Nu har valkampanjen inför EU-valet den 26 maj inletts på allvar och det är bara några dagar kvar innan du kan börja förhandsrösta. Oron är stor att falska nyheter och desinformation ska påverka valet, något som medför att Facebook har vidtagit ett antal åtgärder. Bland annat har man inrättat ett ”krigsrum” i Dublin, Irland där ett 40-tal personer som talar samtliga officiella språk i EU ska hålla koll på utvecklingen.

Enligt brittiska The Guardian har Facebook raderat 2,8 miljarder falska konton enbart mellan oktober 2017 och november 2018 och det arbetet fortsätter med oförminskad styrka. Men företaget har även intensifierat arbetet med att få bukt med falska nyheter och desinformation från riktiga personer. Till exempel har 1,7 miljoner Facebookanvändare nåtts av budskap från ett högerextremt nätverk i Spanien innan de sidorna plockades bort.

En hel del av de falska nyheterna filtreras bort av företagets algoritmer, men det har blivit något av en folksport att hitta sätt att kringgå reglerna. Hur som helst anser Facebook att det är positivt att ”de dåliga skådespelarna använder sin tid för att försöka besegra filtret i stället för att sprida sitt budskap”.

Utöver automatiska filter har ett stort antal moderatorer ansvar för att granska anmälningar om olämpligt innehåll. Dessutom finns det oberoende granskare i ett stort antal länder som ska bedöma om något är falska nyheter och desinformation. I vissa länder, däribland Ungern, har emellertid Facebook inte lyckats hitta någon pålitlig samarbetspartner.

– Vi kommer att vidta olika åtgärder i olika länder beroende på hotbilden. Vårt mål är att försöka skydda alla val runt om i världen så mycket vi kan, säger Richard Allan från Facebook till The Guardian.