Intel har de senaste åren dragits med tillverkningsproblem, både i form av svårigheter att täcka efterfrågan på processorer och att få igång tillverkningen med företagets 10-nanometersteknik som först utlovades till 2017 men som fortfarande inte har levererats.

Under onsdagen höll Intel sin kvartalsrapport för årets första kvartal, och nytillträdda vd:n Bob Swan förvånade investerarna med en ny ambitiös målsättning: Redan 2021 ska Intel börja leverera chipp tillverkade med nästa generations tillverkningsprocess, 7-nanometersteknik.

Intels största rival på fabrikationssidan, TSMC, har redan fått igång sin 7-nanometersteknik och siktar på 5-nanometersteknik inom ett par år. Men teknikerna är inte exakt jämförbara och det som Intel kallar 7 nanometer motsvaras inte direkt av TSMC:s 7 nanometer. Wccftech har till exempel rapporterat att TSMC:s 7-nanometersteknik ger cirka 96 miljoner transistorer per kvadratmillimeter, medan Intels 10-nanometersteknik ger cirka 106. Intels nuvarande 14-nanometersteknik ligger som jämförelse runt 44.

Intel upprepade tidigare löften om att de första massproducerade processorerna med 10-nanometerstekniken ska hamna i butik innan jul. Serverchipp ska komma i början av nästa år.

Den andra stora nyheten från rapporten är att Intel förutser en framtid som är mindre centrerad på cpu:er och handlar mer om vad företaget kallar xpu:er – alla sorters chipp som utför beräkningar.