Börjar det bli dags att skaffa ny dator? Kul! Även om utvecklingen inte går lika rasande fort nu för tiden som för tio år sedan finns det ändå mycket som kan göra en ny dator snabbare, effektivare och bättre på andra sätt.

Missa inte: 8 coola datorchassin som livar upp hemmabygget

Det här är guiden för dig som vill sätta ihop din egen dator, antingen helt på egen hand eller som ett skräddarsytt paket från en butik. Men många av tipsen kan lika gärna hjälpa den som vill uppgradera sin befintliga dator, till exempel med ett nytt grafikkort så att datorn orkar med de senaste spelen eller mer minne så att Windows inte går på knäna hela tiden.

Tänk på att nya processorer, grafikkort och andra komponenter släpps hela tiden och de exempel vi använder kan snart vara föråldrade.

Mest för pengarna

Att sätta ihop din egen pc har alltid varit det bästa sättet att få mest prestanda för pengarna, och precis de funktioner du behöver. Dina surt förvärvade slantar behöver inte gå till någon montörs marginaler, och du slipper betala för funktioner du inte kommer att använda.

Hur mycket du sparar på att köpa delar istället för ett paket varierar, och i en del specialfall kan det trots allt faktiskt vara billigare med en paketdator. Tillgång och efterfrågan kan också spela spratt för den som ska köpa lösa komponenter.

När grafikkortspriserna var som högst under guldruschen för kryptovalutor 2017 och 2018 kunde priserna för individuella kort vara så höga att till och med Apples priser verkade närmast konkurrenskraftiga.

Allra mest pengar finns att spara när du:

  1. Inte bryr dig om hur stor och ful datorn blir.
  2. Vill ha maximal prestanda på någon eller några fronter men inte nödvändigtvis på alla.

Den första punkten handlar om att du kan köpa ett billigt chassi där fullstora komponenter får plats och du slipper kringutrustning. Behöver du mer lagring? Öppna datorn och stoppa i en ny ssd eller hårddisk.

Steg för steg: Så förvandlar du din Raspberry Pi till en stationär dator

Med punkt två avser vi till exempel den som vill spela tunga spel men varken behöver extremt snabb lagring eller en proffsskärm med korrekta färger. Eller någon som vill ha en riktigt vrålsnabb processor för att jobba med ljud och musik, men inte bryr sig ett smack om grafikprestanda.


TIPS! Håll koll på kompatibiliteten

Sajten Pcpartpicker.com kan hjälpa dig kontrollera att alla komponenter du väljer fungerar ihop. Sajten kan än så länge inte automatiskt garantera att till exempel en viss fläkt får plats i ett visst chassi med ett visst moderkort och vissa ram-moduler – men för att till exempel se till att du väljer en kombination av processor, moderkort och minne som fungerar är den mycket praktisk.