Testad produkt: Corsair K83 Entertainment
Pris: Från 1 390 kronor hos Elgiganten.

Ett riktigt tangentbord och bekväm muskontroll är en av fördelarna med att jobba med en stationär skribordsdator eller att fälla upp en bättre laptop. Men även för andra enheter och i andra situationer kan det vara praktiskt med det.

De flesta telefoner och surfplattor, många smart-tv, och en del mediaspelare stödjer inmatningsenheter via Bluetooth, och det finns situationer där detta kan bli mycket användbart. Android och IOS har till exempel bra Office-appar och kan användas nästan som laptops med rätt tillbehör.

Eller kanske vill du koppla in en dator till din stora 4k-tv i vardagsrummet, men vill kunna sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och styra den? Det kan du givetvis göra med vanlig trådlös mus och tangentbord, men de är byggda för skrivbordet.

Kopplar upp till nästan allt

Corsair K83 är ett trådlöst tangentbord framtaget just för soffan. Det består dels av ett lågprofiltangentbord i laptop-stil, och vid sidan av har Corsair också byggt in en musplatta. Den är kompatibel med Bluetooth och har en räckvidd på ungefär 10 meter.

Corsair K83 tangenter.
Corsair K83 har knappar i toppklass. Känslan att jobba med det på ett bord är väldigt gedigen.

Det medföljer också en usb-mottagare som du kan plugga in direkt för snabbare uppkoppling till en dator. Du kan parkoppla två olika enheter med bluetooth samt ha en dator på usb-mottagaren och växla mellan dessa med tangentbordskommandon.

Enheten har inbyggt batteri som laddas via en mikro usb-port, och ett fulladdat batteri ska räcka i mellan 18 timmar och ungefär det dubbla beroende på om du har bakbelysning igång. Med tanke på att de flesta Bluetooth-möss och tangentbord har batteritid som kan mätas i månader låter det inte så mycket. Men det är aktiva timmar, och det går snabbt ner i viloläge när det inte används.

Full funktionalitet får vi i en pc eller Mac-dator, samt i Android (telefoner, plattor och tv) och Samsungs tv-apparater med Tizen OS. Den fungerar även bra att ansluta till en IOS-enhet eller till exempel en Apple TV, men där är funktionaliteten lite begränsad, då de systemen inte stödjer muspekare.

Skön känsla på bordet och i händerna

Tangentbordet har en rundad, greppvänlig undersida i matt plast, och ovansidan är ett elegant stycke borstat aluminium som ger den en gedigen kvalitetskänsla. Knapparna i tangentbordet har Corsairs egna switchar och är bland de mest övertygande tunna tangenter vi har upplevt, med skönt distinkt svikt och precis lagom slaghöjd.

Musplattan till höger är snygg men rätt så liten. Förutom den hittar vi också knapp för bakbelysning, ratt som kontrollerar ljudvolym, en funktionsknapp som växlar mellan två knapplägen, samt en joystick som liknar d-pad på en spelkontroll. Baktill och på undersidan till höger sitter det också två knappar i spelkontroll-stil.

I standardläget fungerar joysticken som piltangenter, och en av knapparna baktill är retursteg. Slår vi på läget kallat F-lock så styr den istället muspekaren och knapparna baktill blir höger och vänster musknapp.

Corsair K83 extra funktioner
Musplatta, volymkontroll, styrpinne, och rejäl bakbelysning.

Spelfunktionerna räcker bara halvvägs
I ett spel fungerar den då som en analog styrenhet. Eller det är i alla fall tanken. Tyvärr fungerar det inte så bra som vi hoppats, och det blir en rätt så medioker upplevelse i pc-spel i handhållet läge. Känsligheten i pinnen är också för ojämn för att duga för bra kamerakontroll i ett 3d-spel, och att försöka komma åt WASD och andra tangenter med vänster tumme blir bara märkligt.

Här hade vi uppskattat om Corsair hade gått hela vägen, satt en likadan pinne och knappar på andra sidan, så att man fick full rörelsekontroll som med en inpluggad Xbox-kontroll.

Corsair är ett gaming-fokuserat företag, och även om inte spel är det mest centrala för detta tangentbord så får vi fortfarande funktioner som rollover och stöd för makron, vilket mest är aktuellt om man spelar. WASD-knapparna har också en egen färg så de är lättare att hitta. Ansluter du en separat bluetooth-mus så får du en klart bättre spelupplevelse.

Några neonfärger, rgb-dioder eller avancerade effekter får vi dock inte. I ett program till en dator kan vi justera ljusstyrka på vita bakbelysningen, det är allt. Här kan vi också göra en hel del andra inställningar, som att ställa in känslighet för musplattan eller styrpinnen, och bestämma vad som kontrolleras i F-lock-läget. Det är inte världens mest lättanvända program, men möjligheten till egen kontroll uppskattas.

Corsair K83 undersida
Extraknaspaprna baktill och under, kanske K83:s minst användbara extra kontroller. 

Bra valOmdöme

Vill du ha ett superbekvämt och behändigt tangentbord till surfplattan är det här ett av de bästa, om än inte så portabelt. Även som tangentbord till en smart-tv eller för att kontrollera en Windows-pc från sofflocket är den riktigt bra. Så länge du är ombord med dess rätt så saftiga prislapp och har överseende med en lite liten musplatta. Tro bara inte att du ska kunna spela spel på det, där kommer K83 tyvärr till korta.

Specifikationer

Modell: Corsair K83 Entertainment CH-9268046-ND
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Corsair
Funktion: Trådlös tangentbord, musplatta mm
Anslutning: Bluetooth, usb
Batteritid: Ca 18 h med bakbelysning, ca 40 h utan
Kompatibilitet: Alla enheter med stöd för Bluetooth-tangentbord
Storlek: 37,9 x 12,4 x 2,6 cm
Vikt: 480 gram
Rek. Pris: 1 390 kr
Pris: Från 1 390 kronor hos Elgiganten.

plus

Snyggt, välbyggt och greppvänligt
Utmärkt kvalitet i tangentbord
Mångsidigt och anpassningsbart

minus

Räcker inte hela vägen för spel
Ganska dyrt

Betyg 4 av 5