Testad produkt: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Pris: Från 3 212 kronor hos Prisjakt.

Dags att uppgradera datorn? Då kan det vara lockande att satsa på ett av korten med Nvidias nya RTX 2000-grafikprocessor. De är riktigt avancerade och kraftfulla – men också extra dyra – tack vare inkludering av ny teknik som extra avancerad strålspårning och antialiasing-optimering.

Men det är inte så många spel utnyttjar detta optimalt, och det viktigaste är fortfarande traditionell grafikprestanda. De extra effekterna blir en dyr bonus. Därför är det inte säkert att nu är rätt tillfälle att satsa på ett sådant kort, om du inte har obegränsad budget.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC kontakter
MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC har tre displayportanslutningar och en hdmi, en uppstättninug som blivit mer eller mindre standard i nyare grafikkort. Har du äldre dvi- eller d-sub-skärm (vga) får du skaffa adapter själv.

Prestanda till bra pris

Den nya GTX 1600-serien är riktad till mer prismedvetna kunder. De har samma bas som RTX-korten, men utan de nya och mest avancerade funktionerna, och mer pressat pris. Vi har tidigare testat den enklare varianten av de två som kommit, GTX 1660 i ett kort från Gigabyte. Nu tar vi oss en titt på kraftfullare GTX1660 Ti.

Kortet vi valt att testa kommer från MSI, heter Ventus XS OC, och är ett av deras enklaste och mest prispressade modeller. Det är ett relativt kompakt kort och kan passa i en del mindre datorlådor. I vår normalstora datorlåda har vi inga som helst problem med att passa in det. Däremot är det högre än många andra kort, och sticker upp ett par extra centimeter. I en alltför smal låda kan det eventuellt bli problem.

Grafikkort kan ha extra tysta fläktar, coola (enligt vissa) inbyggda dioder för ljuseffekter, smarta extravärden med medföljande program och mycket mer. MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC har bantat bort det mesta sådant och har inga diodljus, inga extraprogram och inte särskilt tysta fläktar.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC baksida
På ena sidan har kortet en solid metallplatta som avleder värme och skyddar kretskorten från damm.

Överklocka, men inte så mycket

OC i namnet innebär dock att kortet har stöd för överklockning, och är dessutom aningen överklockat redan när vi installerar det. Det går att pressa upp klockfrekvensen för att öka prestandan något, fast då också värmeutvecklingen, vilket innebär risk för extra fläktbrus. Det finns också Ventus XS (utan OC) som är ännu billigare, men det är svårt att få tag på i Sverige.

I medföljande programmet Afterburner kan vi kontrollera prestandan och finjustera nivåer för fläktarna, vilka Ventus XS OC har två av. De är breda och av en typ som MSI lovar ska kyla kortet extra effektivt. Till skillnad från en del lite dyrare kort har Ventus XS OC ett konstant fläktbrus med fläktar som snurrar i som minst 1300 rpm.

Det är inte påträngande högljutt, men man får räkna med ett visst grundljud från datorn. Maxhastigheten är ungefär den dubbla och då kan det vina rejält. Dit kommer vi aldrig under normal användning, utan fläktbruset ökar som mest marginellt även när vi spelar krävande spel och försöker maxa bildfrekvensen.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC monterat
Kortet är riktigt kompakt och passar utan problem i de flesta datorer. Kvar att göra här är att ansluta en åtta pinnars pcie-strömkabel. 

Stabilt på 1440p

Grafikkretsen Geforce GTX 1660 Ti är riktigt imponerande i sin prisklass. Den är byggd på samma typ av processorkärna som RTX-korten med så kallad Pascal-arkitektur. Prestandan vi får ut ligger strax under den i ett betydligt dyrare RTX 2060-kort, och drar i princip jämnt med ett GTX 1070 eller AMD Radeon RX Vega 56-kort, fast kan köras svalare och tystare.

Jämfört med lillasyskonet GTX 1660 får vi konstant ut ungefär 20 procent bättre spelprestanda, för ungefär 500 kronor mer än för ett motsvarande kort. Skillnaden på dess grafikkretsar är rätt så små, men 1660 Ti har snabbare minnen av gddr6-typ istället för gddr5 och betydligt högre minnesbandbredd.

Det här gör att vi får stabila prestanda på en 1440p-skärm i de allra flesta spel med grafikinställnigar högt ställda, speciellt om skärmen har stöd för variabel bildfrekvens och Nvidia G-Sync. Vill du spela i 4k eller kräver konstant bildfrekvens över 60 Hz räcker det inte riktigt till utan kompromisser, men den som har så pass höga krav får inte snåla på hårdvaran.

MSI Afterburner
Afterburner är inte världens mest tydliga och lättanvända program, men gör jobbet när man väl lärt sig att hitta rätt i det.

Bra valOmdöme

GTX 1660 Ti kan vara det smartaste valet för en tillsvidare-uppgradering av den stationära datorn där hemma. Sitter du med ett grafikkort med några år på nacken och vill ge datorn ett lyft som räcker i ett par år till kan det vara väl spenderade slantar.

Ventus XS OC är ett lätt installerat och praktiskt kort som skippar onödigt bling i form av funktioner du inte använder. Lite mer dämpade fläktar hade dock varit trevligt.

Specifikationer

Modell: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Testat: Mars 2019
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660ti
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4, hdmi 2.0b
Minne: 6 GB gddr6
Angiven datorkraft: upp till 5 437 Gflops (single precision)
Extra programvara: MSI Afterburner
Längd: 204 mm
Rek. pris: 3 300 kr.
Pris: Från 3 212 kronor hos Prisjakt.

Prestanda (i dator med fyrkärnig Core i5, 16 GB ram)
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 119 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 14 688 poäng
Vrmark: 8 663 poäng

plus

Bra prestanda för pengarna
Kort och lättmonterat
Överklockning och manuell fläktkontroll

minus

Visst konstant fläktbrus
Krångligt kontrollprogram

Betyg 8 av 10

MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC HDMI 3xDP 6GB Pris vid test: 3212 kr.

Bästa pris just nu: 3290 kr