Använder du dig av Mozillas webbläsare Firefox lade du kanske märke till att i stort sett samtliga tillägg slutade fungera för en vecka sedan.

I ett inlägg på bloggen Mozilla Hacks förklarar Mozillas teknikchef Eric Resoria vad som egentligen hände, hur man åtgärdade felet och vad man ska göra för att det inte ska hända igen.

Läs också: Certifikat löpte ut – alla Firefox tillägg slutade fungera

I korthet handlade det om att ett viktigt certifikat löpte ut vid en tidpunkt då de flesta av Mozillas utvecklare var på väg hem, alltså på fredag eftermiddag. Eftersom tidpunkten för när tilläggen ska kontrolleras varierar från dator till dator tog det ett tag innan man insåg allvaret i situationen, vilket förklarar varför det tog nio timmar att skicka ut en temporär fix. Sedan tog det ytterligare 6-12 timmar innan fixen hade installerats hos de flesta användarna.

För att förhindra att liknande saker inte händer igen ska man se till att hålla bättre koll på när certifikaten löper ut och hitta ett nytt sätt att skicka ut kritiska uppdateringar,

– Vi behöver justera våra rutiner så att det blir mindre sannolikt att liknande händelser sker i framtiden, konstaterar Eric Resoria från Mozilla.

Tyvärr går det inte att skicka ut fixen till användare av äldre versioner av Firefox, så rekommendationen är att helt enkelt uppdatera till den senaste versionen. Det innebär att det inte längre går att använda vissa tillägg som inte utvecklas längre.