Testad tjänst: Private Internet Access
Pris vid månadsbetalning: Ca 127 kronor per månad
Pris vid årsabonnemang: Ca 34 kronor per månad

Den USA-baserade tjänsten Private Internet Access imponerar genom att erbjuda över 13 000 servrar i 84 länder. Siffror som konkurrerar med (och till och med bräcker) högt rankade vpn-tjänster som Cyberghost (6 400 servrar i 90 länder), Nord VPN (5 400 servrar i 58 länder) och Ivacy VPN (1 000 servrar i 53 länder).

Betyg 4 av 5

Omdöme

Private Internet Access har många fördelar, inte minst det låga priset, antalet servrar och länder, samt hastigheterna mot svensk server. Detta gör tjänsten prisvärd, trots en del brister som ojämna hastigheter och avsaknad av åtkomst till TV4 Play, Svenska Disney Plus och BBC Iplayer.

Positivt

  • Billigt.
  • Många servrar i många länder.
  • Många betalalternativ.
  • Åtkomst till amerikanska Netflix, SVT Play och HBO Max.

Negativt

  • Ojämna hastigheter.
  • Ingen åtkomst till BBC Iplayer, svenska Disney Plus eller TV4 Play.
  • Inget prova på- eller gratisalternativ.
Private Internet Access imponerar också prismässigt. Månadskostnaden vid månadsbetalning är visserligen hög med en prislapp på 127 kronor (11,69 euro), men väljer man ett årsabonnemang kommer man ned till 34 kronor (3,1 euro) i månaden.

Ännu mer prisvärt blir det om man binder upp sig på tre år. Då blir månadskostnaden låga 20 kronor per månad, ett av de lägsta priserna för de vpn-tjänster vi hittills har testat.

Tyvärr finns, som för de flesta andra vpn-tjänsterna, inte någon gratis- eller prova på-variant. Däremot finns det, återigen som för de flesta andra vpn-tjänsterna, en 30-dagars ”pengarna tillbaka-garanti”, en garanti som man också infriar utan problem.

Värt att notera är också de många betalalternativen, där det går att betala med såväl kreditkort och PayPal som en mängd olika kryptovalutor.

Det går också att använda Private Internet Access upp till 10 samtidiga enheter, en siffra som placerar dem högt upp i jämförelse med andra tjänster vi testat.

Ojämna hastigheter

Att installera och använda Private Internet Access är enkelt. Några mer detaljerade serverval går dock oftast inte att göra, i alla fall inte för ”små” länder som Sverige. Väljer man däremot exempelvis en amerikansk, brittisk eller tysk server finns fler alternativ att välja bland.

Hastighetsmässigt är Private Internet Access en mycket ojämn historia. Mot svensk server kommer vi upp i hela 138 Mbit/s, en av de snabbaste hastigheterna vi uppmätt. Mot brittiska får vi godkända 72 Mbit/s, men mot amerikanska bara 45 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Private Internet Access kommer upp i 55 procent för svenska servrar, 29 procent för brittiska och 18 procent för amerikanska.

Åtkomsten till streamingtjänster är också den blandad. Vi kommer åt SVT Play, HBO Max (både svenska och amerikanska) och amerikanska Netflix, men varken TV4 Play. svenska Disney Plus eller BBC Iplayer.

Beroende på behov kan Private Internet Access alltså vara prisvärt, men lägger man till några tior i månaden finns det andra alternativ som är bättre.

Specifikationer

Tjänst: Private Internet Access
Testad: Februari 2023
Verksamhetsland: USA
Kontakt: www.privateinternetaccess.com
Antal servrar: 13 300 servrar i 84 länder
Sajt på svenska: Nej
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 10
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 138 Mbit/s (55%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 72 Mbit/s (29%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 45 Mbit/s (18%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max:Jaj*
Pris vid månadsbetalning: Ca 127 kronor per månad
Pris vid årsabonnemang: Ca 34 kronor per månad
Övriga prisalternativ: Tre år för ca 20 kronor per månad

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-jänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5