Så väljer du rätt prylar: Del 2

Internminne

Internminne (ram)

Alla moderna processorer använder numera ddr4-minne, med hastigheter på 2 400–4400 megahertz. Moderkortstillverkaren listar vilka minneshastigheter du kan använda. Riktigt höga hastigheter kostar rejält, och skillnaden i verklig prestanda är inte så stor. För de flesta användare räcker till exempel 2666 megahertz gott och väl. Men ska du överklocka en Core I9-9900K och skaffa ett Geforce RTX 2080 Ti verkar det onödigt att inte gå hela vägen och skaffa så snabbt minne som möjligt.

Förutom hastighet och minnestyp finns det något som kallas buffrat ecc-minne och som används i servrar och arbetsstationer. Det är inte kompatibelt med konsumentprocessorer. Använd Pcpartpicker för att försäkra dig om att minnet är kompatibelt.

Grafikkort
Geforce RTX 2060 är ett av de mer kraftfulla grafikkorten du kan köpa för under 5 000 kronor.

Grafikkort

Den enskilda komponent som betyder mest för spelprestanda, och skapar mest diskussioner bland pc-användare, är tveklöst grafikkortet. AMD eller Nvidia är frågan, och svaret är inte så enkelt. Ska du spela spel och vill ha absolut maximal prestanda är det Nvidias värstingkort som gäller, men priserna på till exempel Geforce RTX 2080 Ti kan få vem som helst att kallsvettas.

Vill du ha ett kompetent grafikkort utan att punga ut hur mycket som helst kan du kika på till exempel Radeon RX 580 (från cirka 2 800 kronor) och Geforce GTX 1650 (från cirka 2 000 kronor). Ett snäpp högre ligger kort som Vega 56 (från cirka 4 400 kronor) och Geforce RTX 2060 (från cirka 4 200 kronor). För omkring 8 000 kronor hittar du kort som Geforce RTX 2080 och AMD:s Radeon VII.

I andra program än spel kan skillnaden mellan AMD och Nvidia vara betydligt större. En del 3d-program har till exempel stöd för Nvidias cuda-teknik och blir mångdubbelt snabbare, medan andra program använder opencl-tekniken och är snabbare med AMD. Har du några tunga program du ska köra är det bäst att söka efter information om vilka grafikkort som fungerar bäst.

Nvme-ssd
Foto: Brad Chacos/IDGNvme-baserad ssd i m.2-kortplats.

Lagring

Hårddiskar och sata-baserade ssd:er har sin plats, men ska du bygga en dator i dag rekommenderar vi minst en liten nvme-baserad ssd för att installera Windows och program. Med upp till sex gånger högre läs- och skrivhastigheter och betydligt kortare åtkomsttid kommer det att göra hela upplevelsen av datorn bättre.

Alla nvme-ssd:er är inte lika snabba. Riktigt vrålsnabbt blir det med till exempel Samsung Evo 970 som kommer upp i läs- och skrivhastigheter på 3 400 respektive 2 300 megabyte per sekund. Det kan jämföras med en 2,5-tums sata-baserad ssd som maximalt kommer upp i 600 megabyte per sekund.

Men med tanke på priserna kan det vara värt att välja en hyfsat liten nvme-ssd och köpa till billigare lagring för dokument, filmer, spel och annat som tar upp mycket plats. En av de billigaste ssd:erna i dag är Intels 660p, med priser från 1,25 kronor/gigabyte. Snurrande hårddiskar är dock fortfarande betydligt billigare: från 26 öre/gigabyte.

Nätaggregat

Nätaggregat

För att driva alla komponenter behöver du så klart ett nätaggregat som kan ge lagom hög effekt. Även här kan Pcpartpicker vara till hjälp. Om du fyller i alla delar du har tänkt använda och sedan väljer nätaggregat (power supply) kan du se hur stor effekt systemet förväntas ha.

Du bör ha en ganska rejäl marginal, både för att kunna uppgradera i framtiden och då nätaggregaten är effektivare ju närmre 50 procent belastning de ligger. Mellan 50 och 100 procent högre maxeffekt än din beräknade är vettigt, välj den högre siffran om du ofta ska köra riktigt tunga program.

Nätaggregat har olika certifiering för sin effektivitet. Köp inte ett utan 80 Plus-märkning. Vill du ha lite effektivare och mindre värmeproducerande kan du välja 80 Plus Gold, Platinum eller Titanium.

Två viktiga frågor när du tittar på nätaggregat är:

  1. Vill du ha ett med modulära kontakter, så att du kan ansluta bara just de sladdar du behöver, eller går det bra med ett där alla kablar sitter föranslutna?
  2. Passar nätaggregatet i det chassi du har tänkt skaffa?