För närmare tio år sedan aspirerade jag på titeln "världens sämsta nätdejtare". Det här var innan Tinder-svepningarna – en tid när man (åtminstone som kille) mer eller mindre var tvungen att inleda med något smart eller vitsigt för att få respons. Om man inte såg ut som en ung Johnny Depp, vill säga, vilket en försvinnande liten del av befolkningen faktiskt gör.

Läs även: Bästa tjänster och appar för dejting

Jag reggade mig på en handfull sajter, skrev en omsorgsfull profiltext och hoppades på att de som faktiskt var intresserade på riktigt skulle skriva till mig. Vågade inte ta egna initiativ av rädsla för att få nobben. Men konkurrensen är hård på dejtingsidorna, så inboxen ekade för det mesta tom. Sedan en dag gjorde den inte det och nu är jag gift sedan ett par år tillbaka.

Nu har Facebook berättat att de intensifierar satsningarna på sin egen dejtingtjänst och rullar ut den i ett dussin nya länder. Vi har ännu inte hört något om en Sverigelansering, men någon gång lär den komma.

Med nya funktionen Secret Crush, som låter användaren kärleksmärka en befintlig Facebook-kontakt utan deras vetskap, kan det bli spännande. Det kan vara en kollega, vän eller avlägset bekant. Personen behöver inte ens ha aktiverat Facebook Dating för sin profil, men om och när detta görs får ditt kärleksobjekt en notifikation om att någon är intresserad av dem. Skulle personen sedan intressemarkera dig blir ni båda varse varandra och kan börja snacka. Det går inte att bli nobbad.

Secret Crush har redan fått kritik för att användare i praktiken kan spamma (max ett nytt kärleksobjekt/dag efter de nio första) intressemarkeringar i hopp om att få napp. Potentialen för nätspratt är hög.

Sedan har vi det här med integritet, något som inte direkt varit Facebooks paradgren den senaste tiden. Vad som händer om en "kärleksdatabas" läcker ut på nätet vågar jag inte ens tänka på. Fjärilarna i magen kan bli bålgetingar. Jag skulle tänka efter både en och två gånger innan jag skickade in hjärtan i Zuckerbergs databas.

Långt ifrån det vansinnigt romantiska som uppstår när du och grannen matchar och får något betydligt roligare att prata om under nästa tvättid.

Även om jag är lyckligt gift blir jag uppspelt av konceptet med hemliga beundrare. Facebook-dejting låter så mysigt old school i jämförelse med den liggjagande konkurrensen från Tinder.

Facebook har en mindre central del i mitt liv nu för tiden – nyhetsflödet är en enda röra av annonser, nyheter och födelsedagar – och jag vet att många upplever detsamma. Kanske är kärlek nyckeln som kan locka tillbaka alla som tagit sin tillflykt annorstädes? Jag har svårt att tänka mig någon aktör som skulle passa bättre för dejtjobbet än Facebook. De vet ju faktiskt redan allt som finns att veta om oss.