För lite mer än ett år sedan beklagade sig vår konsumentredaktör Martin Appel över hur primitiva de stora e-postverktygen var. Gmail och Outlook fick sig en rejäl känga för att de saknade enkla möjligheter att schemalägga mejlutskick – men nu har den möjligheten faktiskt nått Googles e-postklient.

Det hela är mycket enkelt och fungerar både i datorn och mobilen. Vi visar hur du använder den nya funktionen:

På dator

1. Sväng ihop ett mejl med det innehåll du nu kan tänkas vilja ha. I stället för att klicka på ordet "Skicka" i den blå knappen klickar du sedan på den lilla nedåtpilen i samma yta.

Gmail

2. Här finns sedan bara ett val; Skicka med schemaläggning. Välj detta alternativ för att få upp ett par snabbval kring när du vill skicka, eller tryck på Välj datum och tid-alternativet längst ned i listan. När du ställt in önskad tidpunkt klickar du bara på Skicka med schemaläggning.

På mobil

1. I Gmail-appen för Android duttar du på de tre vertikala punkterna som återfinns längst upp till höger, bredvid pil-ikonen du vanligtvis skickar iväg mejl med.

Gmail

2. Även här väljer du sedan Skicka med schemaläggning och får sedan upp samma alternativ som i desktop-versionen. Det mest flexibla schemaläggningsalternativet har dock ett annat namn; Välj tid och plats. När du är nöjd med dina inställningar väljer du Skicka med schemaläggning.