Så väljer du rätt prylar: Del 1

Processor
Foto: Gordon Mah Ung/IDG

Processor

För många är processorn det första och viktigaste valet när du bygger dator. Processorn är hjärtat i datorn, det chipp som utför allt arbete som inte delegeras till grafikkortet. Det finns hundratals processorer att välja mellan, men om du håller dig till den senaste generationen och tänker på vad du ska använda datorn till blir det lite enklare.

Det första valet står mellan Intel och AMD. Intels processorer är i allmänhet lite dyrare, men för högsta prestanda – speciellt i program som inte utnyttjar många processorkärnor – ligger de än så länge steget före AMD:s.

En processor kan kosta allt från under en tusenlapp till över 20 000 kronor (och då diskuterar vi inte Intels Xeon-processorer för servrar och proffsmaskiner). För en vanlig konsument är Intels vassaste modell i skrivande stund Core I9-9900K som kostar omkring 5 500 kronor. AMD har Ryzen 7 2700X för cirka 3 400 kronor eller Threadripper 1950X för cirka 7 000 kronor. Men den senare kräver att du kör mycket multitasking eller använder proffsprogram för att utnyttja alla kärnor.

På tal om antalet kärnor, hur många behöver du egentligen? Många kärnor är bra om du kör många krävande program samtidigt, eller använder multitrådade program som videoredigerings-, 3d- och ljudprogram. Men även många moderna spel har blivit betydligt bättre på att utnyttja fler kärnor. För en stationär dator bör du inte nöja dig med färre än fyra, och för en mer långlivad dator rekommenderar vi sex eller åtta.

Det kanske viktigaste är att du bör hålla dig till de senaste modellerna. Nyare generationer gör mer med varje megahertz, drar mindre ström och har ofta nya funktioner som snabbar upp specifika sysslor. Nionde generationen Intel Core-processorer har till exempel fått hårdvaruaccelerering av så kallad hevc-video.

Du kan också behöva köpa till en cpu-kylare, antingen på grund av att processorn du har valt inte kommer med någon kylning eller att du vill ha en bättre kylare än den medföljande. För överklockning och effektiv kylning i små chassin kan du titta på vattenkylning.

Chassi
Foto: Corsair

Chassi

Innan du väljer andra komponenter är det bra att fundera på vilket slags datorlåda (chassi) du är ute efter. Ett massivt torn som kan stå gömt under skrivbordet och har plats för 100 terabyte hårddisk? Något snyggt som inte sabbar intrycket av rummet? En liten låda som får plats under tv:n?

Det finns hur många chassin som helst, med priser från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Den största skillnaden mellan olika chassin är vilken storlek på moderkort som passar, vilket i sin tur påverkar hur många pci-expresskort du kan stoppa in, hur mycket minne som får plats och vilka anslutningar du kan få på baksidan. Andra hänsyn är antal hårddiskplatser, maximal storlek på grafikkort (i många mindre lådor får du inte plats med värstingkorten från varken AMD eller Nvidia), ventilation och hur lätt det är att bygga.

Moderkort för AMD-processor
Foto: Gordon Mah Ung/IDGModerkort för AMD:s Ryzen-processorer.

Moderkort

Vilket moderkort du väljer har stor betydelse. Moderkortet huserar datorns chipset, den krets som sköter kommunikationen mellan processorn och övriga komponenter. Vilken processor du ska använda avgör vilken processorsockel du ska ha, och det i sin tur vilka chipset som stöds.

Tänk på att ett äldre moderkort med till exempel Intels LGA 1151-sockel inte stödjer de senaste processorerna trots att de passar i sockeln. Moderkortet ger datorn alla kontakter på baksidan förutom video (som du får från grafikkortet), internminne (ram), plats för snabb ssd (m.2-kortplats), pci-expresskortplatser för exempelvis grafikkort, ljud, wifi och anslutningar för hårddiskar, led-belysning och annat.

Med Pcpartpicker.com kan du använda filter för att hitta ett passande moderkort, till exempel utifrån hur mycket minne du vill ha eller hur många m.2-kortplatser för ssd du behöver.

De billigaste moderkorten kostar under tusenlappen, exempelvis Asus Prime B360M-A för Intel och Gigabyte B450M DS3H för AMD. Bara vissa chipset stöder överklockning, så om du har tänkt köpa en överklockningsbar processor behöver du kolla upp det först.

För Intel är det enbart Z370 och Z390 som gör det med processorer i Coffee Lake-serien (8:e och 9:e generationen), medan det för AMD fungerar med B350, X370 och X470 och Ryzen-processorer.