av ny teknik som extra avancerad strålspårning och antialiasing-optimering.

Men det ger liten vinst i en enklare dator, och det viktigaste är fortfarande traditionell grafikprestanda. I lägre prisklasser och för prismedvetna kunder är det därför enklare GTX-korten eller ett prisvärt AMD Radeon-kort som dominerar, utan de nya och mest avancerade funktionerna.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC kontakter
MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC har tre displayport-anslutningar och en hdmi, en uppstättning som blivit mer eller mindre standard i nyare grafikkort. Har du äldre dvi- eller d-sub-skärm (vga) får du skaffa adapter själv.

Prestanda till rimligt pris

Vi har tidigare testat den enklare varianten av de två som kommit, GTX 1660 i ett kort från Gigabyte. Här tar vi oss en titt på kraftfullare GTX1660 Ti.

Kortet vi valt att testa kommer från MSI, heter Ventus XS OC, och är ett av deras enklaste och mest prispressade modeller. Det är ett relativt kompakt kort och kan passa i en del mindre datorlådor. I vår normalstora datorlåda har vi inga som helst problem med att passa in det. Däremot är det högre än många andra kort, och sticker upp ett par extra centimeter. I en alltför smal låda kan det eventuellt bli problem.

Grafikkort kan ha extra tysta fläktar, inbyggda dioder för ljuseffekter, smarta extravärden med medföljande program och mycket mer. MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC har bantat bort det mesta sådant och har inga diodljus, inga extraprogram och inte särskilt tysta fläktar.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC baksida
På ena sidan har kortet en solid metallplatta som avleder värme och skyddar kretskorten från damm.

Överklocka, men inte så mycket

OC i namnet innebär dock att kortet har stöd för överklockning, och är dessutom aningen överklockat redan när vi installerar det. Det går att pressa upp klockfrekvensen för att öka prestandan något, fast då också värmeutvecklingen, vilket innebär risk för extra fläktbrus.

I medföljande programmet Afterburner kan vi kontrollera prestandan och finjustera nivåer för kortets två fläktar. De är breda och av en typ som MSI lovar ska kyla kortet extra effektivt. Till skillnad från en del konkurrerande kort har Ventus XS OC ett konstant fläktbrus med fläktar som snurrar i som minst 1300 rpm.

Det är inte påträngande högljutt, men man får räkna med ett visst förhöjt grundljud från datorn. Maxhastigheten är ungefär den dubbla och då kan det vina rejält. Dit kommer vi aldrig under normal användning, utan fläktbruset ökar som mest marginellt även när vi spelar krävande spel och försöker maxa bildfrekvensen.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC monterat
Kortet är riktigt kompakt och passar utan problem i de flesta datorer. Kvar att göra här är att ansluta en åtta pinnars pcie-strömkabel. 

Stabilt även på 1440p

Grafikkretsen Geforce GTX 1660 Ti levererear enligt förväntan i sin prisklass, det går kännbart snabbare än med ett GTX 1660- eller Radeon RX 5500 XT-kort, och steget till prestanda i ett klart dyrare RTX 2060-kort är ungefär lika stort.

Jämfört med lillasyskonet GTX 1660 får vi konstant ut ungefär 20 procent bättre spelprestanda, för ungefär 500 kronor mer än för ett motsvarande kort. Skillnaden på dess grafikkretsar är rätt så små, men 1660 Ti har snabbare minnen av gddr6-typ istället för gddr5 och betydligt högre minnesbandbredd.

Det här gör att vi får stabila prestanda på en 1440p-skärm i de allra flesta spel med grafikinställnigar högt ställda, speciellt om skärmen har stöd för variabel bildfrekvens och Nvidia G-Sync. Vill du spela i 4k eller kräver konstant bildfrekvens över 60 Hz räcker det inte riktigt till utan kompromisser, men den som har så pass höga krav får inte snåla på hårdvaran.

MSI Afterburner
Afterburner är inte världens mest tydliga och lättanvända program, men gör jobbet när man väl lärt sig att hitta rätt i det.

Specifikationer

Modell: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Testat: Maj 2019, uppdaterad maj 2020
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660ti
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4, hdmi 2.0b
Minne: 6 GB gddr6
Angiven datorkraft: upp till 5 437 Gflops (single precision)
Extra programvara: MSI Afterburner
Längd: 204 mm
Rek. pris: 3 300 kr.
Pris: 4 910 kronor hos ComputerSalg

Prestanda (i dator med fyrkärnig Core i5, 16 GB ram)
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 119 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 14 688 poäng
Vrmark: 8 663 poäng

Betyg: 3 av 5